علامه مصباح: برای فعالیت‌های فرهنگی باید نگاه کلان و برنامه‌ درازمدت داشته باشیم

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این‌که کار علمی و تحقیقاتی کامل، امری اساسی و قدم اول برای پانهادن در مسیر معرفی اسلام است، افزود: در ترویج مسائل اسلام -از جمله مسائل مربوط به زن و خانواده- باید مشکلات را در سطح کلان ببینیم و طرح جامعی را تدوین کرده، سپس ببینیم که در کجای طرح قرار داریم، و باید در کدام قسمت از این طرح عظیم فعالیت کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با جمعی از بانوان و اساتید حوزه و دانشگاه با اشاره به دعای امام سجاد (ع) و شکر ایشان به خاطر زندگی در دوران اسلام، خاطر نشان کرد: ما نیز باید خدا را شاکر باشیم که در زمانی زندگی می‌کنیم که نظامی در این کشور برقرار شده که بر اساس اسلام پی ریزی شده و در رأس آن نیز یک شخصیت روحانی جامع الشرایط حضور دارد.

آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به این‌که موضوع زن در اسلام مسئله جدیدی نیست و قرن هاست درباره آن سخن گفته شده است، ادامه داد: می‌توان گفت سابقه این بحث به زمان رسول خدا (ص) می‌رسد؛ در آن زمان نیز زنان به صورت فردی و گروهی خدمت رسول خدا (ص) می‌رسیدند و سئوالات و آرای خود را در این باره مطرح می‌کردند.

وی با اشاره به این‌که مسائل مربوط به زنان و مخصوصاً مسائلی که تصمیم گیری در آنها به دست مردان نهاده شده است، همواره مطرح و مورد بحث بوده است، ادامه داد: مخصوصاً جریانی که بعد از رنسانس در مغرب زمین به‌وجود آمد نیز در طرح چنین مسائلی تأثیر گذار بود که امروز این روند به اوج خود رسیده است، و افرادی با تلاش‌های زیادی علاوه بر برهنگی جسمی به دنبال برهنگی اخلاقی زنان هستند، و همین امر نیز به بهانه ای تبدیل شده است که شیاطین علیه نظام اسلامی تبلیغات وسیع انجام داده و بر آن فشار بیاورند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این‌که هر چند در زمینه مسائل زن و خانواده در اسلام کارهایی صورت گرفته، اما کافی نبوده است، ادامه داد: کاری علمی که جامع بوده، همه شبهات مربوط به آن را پاسخ داده، و بتواند در محافل علمی دانشگاهی و حتی رسانه ای عرضه شود و در دسترس عموم قرار گیرد، هنوز انجام نشده است.

وی با بیان این‌که هنوز در بسیاری از مسائل اسلامی کار علمی کافی انجام نشده است،‌ ادامه داد: به عنوان نمونه در خصوص مسئله ولایت‌فقیه که عمود خیمه اسلام و اساس نظام اسلامی است نیز، آن چنان که باید کار نشده و ابعاد مختلف آن تحقیق نشده و شبهات آن پاسخ داده نشده است؛ به همین دلیل در بین سیاستمداران کسی را نمی شناسم که ولایت‌فقیه را – همانگونه که امام فرموده بود –فهمیده و قبول کرده باشد؛ بلکه برخی آن را فقط وسیله ای برای جلب افکار مردم و جذب مؤمنین می‌دانند، ولی در عمل به آن پای‌بند نیستند!

علامه مصباح افزود: هم چنین در مسائل اقتصادی اسلام نیز کار کافی صورت نگرفته است؛ در حالی که امروز در پیشرفته ترین کشورهای جهان، ورشکستگی‌ها به خاطر نظام اقتصادی ربوی شدت گرفته، قشرهایی رسما ورشکست شده اند، و روز به روز آمار فقرا و بیکاران افزایش می‌یابد؛ و با وجود این‌که قرار شد در نظام اسلامی، نظام بانکداری ربوی نباشد، اما در عمل نظامی ربوی است و بسیاری از اقتصاددانان حتی اگر اسلام و قانون اسلامی را قبول داشته باشند، ته دلشان این است که اداره کشور بدون بانکداری ربوی میسر نیست!

وی با اشاره به این‌که قدم اول برای کار در زمینه مسائل اسلامی، و به خصوص مسائل مربوط به زن و خانواده، کار تحقیقی و علمی وسیع و تربیت نیروی کافی برای پاسخ به شبهات در این زمینه است؛ ادامه داد: چرا که کار زمانی ثمر خواهد داد که معرفت ما نسبت به کل مسئله و شبهات مطرح شده پیرامون آن کامل باشد.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به خاطره ای از سخنرانی خود برای دانشجویان در آرژانتین، اظهار داشت: بنده تنها کلیات نظر اسلام درباره مسئله زن را بیان کردم و بسیار مورد پسند حاضران واقع شد؛ در واقع تشنگان این معارف در سراسر دنیا، فراوان هستند، اما ما هنوز تعداد افرادی که بتوانند نیازهایمان را در داخل نیز رفع کنند، نداریم!

