آیت الله مصباح یزدی: برخورد با مرتکبان خلاف شرع وظیفه دولت اسلامی است

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره ضمنی به سخن برخی از مسئولان مبنی بر عدم لزوم برخورد با متخلفان از احکام شرعی گفت: بنابر این دیدگاه، حضرت علی علیه‌السلام نیز نباید با متخلفان برخورد می‌کرد بلکه می‌بایست به کار فرهنگی می‌پرداخت تا جامعه اصلاح شود؟!  


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در دیدار با جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه تبریز و جمعی از خواهران بسیجی و دانشجویان بسیجی استان قم و شهرکرد به بررسی جایگاه دین در زندگی انسان پرداخت و گفت: هرچند این بحث در وهله اول ساده به نظر می‌رسد، اما دارای نکته‌های پیچیده و مبهمی است که ناآگاهان به خطا می‌روند و شیاطین از آنها سوءاستفاده می‌کنند و مطالبی را وارونه جلوه می‌دهند و احیانا لغزش‌ها و انحراف‌ها و کج‌روی‌هایی پدید می‌آورند.
علامه مصباح یزدی با اشاره به اینکه طبق عقیده ما اولین انسان پیامبر بوده است، گفت: در گذشته جوامع بسیار ساده و بسیط بوده و مطالب مطرح شده نیز امور ساده‌ای بود، اما با گذشت زمان و رشد جمعیت و تشکیل جوامع مختلف با آداب و رسوم، نژادها و زبان‌ها‌ی گوناگون، نیازهای بشر نیز پیچیده‌تر شد.
وی با اشاره به تلاش‌های شیاطین جن و انس در دین‌سازی و ایجاد انحراف در دین، به انحرافاتی که در مسیحیت رخ داده پرداخت و گفت: زمانی دین مسیحیت در اروپا رواج یافت و زمینه‌ای فراهم شد تا اربابان کلیسا قدرت را در دست بگیرند و در حقیقت تنها قدرت علمی و سیاسی در مغرب زمین به شمار می‌رفتند، ولی کم‌کم انحرافات، دنیاپرستی و فسادهای اخلاقی کلیسا، مقدمات ضعف آنان را فراهم کرد و این اتفاقات با اکتشافاتی همراه شد که آموزه‌های کلیسا را تخطئه می‌کرد.
وی با اشاره به وحی نبودن بسیاری از آموزه‌های کلیسا ادامه داد: با پیدایش پروتستانتیسم و مدرنیته، بعد از رنسانس جایگاه دین تغییر كرد و دین که از نگاه غربی‌ها تنها مسیحیت بود، جایگاه اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و علمی خود را از دست داد.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: امروزه مسائل فرهنگی دنیا به هم مربوط است و به خاطر سیطره علمی غرب، فرهنگ غرب نیز ترویج شده و حتی در کشور ما نیز اثراتی از فرهنگ غرب مشاهده می‌شود.
وی اعتقاد به شخصی بودن دین و جدا دانستن آن از سیاست را از جمله اثرات فرهنگ غرب در کشورمان دانست و گفت: حتی در کشور ما در برخی از دولت‌ها‌ی پیشین رسما دولت‌مردان و تئوریسین‌ها به ترویج سکولاریسم پرداختند و این نشان می‌دهد که هنوز نسل جوان ما نیاز به پاسخی روشن درباره «جایگاه دین و اسلام در زندگی انسان» دارد.
علامه مصباح یزدی با اشاره به پاسخ‌های مختلف ارائه شده به این پرسش گفت: عده‌ای معتقدند از آنجا که در گذشته بشر کمبودهایی داشت که نمی‌توانست آنها را جبران کند، انسان به دین نیاز داشت، ولی امروزه با پیشرفت علم و صنعت اساسا ماهیت انسان تغییر کرده است و دیگر نیازی به دین نیست؛ انسان امروز حق‌طلب است و می‌خواهد حق خود را از همه حتی خدا ـ اگر خدایی باشد ـ بستاند.
