علامه مصباح: کارخالصانه، موفقیت‌آمیزتر است

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که مجاهدان مخلص، بیشتر به موفقیت می‌رسند، افزود: کسانی که برای منافع مادی وارد میدان خطرناک جهاد می‌شوند، هر گاه احساس کنند که آن منافع تأمین نمی‌شود، از میدان بیرون می‌روند، اما کسی که برای خدا وارد میدان شده است، تا آخرین لحظه می‌ایستد و عقب‌نشینی نمی‌کند؛ زیرا می‌داند لحظه به لحظه و هر نفس او، اجر و ارزشی بی‌نهایت دارد و همین امر سبب موفقیت بیشتر مجاهدان مخلص در میدان‌ها می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با جمعی از طلاب خارجی با اشاره به وجود منازعات و اختلافات و جنگ‌ها بین کشورهای مختلف، اظهار داشت: اکثر جنگ‌ها و درگیری‌ها میان کشور‌ها به خاطر دو عامل است؛ عامل اول منافع فرد یا جناحی خاص و عامل دوم منافع قوم، نژاد و کشور است.
آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به وجود درگیری‌ها، منازعات و جنگ‌ها بین مسلمانان و دیگران و حتی بین خود مسلمانان، افزود:  چه‌بسا در جهان اسلام نیز بسیاری از نزاع‌ها، بر اساس همین انگیزه باشد، اما باید پذیرفت که اهداف و انگیزه‌های برخی از مسلمانان، منحصر در منافع مادی نیست؛ به عنوان نمونه در جنگ ایران و عراق، انگیزه‌های صدام، مادی بود و قصد تصرف مناطق نفت‌خیز ایران را داشت؛ حتی در بین رزمندگان ایرانی نیز کسانی بودند که به خاطر حفظ خاک و کشور می‌جنگیدند، اما قشر عظیمی از رزمندگان، بدون هیچ نگاه مادی و توقع منافع مادی، به جنگ رفته و حتی برخی از آن‌ها حاضر به تقدیم منافع مادی خود در راه جنگ بودند؛ هم‌چنین بسیاری از زنان، جان همسران و فرزندان خود را تقدیم کردند.
وی با بیان این‌که وجود چنین مجاهدانی که انگیزه مادی نداشته و به دنبال کسب رضای الهی بودند، ایجاب می‌کند که بتوان کسانی که به جنگ می‌پردازند را به دو گروه، تقسیم کرد، ادامه داد: عده‌ای برای منافع مادی، به جنگ برمی‌خیزند و عده دیگری برای اهداف انسانی و الهی جانشان را تقدیم می‌کنند؛ هر چند دسته اول بیشتر هستند، اما تاریخ – به ویژه در صدر اسلام – نشان داده است که عده‌ای با انگیزه‌های الهی قیام کرده‌اند؛ بعد از آن نیز در گوشه و کنار چنین انگیزه‌های مقدسی برای جهاد، وجود داشته است.
آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به این‌که نه تنها در منازعات و جنگ‌ها، بلکه در سایر فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی نیز باید به انگیزه‌های خود توجه کنیم، ادامه داد: آیا انگیزه ما از فعالیت‌های اجتماعی، کسب ثروت، قدرت و مقام و منصب است و یا برای این‌ فعالیت‌ها انگیزه الهی داریم..
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تفاوت انگیزه‌های افراد را امری طبیعی دانست و گفت: مهم آن است که ببینیم با چه انگیزه‌ای فعالیت می‌کنیم. ممکن است کسانی که هنوز شناخت کاملی نسبت به ارزش‌های الهی ندارند، صرفا، پیروز شدن بر طرف مقابل را ارزش و شجاعت قلمداد کنند و در نظر آن‌ها نیت افراد چندان اهمیتی نداشته باشد. اما باید ببنیم از از نظر اسلام، ارزش فعالیت‌های به چه چیزی برمی‌گردد؟ آیا از نظر اسلام ارزش به خود عمل برمی‌گردد و یا ارزش اصلی برای نیت عمل است؟ اگر ارزش در خود عمل باشد و نیت تأثیر چندانی نداشته‌ باشد، طبیعتا صرف جهاد، نشانه مطلوبیت است؛ اما اگر نیت، در ارزش‌گذاری عمل، تأثیر فراوانی داشته باشد، جای آن دارد که برای خالص کردن نیت و بالا بردن ارزش کارمان، تلاش کنیم.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به واقعه‌ای در جنگ احد اظهار داشت:  حتی کار کسی که در رکاب رسول خدا‌صلی‌الله‌علیه‌وآله جهاد می‌کند، اما نیت الهی ندارد، ارزش چندانی نخواهد داشت، ولی نیت خالصانه، ارزش کار را هزاران برابر می‌کند. روشن است کسی که می‌‌تواند کاری را با ارزشی هزاران برابر انجام دهد، اگر با نیت فاسد از ارزش آن بکاهد، مستحق ملامت و سرزنش است.
آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به این‌که مجاهدان مخلص، بیشتر به موفقیت می‌رسند، افزود: کسانی که برای منافع مادی وارد میدان خطرناک جهاد می‌شوند، هر گاه احساس کنند که آن منافع تأمین نمی‌شود، از میدان بیرون می‌روند، اما کسی‌که برای خدا وارد میدان شده است، تا آخرین لحظه می‌ایستد و عقب‌نشینی نمی‌کند؛ زیرا می‌داند لحظه به لحظه و هر نفس او، اجر و ارزشی بی‌نهایت دارد و همین امر سبب موفقیت بیشتر مجاهدان مخلص در میدان‌ها می‌شود.
آیت‌الله مصباح با اشاره به آیاتی از قرآن کریم درباره جنگ بدر، اظهار داشت: کسانی که واقعا برای خدا کار می‌کنند، حتی اگر نسبت به امکانات مادی، کاستی داشته باشند، خداوند با امدادهای غیبی خود، آن‌ها را یاری می‌دهد.
آیت‌الله مصباح با اشاره به نمونه‌هایی از امداهای غیبی در جنگ بدر و دفاع مقدس و جنگ 33 روزه حزب الله لبنان با رژیم صهیونیستی، اظهار داشت: به شهادت آیات و روایات و سنت قطعی خداوند و تجربه عینی، اگر در مقام انجام وظیفه بندگی و اطاعت از خدا، خالصانه تلاش کنیم، هرگز شکست نمی‌خوریم.
آیت‌الله مصباح افزود: برای این‌که مسایل مادی در نظرمان کوچک شود و روحیه و انگیزه مخلصانه پیدا کنیم، باید معرفت‌مان را به خدا و اهل بیت‌علیهم‌السلام تقویت کنیم، باید تمرین کنیم که همیشه به یاد خدا باشیم و تنها به او توکل کنیم. همچنین افزون بر کسب معرفت، باید برنامه‌ای دائمی برای تربیت و خودسازی داشته باشیم و در هر کجا هستیم، دل مان را متوجه امام زمان(عج) کنیم و از او بخواهیم واسطه ما شود. این کار، هم سبب پیروزی و هم سبب افزایش ارزش و پاداش کار می‌شود.
وی ادامه داد: باید توجه داشت پاداش دنیوی، هر اندازه بزرگ باشد، قابل استفاده در همین سال‌های محدود دنیاست، اما پاداش اخروی، ابدی و بی‌نهایت است. بی‌نهایت قابل مقایسه با هیچ عدد و رقمی نیست. بدانیم انجام کار با انگیزه الهی، سبب می‌شود، هرگز از کارمان پیشمان نشویم، بلکه شاید زمانی پشیمان شویم که چرا کارمان را خالصانه تر انجام نداده‌ایم.
گفتنی است این دیدار هفتم بهمن ماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.

برای دریافت صوت و متن این جلسه اینجا را کلیک کنید!

آخرین محتوای سایت

کتاب صوتی «آیین پرواز» منتشر شد.
کتاب صوتی «آیین پرواز» در پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت‌آیت‌الله مصباح یزدی رضوان‌الله علیه بارگذاری...
راهکارهایی برای تهذیب و خودسازی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
اقسام خدمات ممکنِ پزشکان به جامعه بشریت
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
ارزش واقعی لحظات زندگی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
تحصیلات دینی خواهران؛ ضرورت‌ها و موانع
بسم الله الرّحمن الرّحیم الحمد لله ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطّاهرین...
القرآن الكريم دواء أصعب الأمراض
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين وصلّى الله على سيّدنا محمّد وآله الطاهرين. اللهُمّ...