علامه مصباح یزدی: انجام وظیفه توأم با ایمان به خدا،‌ جایی برای ناامیدی و خودباختگی باقی نمی‌گذارد

 عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: تا خدا را داریم و به وظیفه مان‌عمل می‌کنیم، نباید ترسی از قدرت دشمن داشته باشیم؛ این‌که گاهی گفته می‌شود دشمن از نظر نظامی بسیار قوی است و می‌تواند با یک بمب، تمام کشور را نابود کند، یا از نظر علمی و تکنولوژی به حدی رشد کرده که دسترسی به آن برای ما امکان ندارد، سخنانی اشتباه است.  چه بسا دشمن، مسئولان و خواص ما را در کشورهای غربی به ساختمان‌های مجلل و لوکس و نهادهای علمی پیشرفته ببرند و حتی سلاح‌های فوق پیشرفته خود را برای آنها به نمایش بگذارند، تا این افراد خود را باخته و در مقابل دشمن احساس ضعف کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در  دیدار با مدیران ستادی و مسئولان دفاتر استانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی سراسر کشور، با استناد به آیه‌ای از قرآن کریم، اظهار داشت: یکی از شیوه‌های تربیتی قرآن کریم، یادآوری و تذکر حوادث گذشته برای استفاده از نقاط قوت و عبرت‌گیری از نقاط منفی آنها است. به عنوان نمونه با وجود این‌که هنوز مدت زیادی از زمان بعثت پیامبر خاتم صلوات‌الله‌علیه نگذشته بود، خداوند در قرآن به مسلمانان یادآوری می‌کند که شما در مقابل دشمنان، بسیار ضعیف بودید، اما خدا شما را نصرت داد و روزی فراوان به شما عطا کرد.

این مفسر قرآن كریم ضمن مقایسه وضعیت امروز مسلمانان با شرایط صدر اسلام، اظهار داشت: امروز وضعیت مسلمانان از زمانی که این آیه نازل شد، بسیار بهتر است و طبیعتاً اگر قرار بود امروز آیه‌ای نازل شود، قطعا با لحنی بالاتر و آگاهنده‌تر می‌بود.

وی ضمن یادآوری نعمت‌ها و منت‌های خداوند متعال بر مردم کشورمان در چهل سال گذشته، خاطر نشان كرد: کشور ما در این چهل سال با اتفاقات شیرین، لذت‌بخش و امیدآفرین، و هم‌چنین پدیده‌های تلخ و رنج‌آور متعددی روبه‌رو بوده است؛ آمیختگی این خوشی‌ها و ناخوشی‌ها است که زمینه را برای امتحانات الهی و انتخاب آگاهانه فراهم می‌کند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آسیب‌های احتمالی یادآوری حوادث گذشته اظهار داشت: گاهی یادآوری حوادث شیرین و نصرت‌های الهی، انسان را چنان امیدوار می‌کند که نیازی به تلاش و انجام وظیفه نمی‌بیند؛ گاهی نیز حوادث تلخ سبب می‌شود تا انسان ناامید، و نسبت به ادامه کار دلسرد شود؛ چنین برداشت‌هایی آفت‌های یادآوری گذشته است.

وی افزود: امید داشتن به رحمت الهی کافی نیست؛ بلکه شایستگی دریافت رحمت و نصرت الهی تنها با عمل به وظیفه حاصل می‌شود. پیش‌بینی‌های قرآن در خصوص پیروزی قطعی حق بر باطل نیز به این معنا نیست که می‌توان دست روی دست گذاشت و آسوده خاطر بود که خداوند، در نهایت حق را پیروز خواهد کرد. چنین پیش‌بینی‌هایی نشان‌دهنده راه برای کسانی است که به دنبال حق هستند؛ خدا به چنین كسانی امیدواری می‌دهد که در صورت ثبات قدم و انجام وظیفه، قطعاً پیروز خواهند شد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با تأکید بر لزوم پرهیز از ناامیدی در مواجهه با خاطرات تلخ و سختی‌ها، خاطر نشان کرد: مسلمانان در جنگ بدر، فقط سیصد و سیزده نفر و از نظر امکانات و تجهیزات نظامی در نهایت ضعف بودند؛ اما دشمنشان با هزار مرد جنگی و امکانات مجهز به مقابله با آنها آمده بود. اما همین تعداد اندک مسلمانان همه توان خود را در طبق اخلاص گذاشتند، خدا هم فرشتگان را به یاریشان فرستاد. این جریان به ما می‌آموزد كه شرط نصرت الهی این است که در انجام وظیفه کوتاهی نکنیم؛ حتی اگر دشمن ما بسیار قوی، و از امکانات ظاهری فراوان بهره‌مند باشد.

