علامه مصباح: بدون تقوا، تعلیم و تعلم معارف دین، بی‌فایده است

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تلاوت آیه «لایكلف الله نفسا الا وسعها» اظهار داشت: برخی كارها را به تنهایی نمی‌توانیم انجام دهیم، اما می‌توانیم با همفكری و همكاری با دیگران، آن را به انجام برسانیم؛ از این‌رو ایجاد تشكیلات و كار جمعی، از توانمندی‌های ماست که در صورتی كه مفید باشد، باید به آن بپردازیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با جمعی از اساتید معارف استان مركزی با اشاره به این‌كه بین تکالیف انسان و نعمت‌ها و توانمندی‌هایی كه خداوند به او داده است، تناسب وجود دارد، اظهار داشت: البته روزی نسبت به تكالیفی كه بر عهده داریم، باید پاسخگو باشیم.

آیت‌الله مصباح یزدی ادامه داد: علاوه بر این كه زمینه‌ای فراهم شده تا بتوانیم دین را بشناسیم، خداوند نعمتی به ما عنایت كرده است كه در گذشته، وجود نداشت و آن حركت نهضت اسلامی به دست امام (ره) و پیروزی انقلاب اسلامی است كه به سبب آن روحانیت بهتر توانستند در دانشگاه حضور پیدا كنند و به تبیین معارف اسلامی بپردازند. طبیعتا وظیفه سنگینی هم بر عهده روحانیت آمده است كه قبلا چنین تكلیفی وجود نداشت. لذا این مسأله هم نعمتی بزرگ و هم وظیفه بزرگی بر عهده امثال شماست.

وی با اشاره به حكم عقل برای ارشاد دیگران و تأیید آن توسط شرع ادامه داد: شما مسئولیتی سنگین بر عهده گرفته‌اید؛ شما با برجسته‌ترین و فرهیخته‌ترین اقشار جامعه سر و كار دارید؛ كسانی كه وزرا و مسئولان آینده این نظام هستند.

وی بانقل خاطره‌ای اظهار داشت: در رژیم پهلوی به‌خصوص پهلوی اول، نه تنها روحانیت جایگاهی نداشت، بلكه روحانی‌شدن، مایه شرمساری بود. اما خداوند ورق را به گونه‌ای برگرداند كه شما امروز استاد و مربی كسانی هستید كه قرار است بالاترین مسئولیت‌های كشور را بر عهده بگیرند.

آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به سنت الهی  تدریج ادامه داد: پیشرفت‌های فكری و ذهنی افراد ، تدریجی است؛ حتی جامعه اسلامی نیز به تدریج تشكیل شد؛ در اوایل بعثت، به جز دو سه نفر، همه بت‌پرست متعصب بودند و حاضر بودند برای حفظ مقدساتشان، هرجرم و جنایتی را مرتكب شوند. كسانی هم كه در ابتدا به پیامبرصلی‌الله‌علیه‌وآله ایمان آوردند، از ضعیف‌ترین اقشار جامعه بودند، اما هنوز چند دهه نگذشته بود كه اسلام، چند امپراتوری مهم دنیا را در مقابل خود، خاضع كرد.

وی افزود: پدیده‌های الهی نیز تدریجی هستند؛ لذا اگر قرار شد در دانشگاه‌های ما، معارف اسلامی تدریس شود، به این معنا نیست كه به یك مرتبه، همه معارف به طور كامل و صحیح و دسته‌بندی شده، به دانشجویان منتقل شده و زمینه اجرای آن فراهم شود؛ طبیعتا نقص‌ها، ضعف‌ها و مشكلاتی خواهد داشت؛ باید به مرور كسانی با پشتكار، كمبودها را شناسایی و رفع كنند و آن را كامل‌تر كنند تا درخت باوری تبدیل شود كه ثمرات آن در هر زمانی در جامعه ظاهر شود.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه با اشاره به این‌كه در قبال معلومات دینی كه كسب كرده‌اید، وظایفی دارید، اظهار داشت: باید آن‌ها را بارورتر و كامل‌تر كنید و در این زمینه مراقب باشید كه كوتاهی نشود؛ به‌خصوص این‌كه كوتاهی در این زمینه به حساب فرد گذاشته نمی‌شود، بلكه به حساب نهاد منتسب به دین و امام زمان‌(عج) گذاشته می‌شود. از این‌رو كوتاهی در این زمینه، نوعی جفا به امام عصر (عج) است.

