پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت علامه مصباح یزدی
منتشره شده در پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت علامه مصباح یزدی (https://mesbahyazdi.ir)

صفحه اصلی > علامه مصباح: تعصب نابجا و ‌تبیین ناصحیح، ریشه بسیاری از اختلافات و مشکلات است

علامه مصباح: تعصب نابجا و ‌تبیین ناصحیح، ریشه بسیاری از اختلافات و مشکلات است

تاریخ : 1394/02/16
استاد اخلاق حوزه علمیه قم تأکید کرد: در فعالیت‌های علمی و دینی، طالب حق باشیم، و در این راه سعی کنیم حرف و منظور طرف مقابل را خوب بفهمیم و از تعصب بی‌جا بپرهیزیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار آیت‌الله مصباح، ایشان در دیدار با اساتید و دانش­پژوهان گروه فلسفه مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) که در تاریخ 8 اردیبهشت 94 برگزار شد، ضمن تبریک میلاد امام جواد (ع) خاطرنشان کرد: تلاش‌های بیشماری که در حوزه‌های علمیه در خصوص تبیین معارف اهل‌بیت (ع) انجام می‌گیرد مرهون زحمات حضرت امام (ره) و علمای بزرگ است.

وی با اشاره به این‌که معارف اسلامی، نیازهای جامعه، و فعالیت‌های حوزه‌های علمیه سه رکن تعیین‌کننده برای ارزیابی میزان موفقیت روحانیت در انجام وظیفة خود است، اظهار داشت: با مطالعه در این سه رکن، درمی‌یابیم وظایف خود را در این رابطه به درستی انجام نداده‌ایم.

ایشان اضافه کرد: از یک طرف معارف اسلام و اهل بیت(ع) اعماق و بطون فراوانی دارد که ما در حد ظواهر اکتفا می‌کنیم، و از طرف دیگر، استقبال و نیاز جامعه به این معارف زیاد است و دشمنان نیز با تبلیغات و برنامه‌ریزی به دنبال شبهه پراکنی هستند، و از طرف دیگر وقتی این‌ها را با میزان فعالیت‌های علمی و پژوهشی خود بسنجیم، می‌بینیم با وجود تلاش‌های گسترده‌ای که صورت گرفته، هنوز جای کار زیادی وجود دارد.

آیت‌الله مصباح تصریح کرد: باید نیازهای جامعه را با توجه به سلیقه­ها و تقاضای­های افراد متفاوت بررسی کرد، ابزارها و امکانات را در نظر گرفت و بر همان اساس، فعالیت‌های علمی و دینی حوزه‌های علمیه را برنامه‌ریزی کرد.

ایشان آسیب‌های پیش روی فعالیت‌های دینی را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: یک دسته آسیب‌های درونی است که ممکن است از طرف خود ما ایجاد شود، و دسته‌ای آسیب‌هایی است که عوامل بیرونی مانند دوستان نادان یا دشمنان آگاه در بوجود آمدن آن نقش دارند.

وی در تبیین آفت‌های درونی خاطرنشان کرد: آفت شناختی و فکری، و آفت روانی و اخلاقی دو بخش از آفت‌های درونی است که فعالیت‌های علمی و دینی را دچار آسیب می‌کند.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم تأکید کرد: اگر در حوزه علمیه بتوانیم دو آفت تعصب نابجا و شناخت ناصحیح را کنار بگذاریم، جلوی بسیاری از انحرافات، دعواها و مشکلات گرفته می‌شود.

وی اضافه کرد:‌ برخی اختلافات ناشی از کاربرد مشترکات لفظی است، که اثبات و نفی آنها مربوط به دوم معنای مختلف یک لفظ است؛ در این‌گونه موارد، اگر شناخت و تحلیل درستی از مسأله ارائه شود، این اختلافات از ریشه رفع می‌شود، چنانچه در فلسفه نیز با چنین مشکلاتی مواجه بوده‌ایم.

ایشان یادآور شد: خودپرستی، خودخواهی و خودمحوری از آفت‌های نفسانی است که مبارزه با آن در همه موارد بخصوص مباحث علمی و دینی مورد توجه می‌باشد.

آیت‌الله مصباح خاطرنشان کرد: باید امکانات و ظرفیت‌هایی که ایجاد شده را ارزشمند شمرد و از این امکانات برای تبلیغ علمی و دینی استفاده کرد.

وی افزود: در عصر حاضر با پیشرفت علم و فناوری هم زمینه ترقی علمی، دینی و پژوهشی فراهم شده و هم فعالیت دشمنان با بهره‌گیری از این امکانات گسترش یافته است، و از این رو باید از ظرفیت­های موجود برای اعتلای دینی و علمی نهایت استفاده را برد.

ایشان تصریح کرد:‌ باید هدف ما خدمت به اسلام و بیان حقایق اسلام باشد و هر کاری برای غیر خدا انجام بگیرد، پشیمانی به دنبال خواهد داشت.

علامه مصباح با بیان این‌که باید معیار و ملاک ما حق باشد، اظهار داشت: در فعالیت‌های علمی و دینی، طالب حق باشیم، و در این راه سعی کنیم حرف و منظور طرف مقابل را خوب بفهمیم و از تعصب بی‌جا بپرهیزیم. 

فارسی

نشانی منبع: https://mesbahyazdi.ir/node/5572