علامه مصباح یزدی: روحیه همفكری و همكاری اگر با بصیرت و تقوا همراه شود به موفقیت منجر خواهد شد

عضو خبرگان رهبری گفت: اسلام نشان‌دهنده راه است و این انسان است كه می‌تواند با اختیار خود راه حق یا باطل را انتخاب كند، البته اگر فردی راه حق را انتخاب كرد و در این راه استقامت و فداكاری نمود، نصرت الهی نیز شامل حال او خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم در دیدار با جمعی از مجمع نمایندگان طلاب با اشاره به اهمیت همكاری گفت: داشتن تفکر تعاون و همکاری و عمل به آن نشانه رشد جامعه تلقی می‌شود و مسأله تعاون و مشورت یك امر عقلائی است.
وی با اشاره به مشكلات روحانیت در دوران ستم‌شاهی، گفت: در این دوران سعی شده بود تا قشر روحانی یك قشر پرتوان و پرتحرك و مؤثر نباشد از این رو هم از نظر امكانات مادی و هم از نظر جایگاه اجتماعی، این قشر تضعیف می‌شد و همین امر به علاوه عوامل دیگری دست به دست هم داد تا حوزویان نتوانند تعاون، مشورت و همفكری داشته باشند و اگر كار تأثیرگذاری صورت می‌گرفت غالبا سلیقه فردی روحانیان بود.
وی با اشاره به مبارزه امام(ره) با این آفت قبل از انقلاب اظهار داشت: امام خمینی (ره) از همان آغاز نهضت این آفت را دریافت و در صدد ایجاد روحیه تعاون برآمد و حتی راه‌كارهایی هم‌چون جمع كردن علمای بلاد به صورت هفتگی ارائه داد، هر چند این توصیه امام (ره) در عمل تداوم نیافت.
وی با اشاره به این‌كه روحانیت در دوران ستمشاهی تجربه كار جمعی را از دست داده بود، اظهار داشت: این عدم تعاون به صورت یك فرهنگ درآمده و در همه بخش‌های جامعه نهادینه شده بود كه همین امر مقابله با آن را بسیار دشوار كرده بود.
آیت‌الله مصباح یزدی با بیان اینكه هنوز هم در برخی از محافل ما این نوع فرهنگ وجود دارد اظهار داشت: مبارزه با این نوع تفكر نیاز به كار ریشه‌ای و تدریجی دارد..
علامه مصباح یزدی با اشاره به سوء‌استفاده دشمن از عدم تعاون موجود در حوزه خاطر نشان كرد: دشمن با استفاده از این ضعف مسأله دیكتاتوری را مطرح كرد و به صورت چماقی بر سر حوزویان قرار داد.
عضو خبرگان رهبری با تأكید بر لزوم مشاركت جوانان و استفاده از تجربه‌های بزرگان اظهار داشت: البته باید توجه داشت كه نمی‌توان هر مسئولیتی را در هر موقعیتی به افراد واگذار كرد.
استاد اخلاق حوزه علمیه، در قسمتی دیگر از سخنان خود شبهه دشمنان در خصوص حكومت اسلامی را یادآور شد و گفت: از آن‌جایی كه كارآمدی یك مكتب با نتایج آن در عمل قابل ارزیابی است برخی معتقدند مكتب اسلام كارآمد نبوده چرا كه علی‌رغم تشكیل حكومت اسلامی رشوه‌خواری‌ها، رانت خواری‌ها و امثال آن هنوز وجود دارد.
وی در پاسخ ادامه داد: در اینجا نوعی مغالطه وجود دارد چرا كه خداوند انسان را مختار آفریده تا انسان با اختیار خودش راه صحیح را انتخاب كند و اگر خداوند می‌خواست می‌توانست همگان را در مقابل پیامبران خاضع كند، اما چنین نكرد تا زمینه امتحان فراهم شود و كسانی كه می‌خواهند رشد كنند با اختیار خود و كسانی كه می‌خواهند عصیان كنند بدون اجبار عمل كنند. به عنوان نمونه خداوند می‌توانست همان‌گونه كه آتش را بر ابراهیم گلستان كرد سیدالشهدا علیه‌السلام را نیز در عاشورا نجات دهد تا كشته نشود، اما این امتحان الهی بود.
علامه مصباح یزدی ادامه داد: پس اینكه عده‌ای می‌گویند اگر اسلام خوب بود نباید این مشكلات در جامعه باشد، سخنی نادرست است. چرا كه اسلام تنها نشان‌دهنده راه است و این انسان است كه می‌تواند با اختیار خود حق یا باطل را انتخاب كند، البته اگر فردی راه حق را انتخاب كرد و در این راه استقامت و فداكاری نمود، نصرت الهی نیز شامل حال او خواهد شد.
وی ادامه داد: نمی‌توانیم حكومتی بهتر از حكومت علی علیه‌السلام و مدیریتی بالاتر از پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و قانونی بالاتر از قرآن داشته باشیم، ولی با وجود مدیریت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و قانون قرآن مردم پس از رحلت ایشان به بیراهه رفتند، پس نباید توقع داشت با تشكیل حكومت اسلامی همه سلمان و ابوذر شوند.
وی با اشاره به وظایف روحانیت در رشد و توسعه فرهنگ تعاون و همکاری گفت: آنچه در اثر غفلت و ضعف ما پیش آمده باید با تدبیر حكیمانه و به صورت تدریجی جبران شود، همان‌گونه كه در طول این سی‌سال تحولاتی در همین حوزه صورت گرفت كه اصلا انتظار نمی‌رفت، هر چند هنوز فاصله‌زیادی با نقطه آرمانی داریم.
علامه مصباح یزدی با اشاره به مفید بودن تشكیلات از مجمع نمایندگان طلاب تا جامعه مدرسین گفت: باید توجه داشت همه تصمیماتی كه در این تشكیلات گرفته می‌شود وحی منزل نیست، اما قطعا این‌گونه كار كردن نفع فراوانی دارد و باید بین روحانیت ترویج شود.
وی ادامه داد: در همفكری و مشورت باید از كسانی كه تجربه و هوش بالایی دارند، استفاده نمود، و قضایای چند ساله اخیر مثال خوبی برای محك زدن خود است؛ چه كسی گمان می‌كرد برخی افراد با آمریكا و اسرائیل همنوا شوند؟ آیا کسی می‌توانست وقوع آن را پیش‌بینی كند؟
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: برای پیشرفت در امور اجتماعی دو شرط اساسی شناخت حق یا بصیرت و تقوای الهی نیاز است.
آیت‌الله مصباح یزدی ضمن تأكید بر همفكری و مشورت با بزرگان گفت: اگر دو شرط بصیرت و تقوا در انسان باشد، قطعا پیروز و اگر كاری انگیزه الهی نداشته باشد یا بدون بصیرت انجام گیرد خسران آن بیش از نفع آن خواهد بود.
وی هم‌چنین در خصوص پیشرفت در امور اجتماعی گفت: بصیرت‌افزائی، رشد فكری مردم و تقویت تقوای الهی و اخلاص امری ضروری برای پیشرفت امور اجتماعی است.
گفتنی است این دیدار دوازدهم اسفندماه در سالن تشریفات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.