علامه مصباح یزدی: امروز، پرداختن به مسائل اخلاقی مهم‌ترین وظیفه حوزه‌های علمیه است

عضو خبرگان رهبری گفت: امروز یکی از واجب‌ترین کارهای حوزه‌های علمیه پرداختن به مسائل و معارف اخلاقی است.


به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آثار علامه مصباح یزدی، عضو خبرگان رهبری در مراسم آغاز سال تحصیلی مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت با اشاره به ضرورت و اهمیت فعالیت‌های اخلاقی در زندگی انسان گفت: در یک جمله صلاح و فساد و سعادت و شقاوت انسان بیش از هر چیز، مرهون اخلاق و منش اوست، مخصوصا اگر اخلاق به گونه‌ای تفسیر شود که شامل رفتار، ملکات و اهداف دنیوی و اخروی باشد.
علامه مصباح یزدی به بیان جایگاه معارف و دستورالعمل‌های اخلاقی در مجموعه معارف و برنامه‌های اسلام پرداخت و با اشاره به آیاتی از قرآن کریم گفت: قرآن وظیفه پیامبر را تزکیه همراه با تعلیم ذکر می‌کند و هم‌چنین مراد از تعلیم در قرآن نیز تعلیم کتاب و حکمت است که واژه حکمت درباره مسائل اخلاقی به کار رفته است.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: پیامبر هدف رسالت خود را اکمال مکارم اخلاقی بیان می‌کند که این نشانگر جایگاه والا و عظمت اخلاق در دین اسلام است.
عضو خبرگان رهبری به بررسی تاریخی فعالیت‌های اخلاقی در طول تاریخ اسلام پرداخت و گفت: علی‌رغم لزوم پژوهش و کار در زمینه اخلاق اسلامی که چنین جایگاه والایی در دین دارد، متأسفانه کمتر به این مسأله پرداخته شده است.
وی گفت: اگر به مجموعه کتبی که در زمینه معارف اسلامی نوشته شده‌اند بنگریم، کتاب‌های بسیاری تاکنون تدوین شده و به عنوان نمونه در زمینه فقه و اصول بیش از هزاران جلد کتاب نوشته شده است در حالی که تعداد کتب اخلاقی به قدری اندک است که قابل مقایسه با فقه و اصول نیست.
وی با اشاره به سیر تاریخی تدوین متون فقهی و اصولی گفت: برخی می‌گویند روایات اخلاقی روشن است و نیاز به بررسی و تفسیر زیاد ندارد، در حالی‌که در فقه و اصول نیز این چنین است. به عنوان نمونه اگر یک روایت " لا تنقض الیقین بالشک" و یکی دو روایت دیگر را از کتاب استصحاب برداریم، چیزی باقی نمی‌ماند، با وجود این‌که با نگاه اول، روایت بسیار ساده، روشن و قابل فهم است، اما با تتبع و در نظرگرفتن فروع آن، تا کنون حول این روایات کتاب‌ها نوشته شده است، اما در خصوص روایات اخلاقی چنین تتبع و تلاشی صورت نگرفته است.
علامه مصباح یزدی با اشاره به جایگاه برتر اخلاق نسبت به اصول و فقه در دین مبین اسلام گفت: هرچند تقصیری از بزرگان نبوده است، اما امروز ما برای کار نکردن در زمینه اخلاق هیچ عذر و بهانه‌ای نداریم به ویژه که اگر به شرایط فعلی دقت کنیم، لزوم پرداختن به مسائل اخلاقی را بیش از پیش درمی‌یابیم.
استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم گفت: رفتار زشت و زننده در انسان به تدریج بر اعتقادات نیز اثر خواهد گذاشت و اصل و اساس اعتقادات در خطر خواهد افتاد.
وی ادامه داد: امروزه مفاسد به قدری رشد کرده و گسترده شده است که حتی شریف‌ترین و پاک‌ترین نهاد‌های ما نیز از گزند آن‌ها دور نیستند و دشمن نیز با ترویج فساد درصدد تضعیف اسلام است و هیچ راه مقابله‌ای بجز کار ایجابی و اثباتی در برابر آن وجود ندارد.
وی خاطر نشان کرد: امروز یکی از واجب‌ترین کارهای حوزه فکر کردن در زمینه مسائل اخلاقی و پرداختن به معارف اخلاقی است.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به این‌که نمی‌توان با توسل به زور، جلوی فساد را گرفت، خاطر نشان کرد: هرچند دولت اسلامی در مقابله با این فسادها باید به وظیفه خود عمل کند، اما این چیزی از وظیفه ما کم نمی‌کند و باید هم برای بیان و توضیح آن‌چه در معارف اهل بیت علیهم‌السلام آمده فعالیت صورت گیرد و هم در عمل به گونه‌ای رفتار شود تا انگیزه‌های رجوع به فساد کم شود.
وی در پایان خطاب به دانش‌پژوهان مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت و سایر کسانی که در زمینه اخلاقی فعالیت می‌کنند، خاطر نشان کرد: فرق جوهری این رشته با سایر رشته‌ها این است که هدف این رشته در عمل ظاهر می‌شود و باید در اخلاق جامعه تأثیرگذار باشد، لذا باید ابتدا به تربیت خود پرداخت و خودسازی کرد، تا بتوان دیگران را تربیت کرد.
گفتنی است این مراسم 20 مهرماه در مؤسسه آموزرش عالی تربیت و اخلاق برگزار شد