علامه مصباح یزدی: روحانیت برای انجام رسالت خویش به تحصیل، تحقیق، و خودسازی نیاز دارد

استاد حوزه علمیه قم ضمن تأكید بر لزوم برنامه‌ریزی بلندمدت برای تحقیق در مسائل بنیادین اسلام، خاطر نشان کرد: اگر روحانیت بخواهد جامعه را نجات دهد، باید علاوه بر تحقیق، خودسازی کند.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری در دیدار با اساتید و طلاب مدرسه علمیه امام خمینی(ره) اسلام آباد غرب، به بیان وظایف طلاب پرداخت و گفت: درس خواندن شرط لازم برای انجام وظیفه است، اما کافی نیست.
آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به اینکه برخورد با نیازمندی‌ها‌ی جامعه در چند سطح است به بیان مثالی پرداخت و گفت: اگر یک بیماری در جامعه شیوع یابد از طرفی نیاز به پرستاران و بهدارانی است تا بتوانند کارهای ساده و مقدماتی را انجام دهند و از طرف دیگر به پزشکانی نیاز است که بیماری‌ها را تشخیص دهند و از سوی دیگر به پژوهشگران و محققانی نیاز است تا با تحقیقات و آزمایشات خود باعث توسعه علم طب و پیشگیری از بیماری‌های جدید شوند؛ در مسائل دینی نیز وقتی جامعه گرفتار تهاجم فرهنگی می‌شود می‌بایست عده‌ای وارد عمل شوند و همچون پرستار به مداوای بیماران بپردازند و عده‌ای نیز باید ریشه این انحرافات را شناخته و برای ریشه‌کن کردن آنها تحقیق و برنامه‌ریزی کنند.
علامه مصباح یزدی ادامه داد: برای رفع نیازمندی‌ها‌ی اجتماعی برنامه‌ها‌ی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت لازم است که از لحاظ عمق و زمان با یکدیگر تفاوت دارند و طلاب و کارشناسان دینی باید برای برنامه‌ریزی به همه سطوح توجه کنند و نمی‌توان به برخی از آنها اکتفا کرد.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه مهم‌ترین برنامه‌ها، برنامه‌ها‌ی بلند مدت هستند، خاطر نشان کرد: متأسفانه کسانی که برای برنامه‌ریزی و انجام فعالیت‌ها‌ی دراز مدت می‌کوشند، بسیار کم‌اند، و حال آنکه مهم‌ترین برنامه‌ها، برنامه‌های بلندمدت هستند.
وی با تأکید بر لزوم ارزیابی طلاب دینی از خود گفت: طلاب باید استعدادها و ظرفیت‌ها‌ی خود را ارزیابی کرده و در صورت توانایی کارهای دراز مدت را بر عهده بگیرند.
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به تخصصی شدن علوم گفت: در قرن اخیر علوم به سمت تخصصی شدن پیش رفته و رشته‌ها‌ی علمی بسیار زیاد شده است به گونه‌ای که برخی از آنها در عمل کاربرد چندانی ندارند و این یکی از آفت‌ها‌ی تخصصی شدن علوم است که فرد با متخصص شدن در یک رشته، از دیگر رشته‌ها غافل می‌شود و همه توان خود را در یک رشته تخصصی صرف می‌کند که چه بسا کاربرد عملی نیز ندارد.
وی ادامه داد: متأسفانه همین روند در حوزه‌ها‌ی علمیه نیز وجود داشته است و بسیاری از مسائل وجود دارد که سال‌ها بزرگان و اساتید درباره آنها تحقیق کرده‌اند و هرچند کار آنها قابل تقدیر است، اما ثمره علمی چندانی ندارد و از نیازهای مهم جامعه غفلت شده است.
علامه مصباح یزدی با اشاره به اینکه طلاب امروز اساتید و علمای فردا هستند، ادامه داد: طلاب باید از امروز به فکر مسائل و نیازهای جامعه باشند و برای حل آنها تفکر و بحث و تحقیق کنند هرچند در این مسیر باید از قضاوت‌ها‌ی سطحی پرهیز كرده و از تجربه دیگران هم استفاده نمایند.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: اگر همه موارد ذکر شده به بهترین صورت عملی شود، فقط کالبد روحانیت تمام و کامل است، اما روح آن تقوا، اخلاص و بندگی خداست و در کنار برنامه درسی باید اهمیت بسیاری برای مسائل معنوی و اخلاقی قائل بود و پرهیز از گناه مهم‌ترین مساله‌ای است که باید در این مسیر مورد توجه قرار گیرد.
علامه مصباح یزدی با اشاره به توسعه امکانات و رسانه‌ها‌ی فاسد کننده ادامه داد: امروزه امکانات و تجهیزات، زمینة بیشتری برای آلوده شدن به گناه را فراهم کرده که این خود مانع خودسازی انسان می‌شود.
وی با اشاره به اینکه تحصیل بدون خود‌سازی بی‌فایده است، ادامه داد: چه بسا افرادی عالم باشند، اما از آنجا که تقوا ندارند ضررشان بیش از نفعشان باشد.
وی بزرگ‌ترین عامل تهدید کننده جامعه را مفاسد اخلاقی دانست و خاطر نشان کرد: اگر روحانیت بخواهد جامعه را نجات دهد، ابتدا باید خودسازی کند.
گفتنی است این مراسم هشتم خردادماه در سالن تشریفات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.