علامه مصباح: پوشیدن لباس روحانیت، اعلام رسمی نوکری برای امام عصر (عج) است

استاد اخلاق حوزه علمیه قم اظهار داشت: طلبه با پوشیدن لباس مقدس روحانیت، در واقع به صورت رسمی نوکری خود برای امام عصر (عج) را اعلام می‌کند و البته به صورت رسمی تحت سرپرستی امام عصر (عج) قرار می‌گیرد.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در مراسم عمامه گذاری طلاب ضمن تبریک میلاد حضرت رسول (ص) و امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: یکی از بزرگ‌ترین روز‌های بشر همین روزی است که هم اشرف اولاد بشر و هم کسی که سمبل مذهب حق و رئیس مذهب تشیع نامیده شده در آن متولد شده اند.

آیت‌الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به این‌که چنین جلساتی مورد توجه خاص امام زمان (عج) است، اظهار داشت: از طرفی شب ولادت اشرف مخلوقات عالم است که خداوند متعال او را بیش از همه دوست دارد، و از طرف دیگر، خدا دوست دارد بندگانش به کمال رسیده و به او تقرب یابند و قطعا تقرب به خدا در سایه شناخت قرآن، اهل بیت(ع) و پیامبر (ص) و پیروی از آن‌ها حاصل می‌شود؛ لذا خداوند متعال قطعا به جوانانی که شب و روز مشغول فراگرفتن معارف اهل‌بیت (ع) هستند، نظر دارد؛ مخصوصا این‌که نقطه تشخص این دلدادگی، پوشیدن لباس مقدس روحانیت است.

وی پوشیدن لباس مقدس روحانیت را نقطه عطف زندگی یک طلبه دانست و با بیان خاطره‌ای از علامه طباطبائی (رضوان الله تعالی علیه) افزود: وقتی طلبه، معمم می‌شود، در واقع امام عصر (عج) به صورت رسمی، سرپرستی او را برعهده می‌گیرند و این لباس مقدس هم نمادی است که فرد قصد کرده به صورت رسمی نوکری خود برای امام زمان (عج) را اعلام کند.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به حضور مقام معظم رهبری در همان مراحل اولیه کار مؤسسه امام خمینی (ره) در ساختمان فعلی اظهار داشت: وقتی رهبری به این مؤسسه تشریف آوردند، سخنرانی کردند و در سخنان خود به برخی دانش‌پژوهان گفتند: چرا آقایان ملبس نیستند؟ این مطلب را هم به آقایان و هم به بنده فرمودند، و بر تلبس به لباس روحانیت تأکید فرمودند.

استاد فلسفه و تفسیر حوزه علمیه قم با بیان این‌که هر چند لباس جنبه سمبلیک دارد و نشانه است، ادامه داد: اما این سمبل‌ها در زندگی اجتماعی نقش مهمی دارند، به طوری که زندگی انسانی بدون این سمبل‌ها و نشانه‌ها محقق نمی‌شود. به عنوان نمونه صیغه ازدواج، صیغة بیع، ایستادن رو به قبله در نماز و نظایر آنها، همه سمبل‌ها و نشانه‌هایی هستند که در ماهیت افراد و اشیاء نقشی ندارند؛ اما حاکی از نیت و تعهد و پذیرش تکالیفی است.

وی در تبیین اهمیت این سمبل‌ها و نماد‌ها در زندگی بشری افزود: توهین به فردی در لباس مأمور انتظامی، جرمی سنگین است، در حالی که توهین به همان شخص در حالی که لباس را نپوشیده، جرمی خفیف‌تر به حساب می‌آید، چرا که لباس فرم مأمور انتظامی، نماد نظام و تعهد و تکلیف افراد است.

استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: نیتی که در ورای این نماد‌ها وجود دارد، اهمیت دارد، وگرنه بدون نیت اگر ده‌ها بار هم صیغه ازدواج خوانده شود، اثری ندارد. لذا پوشیدن لباس روحانیت اگر با نیت واقعی باشد، نقطه عطف زندگی یک طلبه است.

آیت‌الله مصباح با بیان این‌که لازمه پوشیدن لباس، تعهد در عمل است، خطاب به طلاب جوان به این شعر تمثل جست:

گرت هواست که معشوق نگسلد پیوند                    نگاه دار سر رشته تا نگه دارد

این استاد اخلاق ادامه داد: خداوند می‌فرماید مرا یاد کنید تا شما را یاد کنم و از طرفی طبق روایات، یاد اهل‌بیت (ع)، همان یاد خداست؛ با یاد و توسل به امام زمان (عج)، ایشان هم به یاد ما خواهد بود.

وی با بیان این‌که با پوشیدن لباس روحانیت شرایطی فراهم می‌شود که افراد بتوانند چنین رابطه‌ای با امام زمان (عج) برقرار کنند، ادامه داد: در واقع طلبه با ملبس شدن رشته‌ای را در دست می‌گیرد که طرف دیگر آن در دست امام عصر (عج) است و ایشان نیز رشته را هرگز رها نخواهند کرد، مگر آن که خودمان رها کنیم. چرا که ایشان به قدری باوفاست که حتی اگر ما بی‌توجهی کنیم به ما توجه کرده و یادآوری می‌کند تا مبادا غافل شده و در مسیرمان سست شویم.

آیت‌الله مصباح ادامه داد: در عالم بهتر از این امکان ندارد که انسان دارای سرپرست مطمئنی باشد که هرگز او را رها نکند؛ حتی بالاتر از آن اگر گناه هم انجام دهد، وی برایش استغفار کند و اگر دعا کند، وی برایش آمین بگوید.

وی با بیان این‌که نباید این لباس، صرفا حرکتی نمادین برای دیده شدن توسط دیگران تلقی شود، ادامه داد: باید این نماد همراه با نیت باشد. البته امام زمان (عج) می‌داند که ما ضعیفیم و ما را کمک می‌کند؛ لذا شایسته است حداقل در شناختن کسی که ما را یاری می‌دهد، کوتاهی نکنیم.

علامه مصباح یزدی با اشاره به اهمیت و لزوم توسل به حضرت معصومه (س) و دعا در مسجد مقدس جمکران خاطرنشان کرد: بهترین واسطه بین ما و خدا در این جا، همین بارگاه مقدس حضرت معصومه (س) است. این بانوی بزرگوار برای ما از هزاران مادر بهتر است؛ قدر نداستن چنین نعمتی، ناسپاسی است.

وی در پایان افزود: یقین داشته باشید اگر کسی ایشان را مانند مادر خود بداند و هر گاه درد و مشکلی – مادی و معنوی – برایش پیش آمد، همراه با توجه به زیارت ایشان رفته و سر به پایشان بگذارد، قطعا جواب می‌گیرد.

گفتنی است این مراسم هجدهم دی ماه سال جاری هم زمان با شب هفدهم ربیع الاول در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.