وی با یادآوری خاطراتی تأکید کرد: تا خدا را داریم و به وظیفه‌مان‌عمل می‌کنیم، نباید ترسی از قدرت دشمن داشته باشیم؛ این‌که گاهی گفته می‌شود دشمن از نظر نظامی بسیار قوی است و می‌تواند با یک بمب، تمام کشور را نابود کند، یا از نظر علمی و تکنولوژی به حدی رشد کرده که دسترسی به آن برای ما امکان ندارد، سخنانی اشتباه است.  چه بسا دشمن، مسئولان و خواص ما را در کشورهای غربی به ساختمان‌های مجلل و لوکس و نهادهای علمی پیشرفته ببرند و حتی سلاح‌های فوق پیشرفته خود را برای آنها به نمایش بگذارند، تا این افراد خود را باخته و در مقابل دشمن احساس ضعف کنند.

علامه مصباح یزدی با اشاره به تبلیغات دشمنان و منافقان علیه نظام اسلامی، بزرگ‌نمایی فقر و بیچارگی مردم کشور، و به رخ کشیدن زرق و برق کشورهای غربی، گفت: قرآن به صراحت می‌گوید در حالی که مسلمانان بسیار اندک و در نهایت ضعف بودند، خداوند به آنها نصرت و قدرت عطا کرده است؛ لذا ضعف‌های موجود نباید ما را ناامید كند؛ از سوی دیگر پیشرفت‌هایمان نیز نباید موجب غرور ما بشود. در هر حال، ما  باید تلاش کنیم و امیدمان فقط به خداوند متعال باشد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در تبلیغات باید حقایقی برای مردم بیان شود که مانع ناامیدی آنها در مقابل قدرت شیاطین، و یادآور نصرت‌های الهی در سایه تلاش برای خدا می‌شود. باید توجه داشته باشیم كه سنت‌های الهی همیشه جاری است و یکی از سنت‌های خداوند این است که «إِنْ تَنْصُرُوا اللهَ یَنْصُرُکُم».

وی با یادآوری برخی جریانات زمان پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن، به نمونه‌هایی از فداکاری مردم اشاره كرد، و گفت: فداکاری‌هایی که جوانان مخلص ما در مبارزه با رژیم شاهنشاهی و در دفاع مقدس از خود نشان دادند، جهان را به تعجب وا داشت. اگر در زمان پیامبر صلوات‌الله‌علیه یک حنظله غسیل‌الملائکه وجود داشت، در طول انقلاب اسلامی صدها نفر برتر از حنظله داریم؛ هم‌چنین مادرانی که با وجود احساسات مادرانه خود، چندین فرزند خود را تقدیم اسلام کرده، و به دست خودشان فرزندانشان را در کفن گذاشتند؛ اما اشک ازچشمانشان جاری نشد.

آیت‌الله مصباح یزدی افزود: آری؛ وقتی چنین افرادی با این روحیه در جامعه باشند، خدا نیز نصرت خود را شامل حال آنها می‌کند و این مردم می‌توانند در سایه اتکا به خدا، با کمترین امکانات شگفتی بیافرینند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: هر چند نسل كنونی ما کمتر از نسل گذشته نیست و در میان ایشان جوانانی فداکارتر از گذشته وجود دارند، اما امروز عواملی در جامعه وجود دارد که به طور عادی سبب می‌شود روحیه فداکاری و آمادگی برای جهاد وشهادت در افراد کمرنگ‌تر از گذشته باشد. به عنوان مثال ظلم و ستم رژیم پهلوی سخت و تلخ بود؛ اما همین ظلم عاملی برای ایجاد انگیزه و حرکت در نسل گذشته بود. نسل امروز اصلاً چنین عاملی را لمس نکرده است؛ هم‌چنان‌كه شرایط زمان دفاع مقدس را نیز درک نکرده، و از همین رو، آن عوامل محرك انگیزه را ندارد. این مسأله به صورت طبیعی می‌تواند عامل رخوت و سستی در جوانان این نسل بشود.