وی با تلاوت آیه «لایكلف الله نفسا الا وسعها» اظهار داشت: برخی كارها را به تنهایی نمی‌توانیم انجام دهیم، اما می‌توانیم با همفكری و همكاری با دیگران، آن را به انجام برسانیم؛ از این‌رو ایجاد تشكیلات و كار جمعی، از توانمندی‌های ماست که در صورتی كه مفید باشد، باید به آن بپردازیم و نمی‌توان به بهانه عدم توان فردی برای انجام كاری، از انجام آن به صورت گروهی سرباز زد.

آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به این‌كه كمبودها در چند جهت محتمل است، ادامه داد: یكی از كمبود‌ها، كمبود علمی است؛ طبیعتا همه ما عالم به همه سطوح دین و عمق آن‌ها نیستیم. آن‌چه كه دروس رسمی حوزه به شمار می‌رود نیز لزوما پاسخگوی همه نیازهای دینی جامعه در این عصر و در کشور جمهوری اسلامی ایران نیست. تنها این کشور است که به اجرای دین اهتمام دارد و بقیه جوامع اگر اهتمامی به دین داشته باشند به صورت کمرنگ و در حاشیه است. این است که تمام عوامل شیطانی برای تضعیف دین در این کشور دست به كار شده‌اند.

وی با اشاره به این‌كه امروز قدرت‌های استكباری صریحا گفته‌اند كه قصد تغییر نظام اسلامی را دارند، افزود: طبیعتا كسانی كه در صف اول مقابله با هجوم‌های دشمن بر ضد دین و نظام قرار دارند، روحانیت هستند؛ باید ببینیم تا چه حد برای پاسخ‌گویی به نیازهای جامعه خودمان آمادگی داریم تا جوانان مسلمان خودمان را از دست ندهیم و آنان پاسخ شبهاتی را كه عقاید آن‌ها را نشانه گرفته است، یاد بگیرند. از این‌رو ابتدا باید كمبود علمی خود را رفع كنیم.

آیت‌الله مصباح ادامه داد:  برای این‌كه دین، زنده بماند و به ما برسد، زحمات بسیار زیادی كشیده شده است. ماجرای تحمل سختی‌ها توسط مسلمانان در شعب‌ابی‌طالب فقط یك نمونه از آن‌هاست؛ مسلمانان  حتی آب برای بچه‌های خود نداشتند، چه رسد به غذا! مسلمانان این سختی‌ها را تحمل كردند تا امروز اسلام به دست ما رسیده است؛ آیا درست است كه اکنون تا جنسی گران شود، فریاد برآوریم كه دیگر نمی‌شود زندگی كرد؟! آیا ما در این شرایط تكلیف شرعی نداریم؟!

وی با اشاره به این‌كه امروز جهان، تشنه معارف اسلامی است، ادامه داد: باید فرهنگ، زبان و آداب مخاطبان را شناخت و به گونه‌ای سخن گفت كه مخاطب، محتوا را متوجه شود؛ نمی‌توان همان اصطلاحات و الفاظ و مفاهیمی كه در حوزه خواندیم را برای دانشجویان بازگو كنیم، بلكه باید محتوا را بر اساس زبان و فرهنگ مخاطب، تبیین كنیم.

علامه مصباح یزدی با اشاره به لزوم برخورد مناسب و صحیح اظهار داشت: باید اخلاق، رفتار و مشی‌مان نیز به گونه‌ای باشد كه جوان امروز با شرایط فعلی و با این همه شبهاتی كه درگیر آن شده، رغبت پیدا كند كه با روحانی ارتباط برقرار كند و سئوالات خود را مطرح نماید.

وی در پایان با تأكید بر تقوا اظهار داشت: شیطان از همه ما عالم‌تر است؛ صرف یادگرفتن مفاهیم دینی، هنر نیست، بلكه باید بر اساس آموخته‌های دینی، رفتار نیز دینی باشد؛ اگر ضعف اخلاقی در رفتار، بینش و منش ما باشد، قطعا موفق نخواهیم بود.

گفتنی است جمعی از مدرسان معارف استان مركزی پنجشنبه 5 مهرماه سال جاری با علامه مصباح یزدی دیدار كردند.

برای دریافت صوت این جلسه اینجا را کلیک کنید!