عضو جامعه مدرسین با اشاره به این‌که علاوه بر کار در زمینه علمی و تربیت نیرو، باید وضعیت موجود کشور خود را منصفانه سنجید، مشکلات و کمبودهای مسائل خانواده را شناخت، و منشأ آن را دریافت، افزود: در این زمینه نیز نه باید سیاه نمایی کرده و ناامیدانه رفتار کرد، و نه این‌که واقعیات را رها کرد و چشم را بر آن‌ها بست؛ بلکه باید واقعیات را شناخت و امیدوارانه برای حل مشکلات قدم برداشت؛ باید ریشه یابی شود و مشخص شود چه میزان از این مشکلات ناشی از میراث طاغوت، چه میزان مربوط به دشمنان خارجی و مزدوران داخلی، و چه میزان مربوط به عدم شناخت و اعتقاد کافی است، و سپس اقدام کرد.

وی با اشاره به نمونه ای اظهار داشت: امروز در دانشگاه‌های ما برخی تفکرات انحرافی ترویج می‌شود و چه بسا ترویج کنندگان آن نیز تعمد و قصد سوئی نداشته باشند، اما نگاهشان اشتباه است و آن را ترویج می‌کنند؛ چه رسد به کسانی که دشمن و مزدور هستند؛ لذا واقعیت‌های جامعه باید بررسی شده و منشأ این انحرافات مشخص شود.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این‌که بحث‌ها و تحقیقات علمی، لازم است اما کافی نیست، ادامه داد: مخصوصاً اگر سیاستمداران و سیاستگذاران و مسئولین کشور کسانی باشند که نگاه دقیقی به اسلام نداشته باشند، و مثلا احکام اسلام را تاریخ مصرف گذشته و مربوط به 1400 سال پیش بدانند!

وی با اشاره به این‌که تربیت نیرو، شناخت کامل مسائل مربوط به اسلام، ترویج آن، و پاسخگویی به شبهات واجب کفایی است و افرادی که توان و ظرفیت دارند باید آن را در این مسیر به کار گیرند؛ انجام هر واجبی را مشروط به قدرت دانست، و بودجه را یکی از شرایط انجام این واجب برشمرد و حمایت دولت را در این امر دخیل دانست.

آیت الله مصباح یزدی افزود: برخی وقتی دشواری مسیر و وضعیت جامعه را می‌بینند، زود ناامید می‌شوند، و از سوی دیگر برخی نیز تصور می‌کنند که خودشان می‌توانند به تنهایی همه چیز را عوض کرده و بهبود ببخشند، که هر دو اشتباه است؛ بلکه باید واقع بینانه – و نه کوته بینانه – و در عین حال امیدوارانه، وظایف را شناخت و بر اساس اولویت‌ها به آن‌ها پرداخت؛ و طبیعی است که برای قشر فرهیخته جامعه، اولویت با کارهای علمی و تحقیقاتی است.

وی با اشاره به این‌که کار علمی و تحقیقاتی کامل، امری اساسی و قدم اول برای پانهادن در این مسیر است، افزود: در ترویج مسائل اسلام از جمله مسائل مربوط به زن و خانواده، باید مشکلات را در سطح کلان ببینیم و طرح جامعی را تدوین کرده، سپس ببینیم که در کجای طرح قرار داریم و باید در کدام قسمت از این طرح عظیم فعالیت کنیم.

آیت الله مصباح با اشاره به کمبود نیروی انسانی برای معرفی اسلام افزود: اگر کار درستی انجام شود، می‌تواند منشأ خدمات و برکات بسیاری در داخل و خارج شود، چنان‌که برخی منونایت‌ها چند سالی به صورت مرتب به ایران آمده و با اسلام و ایران آشنا شدند، و همین افراد وقتی به کشور خودشان برگشتند، مدافع اسلام و ایران شدند و می‌توانند تأثیرات خوبی بر علیه تبلیغات منفی و دروغین غرب علیه ایران داشته باشند.

عضو جامعه مدرسین با بیان این نکته ‌که هیچ پیامبر و امامی (ع) نبوده است که همه مشکلات را رفع کرده باشد،‌ افزود: باید دارای برنامه‌های میان مدت و بلند مدتی باشیم و دائم آن را ارزیابی کرده و ببینیم در کجای مسیر قرار داریم، و با توسل به اهل بیت (ع) و امام عصر (عج)، به اندازه ای که از عهده مان بر می‌آید، تلاش و فعالیت کنیم.