وی با اشاره به فداکاری‌های رزمندگان در دوران دفاع مقدس، اظهار داشت: بسیاری از رزمندگان آن دوران، امروز نیز با تمام وجود به نظامشان عشق می‌ورزند. برخی جانبازان قطع نخاعی که سال‌ها روی تخت افتاده‌اند، هنوز هم حاضر نیستند نام و یاد امام(ره) را با چیزی دیگری عوض کنند؛ اما برخی از كسانی که چندین سال در جبهه‌ها حضور داشته، و گاهی ماه‌ها زن و فرزند خود را نمی‌دیدند، بعد از جنگ با خود اندیشیدند آنها كه سال‌ها با سخت‌ترین مشکلات به سر برده‌اند، باید در مقابل آن سختی‌ها، منفعت و امتیاز ویژه‌ای بگیرند. چنین اموری هم عامل رخوت و سستی می‌شود.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که گاهی این رخوت‌ها موجب ایجاد ضعف‌هایی در جامعه می‌شود، افزود: باید ضعف‌ها را شناخت و برای رفع آن برنامه‌ریزی کرد. گاهی ضعف‌ها از خارج کشور تحمیل می‌شود؛ یعنی دشمنان نقاطی را که می‌توانند از طریق آنها ضعف و ناامیدی را به جامعه القا کنند، شناسایی کرده، و با صرف هزینه‌های کلان طی سال‌ها به دنبال ایجاد خلل در اراده ملت و تضعیف آنها هستند.

وی با اشاره به فعالیت‌های دشمنان در دو جهت ایجابی و سلبی، گفت: یکی از روش‌های دشمنان برای تضعیف اراده ملت، ترویج برخی افکار از طرق مختلف از جمله فضای مجازی است. ما باید برای مقابله با هر یك از این شیوه‌ها برنامه‌ریزی لازم را انجام دهیم.

آیت‌الله مصباح یزدی با بیان این‌که ما در مقابل همه امکانات دشمن، فقط یک چیز داریم و آن ایمان به خداست، ادامه داد: تاریخ معاصر شاهد نمونه‌های عینی فراونی از نصرت الهی است. مگر قبل از انقلاب امام راحل(ره) و مردم چه داشتند که به كمك آن نظام شاهنشاهی را سرنگون کنند؟ در دوران دفاع مقدس، ما حتی نمی‌توانستیم سیم خاردار وارد کنیم؛ در حالی که دشمن پیشرفته‌ترین سلاح‌ها را در اختیار داشت و همه دنیا به او کمک می‌کرد؛ اما نتیجه جنگ چه شد؟

وی افزود: اگر خدا را باور داشته باشیم، و به وظیفه‌مان عمل کنیم، ناامیدی برای ما بی‌معنا است. همان خدایی که مسلمانان ضعیف را در جنگ بدر پیروز کرد، انقلاب اسلامی را به پیروزی رسانید و آن را حفظ کرد، هنوز هم خدایی می‌کند. اتفاقاً دشمن نیز به قدرت سلاح ایمان پی برده، و از همین رو تمام تلاشش را برای نابودی یا تضعیف ایمان جوانان به کار گرفته است.

استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: بر اساس آیات قرآن، و نیز یافته‌های روانشناختی و هم‌چنین تجربه عملی، از جمله شیوه‌های مهم تضعیف ایمان، اولاً ایجاد شبهه و تشکیک در معارف دین، و ثانیا ایجاد دلبستگی‌های مادی و لذت‌ها است؛ دلبستگی‌ای که سبب فراموشی دین می‌شود.

آیت‌الله مصباح یزدی افزود: بر همین اساس، برای مقابله با دشمنان باید در دو بعد تعلیم و تزکیه برنامه‌ریزی مناسب داشته باشیم و مطابق آن تلاش کنیم؛ یعنی از سویی باید پایه‌های فکری و اعتقادی جوانان ما تقویت شود، از سوی دیگر با تزکیه و تربیت صحیح در چارچوب برنامه‌ای منسجم، مراقب باشیم كه آفت‌های شیطانی و هواهای نفسانی دین آنها را نابود نکند.

گفتنی است این دیدار هفتم اردیبهشت ماه سال جاری با حضور حضرت آیت‌الله جنتی، نماینده محترم ولی‌فقیه و رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در مشهد مقدس برگزار شد.

برای دریافت صوت این جلسه اینجا را کلیک کنید!