وی به پاسخ دیگری به این سئوال اشاره کرد و گفت: عده‌ای معتقدند انسان دارای ساحت‌ها و ابعاد مختلفی است و همان گونه که هنر و زیبایی را دوست دارد، دوست دارد به یک امر ماورائی نیز اعتقاد داشته باشد. در حقیقت دین ساخته ذهن بشر است و از آنجا که بشر مورد احترام است همه ساحت‌ها‌ی او نیز مورد احترام خواهند بود، حتی دین او.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به پاسخ‌ها‌ی دیگری نیز اشاره کرد و گفت: عده‌ای نیز معتقدند که هرچند دین یک امر واقعی است و خداوند آن را نازل کرده، اما تنها برای زمان خاصی نازل شده و دارای تاریخ اعتبار است و امروزه با رشد عقل و امکانات نیازی به دین نیست و در حقیقت دین برای زمانی بود که انسان تکامل نیافته بود.
وی ادامه داد: عده‌ای نیز می‌گویند گرچه دین یک امر واقعی و دارای ثبات است، اما فهم افراد از دین در هر زمان متغیر است، یعنی از متون دینی در گذشته مطالبی فهمیده می‌شد و امروزه مطالب دیگری فهمیده می‌شود و حتی در این راه تا آنجا جلو رفته‌اند که معتقدند اساسا هیچ کلامی معنای ثابت ندارد و مخاطبان برای آن معنا می‌سازند.
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: عده‌ای نیز اعتقاد دارند که دین همان انجام ظاهر سنت‌ها با تغییر محتواست. مثلا می‌گویند: امام حسین فردی مقدس و خوب بوده است، اما او برای «آزادی» کشته شد، پس باید انسان آزاد باشد یعنی هر کاری دلش می‌خواهد بکند؛ و با این سخنان در حقیقت ریشه دین را می‌زنند.
علامه مصباح یزدی با اشاره به مثال‌هایی درباره لزوم اجرای احکام اجتماعی دین، خاطر نشان کرد: حضرت علی ‌علیه‌السلام با تازیانه در بازار حرکت می‌کردند و متخلفان از احکام شرع را مجازات می‌کردند.
وی با اشاره ضمنی به سخن برخی از مسئولان مبنی بر عدم ضرورت برخورد با متخلفان از احکام شرعی گفت: پس حضرت علی علیه‌السلام نیز نباید با متخلفان برخورد می‌کرد، بلکه می‌بایست به کار فرهنگی می‌پرداخت تا جامعه اصلاح شود؟!
وی با بیان اینکه پلیس پشتوانه اجرای قانون است، گفت: همانگونه که پلیس با افرادی كه دست‌فروشی کرده یا سد معبر کنند برخورد می‌کند، با وجود اینکه آنها به امنیت کشور اخلالی وارد نمی‌كنند، در مسائل شرعی نیز هرجا تخلفی صورت گرفت باید برخورد شود.
وی بزرگ‌ترین وظیفه دولت اسلامی را حفظ شئون اسلامی دانست و گفت: وظیفه نیروی انتظامی است که همان‌گونه که با متخلفان از قانون برخورد می‌کند با متخلفان از احکام شرعی نیز برخورد کند.
علامه مصباح یزدی گفت: عده‌ای استدلال می‌کنند که دین کار فرهنگی است و کار فرهنگی باید با ملایمت همراه باشد پس دین نیز با ملایمت و محبت همراه است، اما باید گفت این مغالطه‌ای بیش نیست و صغرای این قیاس دارای این مشکل است که هرچند در دین کار فرهنگی وجود دارد ولی همه احکام دین فرهنگی نیست بلکه دفاع، مجازات و قصاص هم در دین وجود دارد.
استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم گفت: در اجرای احکام خدا جای عاطفه نیست و نباید رأفتی در اجرای مجازات نشان داده شود.
وی با اشاره به مبنای غلط چنین دیدگاهی راجع به جایگاه دین در زندگی اجتماعی گفت: اگر دین همان است که غربی‌ها گفته‌اند اصلا برای چه انقلاب اسلامی شد و بسیاری در این راه کشته شدند، چرا که در زمان طاغوت هم از کاخ گلستان شاه، مجلس روضه‌خوانی پخش می‌شد.
وی با اشاره به اینکه جایگاه دین در جامعه یک مسأله زیربنایی است، گفت: این مسأله باید به خوبی تبیین شود چرا که هنوز برخی از نخبگان نیز قلمرو دین را نمی‌شناسند.
این مراسم دوازدهم تیرماه در سالن تشریفات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.