آیت الله مصباح یزدی: حقوق بشر، حقوقی است كه خداوند برای بشر معین كرده، نه اعلامیه حقوق بشر.

آیت الله مصباح یزدی در دیدار با جمعی از مسؤولین فرهنگی و بسیج هنرمندان سراسر كشور گفت: حقوق بشر، حقوقی است كه خداوند به لطف خود برای انسان‌ها در نظر گرفته است

آیت الله مصباح یزدی در دیدار با جمعی از مسؤولین فرهنگی و بسیج هنرمندان سراسر كشور گفت: حقوق بشر، حقوقی است كه خداوند به لطف خود برای انسان‌ها در نظر گرفته است.

حضرت آیت الله مصباح یزدی گفت: تفاوت انسان با سایر موجودات این است كه انسان موجودی مسؤول است و انبیاء الهی آمده‌اند تا انسان را متوجه كنند كه تكالیف و حقوقی دارد.

وی با اشاره به مفهوم «حق» و «تكلیف» و تلازم و تضایف این دو مفهوم گفت: حتی افرادی مانند كانت كه به كمك اخلاقیات و عقل عملی خدا را شناخته، بشر را در مقابل خداوند مسؤول عنوان می‌كنند.

حضرت علامه مصباح یزدی با اشاره به خالقیت و ربوبیت خداوند متعال گفت: مالك همه هستی و حتی بشر، خداوند است و وجود بشر و همه ابعاد زندگی او مانند عزت، آبرو، حیات، قدرت و ... در اختیار خداوند است، و بشر مملوك اوست. پس بشر بدون اجازه خدا حتی در مورد خودش نیز هیچ‌گونه حقی ندارد و برای هر گونه تصرفی در امور مربوط به خودش نیز در برابر خداوند متعال مكلف است؛ چه رسد به تصرف در سایر موجودات.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: اگر انسانی بدون توجه به تكالیف خود در برابر خداوند متعال دست به انجام اعمالی بزند و از روی هوی و هوس كاری انجام دهد، در حقیقت هوای نفس خود را خدای خود قرار داده است.

وی با اشاره به اینكه وظیفه بنده، بندگی است، ادامه داد: بشر  برای هرگونه تصرفی در برابر خدا مسؤول است، پس اصل برای بشر تكلیف است، نه حق. البته خداوند به مقتضای لطف و كرم خود، در برابر تكالیف، حقوقی را برای بشر قرار داده است.

وی ضمن اشاره به مفهوم بندگی واقعی گفت: اگر بنده، عبد واقعی خداوند باشد، خداوند به او لطف كرده و او را نمونه‌ای از خود و جانشین خویش بر روی زمین قرار می‌دهد.

 وی با اشاره به اینكه عقل و فطرت، انسان را موجودی مكلف و مسؤول می‌داند، خاطر نشان كرد: گاهی به خاطر هواهای نفسانی و آلودگی‌ها فطرت انسانی خاموش و عقل او مدفون می‌شود و حتی زمانی به خاطر كم‌رنگ شدن این دانسته‌های فطری، «تكلیف» جای خود را در زندگی انسان از دست داده و «حق» به صورتی برجسته‌تر نمایان شد و آن آغاز زمان مدرنیته بود.

حضرت علامه مصباح یزدی به تلاش غرب در این زمینه اشاره كرد و گفت: غربی‌ها ماهیت انسان در این دوره را به دنبال حق بودن معرفی كردند و جای بسی تعجب است كه یک مدعی اسلام‌شناسی در یك كشور مسلمان نیز معتقد است كه ماهیت انسان عوض شده و او كه زمانی تكلیف‌جو بوده، اكنون به دنبال مطالبه حقوق خود است.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: غرب در این دوران انسان را موجودی می‌داند كه در پی مطالبه حق خویش است و حتی می‌تواند حقوق خود را از خداوند نیز مطالبه كند.

وی با طرح این سؤال كه آیا برای انسان تكلیف اصل است یا حق، گفت: تبلیغات گسترده پیرامون اعلامیه حقوق بشر سبب شده كه از مواد این اعلامیه به عنوان قانونی كلی در همه كشورهای جهان یاد شده، و به عنوان ابزاری در دست طراحان این اعلامیه برای كوبیدن مخالفان استفاده شود.

آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: امروزه بیش از حد بر مسأله «حق» تأكید می‌شود و اعلامیه حقوق بشر نیز بر همین اساس نوشته شده است.

وی ضمن طرح این سؤالات كه چه كسانی این اعلامیه را نوشته‌اند، حق نوشتن این اعلامیه را چه كسی به آنها داده و چرا همه انسان‌ها باید ملزم به پذیرش مواد این اعلامیه باشند، خاطر نشان كرد: حقوق بشر تنها، حقوقی است كه خداوند به بشر عطا كرده است؛ نه آنچه چند نفر بر اساس منافع تعداد محدودی از كشورها تنظیم كرده‌اند.

وی گفت: متأسفانه امروزه در برخی محافل علمی كشورمان، اعلامیه جهانی حقوق بشر به گونه‌ای جای خود را باز كرده كه حتی عده‌ای آن را مقدم بر قرآن دانسته و احكام اسلام را قوانینی متعلق به 1400 سال پیش می‌پندارند كه تاریخ مصرف آنها گذشته است.

 

علامه مصباح یزدی در پایان خاطر نشان كرد: انسان نمی‌تواند حقی را از خداوند مطالبه نماید؛ بلكه باید ببیند نسبت به خداوند چه تكالیفی داشته و خداوند چه حقوقی را برای او قرار داده است.  بر همین اساس انسان در همه اعمالی كه انجام می‌دهد در برابر خدا مسؤول است و باید كاری را انجام دهد كه مورد رضایت او باشد.

گفتنی است این دیدار روز شنبه، 1388/08/02 در سالن همایش‌های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.