علامه مصباح یزدی: جای برنامه‌ریزی واقع‌بینانه برای اخلاق در حوزه‌ها خالی است

علامه مصباح یزدی ضمن بیان این‌كه جای برنامه‌ریزی واقع‌بینانه برای اخلاق در حوزه‌ها خالی است، بر لزوم اخلاص در كارها تأكید كرد و گفت: علاوه بر آیات قرآن كریم، تجربه نیز نشان داده است كه اگر كاری با اخلاص انجام شود، بی‌نتیجه نخواهد ماند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جمع تعدادی از مدیران حوزه‌های علمیه با اشاره به این‌كه وظیفه هر مسلمانی كسب تقوای الهی است، اظهار داشت: طبعا انتظار كسب تقوای الهی از روحانیت بیش از سایر افراد است كه البته انتظاری به‌جاست.
علامه مصباح یزدی با اشاره به این‌كه متصدیان امور دینی، روحانیان و علما هستند، خاطر نشان كرد: متأسفانه در زمینه‌های اخلاقی كمبودهایی در حوزه‌های علمیه وجود دارد كه اگر آن‌ها را بشناسیم، خواهیم دانست بسیارخطرناك‌تر و قبیح‌تر از دیگر كمبودهاست و اگر كسانی بتوانند در جهت رفع این كمبودها تلاش كنند، اما كوتاهی كنند، مسئول خواهند بود.
وی در ادامه با اشاره به شرایط امر به معروف و نهی از منكر گفت: یكی از شرایط امر به معروف، عدم احتمال ضرر است اما گاهی برخی از امور به قدری مهمند كه به فرمایش امام(ره) باید امر به معروف كرد ولو بلغ ما بلغ، یعنی حتی اگر علم به ضرر هم داشته باشیم باید درباره برخی از امور به امر به معروف و نهی‌ از منکر بپردازیم.
علامه مصباح یزدی با بیان اینكه قدرت از شرایط امر به معروف است ادامه داد: اگر كسی به تنهایی قادر به امر به معروف نیست ولی می‌تواند با ایجاد تشكلی این كار را انجام دهد، باید اقدام كند، و شبیه آن در مسائل اخلاقی حوزه نیز وجود دارد، مثلا در حوزه برخی مسائل اخلاقی وجود دارد كه یك نفر حتی اگر مرجع تقلید باشد نمی‌تواند به تنهایی آنها را حل کند، ولی با تشکیل گروه می‌توان به آن پرداخت.
عضو خبرگان رهبری با تأكید بر اینكه باید نسبت بهرفع كمبودهای اخلاقی در حوزه اقدام كرد و سستی در این زمینه جایز نیست، اظهار داشت: هرچند در حوزه علمیه كارهای متعددی برای رفع كمبود‌ها صورت گرفته است، اما علاوه بر این‌كه در زمینه رفع كمبود اخلاقی فعالیت کمتری شده، اثرات این كمبود نسبت به دیگر كمبودها چشم گیر‌تر و خطرناك‌تر است.
وی با اشاره به این‌كه ما یقینا نسبت به رفع این كمبود تكلیف داریم، اظهار داشت: می‌توان با برخی فعالیت‌ها، حداقل جلوی گسترش این كمبود‌ها را گرفت، اما سستی و ترس از انگ‌ها و ملامت‌ها باعث شده تا افراد خودشان را در دردسر نیندازند ولی باید متوجه باشیم كه روزی از ما در این‌باره سؤال خواهد شد.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: در صورت عدم توجه به مسائل اخلاقی نه تنها روحانیت بلكه تشیع و حتی اسلام آسیب خواهد دید و حتی هم اكنون نیز كسانی كه قصد تخریب روحانیت را دارند برخی سوء‌اخلاق‌های برخی از روحانیان را سوژه قرار می‌دهند.
وی با تأكید بر اینكه مطرح كردن ضعف‌های حوزه از سوی برخی مغرضان مهم‌ترین راه تخریب حوزه است، اظهار داشت: برای جبران كمبودهای اخلاقی نیاز به طرح جامع، سنجیده و حساب‌شده داریم.
علامه مصباح یزدی خاطر نشان كرد: اما از آنجا كه این كار، امری سنگین بوده و دست‌یابی به نتیجه آن بسیار طول می‌كشد، انگیزه چندانی در افراد برای اقدام به این امور وجود ندارد، اما باید توجه داشته باشیم كه همان‌گونه كه ما از زحمات گذشتگان بهره‌مند هستیم باید برای بهره‌مندی آیندگان تلاش كنیم.
وی با اشاره به اینكه این طرح به افرادی دلسوز، نیرو ، وقت و بودجه بسیاری نیاز دارد، گفت: باید توجه داشت كه پس از صرف وقت‌ها و هزینه‌ها و آماده شدن طرح، هنوز قسمت اصلی كار یعنی اجرای آن باقی مانده است و از هم‌اکنون باید برای اجرایی شدن آن طرح نیز آماده شویم.
علامه مصباح یزدی با اشاره به لزوم وجود برنامه‌های كوتاه‌مدت خاطر نشان كرد: آنچه مهم‌ترین نقش را در برنامه‌های كوتاه مدت دارد، مدیران و معلمان مدرسه هستند كه با اصلاح رفتار خویش می‌توانند، تأثیرگذار باشند.
وی حضرت امام راحل(ره) را به عنوان نمونه‌ای در این خصوص دانست و گفت: حضرت امام(ره) در نهایت سادگی و بدون داشتن جلوه‌های تقدس، یك الگوی تمام عیار در زمینه اخلاق بود.
علامه مصباح یزدی با تأكید بر لزوم شناخت زبان جوان امروزی گفت: اگر قرار است در زمینه اخلاق كاری انجام شود باید متناسب با این نسل باشد و از زبان، ادبیات و شیوه‌هایی استفاده شود كه با روحیات جوان امروزی تناسب داشته باشد.
وی ضمن بیان این‌كه جای یك برنامه‌ریزی واقع‌بینانه برای اخلاق در حوزه‌ها خالی است، بر لزوم اخلاص در كارها تأكید كرد و گفت: علاوه بر آیات قرآن كریم، تجربه نیز نشان داده است كه اگر كاری با اخلاص انجام شود، بی‌نتیجه نخواهد ماند.