پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت علامه مصباح یزدی
منتشره شده در پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت علامه مصباح یزدی (https://mesbahyazdi.ir)

صفحه اصلی > آیت‌الله مصباح یزدی: هم‌فکری علمی و کار جمعی رشد علمی را به دنبال دارد

آیت‌الله مصباح یزدی: هم‌فکری علمی و کار جمعی رشد علمی را به دنبال دارد

تاریخ : 1390/11/08
علامه مصباح تأکید کرد: در اظهارنظرها از اظهارنظر احساسی و عاطفی پرهیز کنید و با دلیل منطقی نظر دهید، انعطاف در بحث، احترام گذاشتن به نظر دیگران و حسن ظن به طرف مقابل را رعایت کنید و نسبت به مسائلی که خطرهای جدی می‌تواند داشته باشد، سهل نگیرید.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، ایشان در دیدار با گروه علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که در تاریخ 7 دی 1390 برگزار شد، با توصیف موقعیت زمانی، مکانی و شخصیتی امام خمینی(ره)، خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) در آن فضای خفقان و بی‌مهری و با اندک امکانات، چنان تحولی در عالم پدید آورد که بزرگ‌ترین، پیشرفته‌ترین و قدرتمندترین کشورها و افراد، در مقابل این تحول، به زانو درآمدند.
وی افزود: این الگو کمترین نتیجه‌ای که برای ما دارد این است که وقتی در عرصه تحصیل و پژوهش قدم برمی‌داریم، از کمبود امکانات نهراسیم و بدانیم حساب دیگری هم در عالم وجود دارد که با تکیه بر آن، می‌توان اتفاقات بزرگی را رقم زد.
ایشان شناخت ویژگی‌های رشته علوم سیاسی و صاحبان و دست‌اندرکاران آن را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: توجه به این ویژگی‌ها و شناخت آفات همراه با آن موجب می‌شود تا از توانمندی‌ها بیشتر استفاده کنیم، جهت صحیح‌تری به حرکت‌های علمی و تحقیقی دهیم و از بعضی آسیب‌ها پیش‌گیری کنیم.
آیت‌الله مصباح با اشاره به جدابودن فعالیت‌های علمی از فعالیت‌های دینی در فرهنگ غربی، اظهار داشت: مشکلی که امروز در همه علوم انسانی با آن مواجه هستیم این است که فضای دینی را از این علوم جدا می‌دانند و این مسأله امر مهمی است که باید با نوشتن مقالات و کتب متعدد این فرهنگ را تغییر داد و اثبات کرد که دلایل منطقی، عقلی و دینی می‌تواند از دلایل تجربی و آزمایشگاهی با ارزش‌تر باشد.
وی نقش سلیقه‌ها و انگیزه‌های شخصی را در علوم‌سیاسی بسیار بالا دانست و گفت: تأثیر سلیقه‌ها و انگیزه‌های شخصی در یک علم، آفت آن علم به شمار می‌‌رود و نوعی وابستگی عاطفی و سلیقه‌ای درمیان هم‌فکران و هم‌حزب‌ها ایجاد می‌کند که در نظرات و ایده‌ها تأثیرگذار بوده و تعصب به گروه و حزب را جایگزین ایده‌های علمی و منطقی می‌کند.
ایشان ادامه داد: در چنین شرایطی اگر بخواهیم رسالت واقعی، دینی و متعهدانه خود را ایفا کنیم، باید به همه این آسیب‌ها توجه کنیم، از مسائل بنیادی علوم و فلسفه علوم سیاسی شروع کنیم، نقش دین را در علوم سیاسی تبیین کنیم و در نهایت، به مسائل روزه مره و کاربردی و اموری که در رفتارهای روزانه تأثیر دارند بپردازیم.
عضو خبرگان رهبری تأکید کرد: برای برون‌رفت از این اختلاف سلیقه‌ها و نظرات و حرکت به سمت تعامل گروهی و فکری، باید کار و پژوهش جمعی را در برنامه خود قرار دهیم و آفات کار گروهی را با در نظر گرفتن این اصل که می‌توان مسائل سیاسی را با مسائل دینی مرتبط دانست، کمتر کنیم.
ایشان با اشاره به نقش هم‌فکری علمی و کار جمعی در رشد علمی گفت: همچنین برای موفقیت در کار جمعی، باید در مسائل و موضوعات، اموری را که قریب به بداهت هستند پایه فکر و اندیشه دینی قرار داد و در مسائل پیچیده‌تر که بحث و اختلاف ‌نظر بیشتری را به‌دنبال دارد، روحیه انعطاف‌پذیری در بحث را در خود ایجاد کرد.
علامه مصباح تصریح کرد: در اظهارنظرها از اظهارنظر احساسی و عاطفی پرهیز کنید و با دلیل منطقی نظر دهید، انعطاف در بحث و احترام گذاشتن به نظر دیگران و حسن ظن به طرف مقابل را رعایت کنید و نسبت به مسائلی که خطرهای جدی می‌تواند داشته باشد، سهل نگیرید.

فارسی

نشانی منبع: https://mesbahyazdi.ir/node/3308