علامه مصباح: خدای دفاع مقدس، خدای اقتصاد هم هست، به شرط این‌که ما مثل همان رزمنده‌ها باشیم

آیت الله مصباح یزدی در جمع بندی سخنانش اظهار داشت: باور کنیم که خدا هست، خدا می‌داند، خدا می‌تواند و خدا کمک می‌کند؛ اگر شرایطش را ما داشته باشیم؛ آن شرایط هم چیزی جز اطاعت و بندگی خدا نیست. لذا اگر این را در مسائل فردی و اجتماعی‌مان رعایت کنیم، پیروزی قطعی برای ماست و اگر هم نقصی در کشور وجود دارد، از همین جاست که باور نکرده ایم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) قم در دیدار با جمعی از اعضای سپاه الغدیر استان یزد، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه اظهار داشت: حقیقتا امام راحل (ره) نیمی از بخش مغفول اسلام که مربوط به مسائل اجتماعی است را احیا کردند و باید شکرگزار وجود حضرت امام (ره) و جانشین شایسته ایشان باشیم.

آیت الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به این‌که در یک تقسیم‌بندی کلی، انسان‌ها به دو دسته خداپرست و ملحد تقسیم می‌شوند، اظهار داشت: خداپرستان نیز در قالب ادیان مختلف تعریف می‌شوند و البته ما مسلمانان معتقدیم که علاوه بر پیغمبران پیشین که بر حق بوده اند، رسول اکرم (ص) آخرین پیامبری است که برگزیده شده و دینش از همه کامل تر و فراگیرتر است و روزی هم به دست یکی از اوصیای وی، این دین، همه عالم را می‌گیرد و سایر ادیان تحریف شده، جایی در عالم نخواهند داشت.

وی ادامه داد: در بین خداپرستان اختلاف نظرهایی وجود دارد؛ از جمله در توجیه وجود شرور و بدبختی‌ها در این عالم با وجود خدای حکیم که در کتاب‌های فلسفی و کلامی بحث‌های زیادی دربارة آن صورت گرفته و نظرات مختلفی ابراز شده است. عده ای وجود این شرور را منافی با وجود خدای حکیم تلقی می‌کنند، عده ای نیز معتقدند خداوند در ابتدا همه چیز را بر اساس حکمت آفرید و با خلقت انسان به عنوان یک موجود مختار، اداره جهان از دست خداوند خارج شد، و لذا اگر مسئولیتی است بر عهده انسان است! نظر دیگری نیز می‌گوید انسان، ذاتا موجودی گناهکار، پست و پلید است و لذا خداوند به صورت یک انسان مجسم شد و فدا شد تا قربانی زشتی‌های انسان‌ها شود، و این همان سخن مسیحیانی است که مسیح (ع) را خدا می‌پندارند.

استاد تفسیر قرآن کریم با اشاره به آیه ای از قرآن کریم در رد این نظرات اظهار داشت: همه چیز در اختیار خداوند است و هیچ چیز از حیطه قدرت او خارج نشده است. خداوند انسان را آفرید تا موجودی باشد که بر خلاف سایر مخلوقات، خودش با اختیار خویش سرنوشتش را تعیین کند؛ یعنی باید در سختی و آسانی، رنج و لذت قرار بگیرد تا امتحان شود و خودش راه را انتخاب نماید.

وی با اشاره به این‌که زندگی دنیا برای انسان مانند دوره جنینی است که باید خود را برای زندگی ابدی و جاودانه آماده کند، ادامه داد: در واقع هم راحتی‌ها و لذت‌ها، و هم آفات و شرور اسباب آزمایش است؛ به عبارت دیگر همان گونه که زیبایی یک تابلوی نقاشی نیازمند رنگ سیاه نیز هست و بدون آن، نقاشی کامل نمی شود، وجود شرور در دنیا نیز این گونه است و جزء زیبایی‌های عالم به شمار می‌رود.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به جمله « ما رأیت إلا جمیلا » در سخنان حضرت زینب (س) بعد از تحمل آن همه رنج و سختی، اظهار داشت: در واقع یک روی سکه سیاهی و سختی و رنج است، اما ایشان مجموع این نقشه زیبا را می‌بیند که اگر سیاهی در آن نباشد، اصلا زیبا نیست.

وی در جمع بندی سخنان خود در خصوص شرور و آفات اظهار داشت: چه شرور طبیعی و چه شروری که به دست انسان‌ها به وجود می‌آید در یک تابلوی کران ناپیدا و البته زیبا قرار می‌گیرد که باید برای دیدن زیبایی آن، به همه پازل نگاه کرد و نه فقط به قسمت سیاه؛ لذا هر چند کشته شدن امام حسین (ع) و یارانشان بسیار سخت و رنج آور است، اما مگر فداکاری یک بنده مخلص خدا که حتی شیرخواره اش را نیز برای محبوبش فدا می‌کند، زیبا نیست؟ البته برای این‌که این صحنه زیبا ترسیم شود، باید شمر و یزیدی هم باشند.

استاد تفسیر قرآن کریم حوزه علمیه قم با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، اظهار داشت: امتحانات الهی هم در بعد فردی است و برای هر انسانی وجود دارد و هم در بعد اجتماعی؛ و خداوند متعال علاوه بر آن که اسباب انتخاب آگاهانه را در آدمی قرار داده، راه سعادت و شقاوت را نیز به او نشان داده است، و همان گونه که خداوند تکالیف فردی را مشخص کرده، تکالیف اجتماعی را نیز بیان کرده است.

علامه مصباح یزدی با اشاره به اهمیت تکالیف اجتماعی، اظهار داشت: تا قبل از نهضت امام (ره)، بسیاری از مردم از تکالیف اجتماعی خود غافل بودند و امام (ره) آن‌ها را بیدار کرد؛ تا قبل از امام (ره) مردم وظیفه شرعی خود نمی دیدند که با حکومت طاغوت مخالفت کنند؛ امام (ره) به ما فهماند که اگر عده ای احکام اسلام را پایمال می‌کنند و قوانین کفر را جانشین احکام اسلامی می‌کنند، باید با آن‌ها مقابله کرد و حق نداریم بگوییم به ما ربطی ندارد.

وی حفظ انقلاب اسلامی را از جمله وظایف اجتماعی دانست و افزود: شکر نعمت انقلاب اسلامی که به برکت خون شهدا و فداکاری‌های بسیار به پیروزی رسیده است، حفظ دستاوردهای این انقلاب است. البته گاه فعالیت اجتماعی و حفظ دستاوردها، هزینه می‌خواهد که این طبیعی است، زیرا در این عالم کاری که همه اش مصلحت و خیر و برکت همراه با راحتی باشد، وجود ندارد و در کنار هر خیری، زحمت و رنج، تلاش، غصه، اضطراب یا اندوهی وجود دارد.

عضو جامعه مدرسین با اشاره به این‌که نظر مراجع تقلید در احکام فردی برای مقلدانشان حجت است، اظهار داشت: البته ایشان در مسائل اجتماعی نیز نظر کارشناسی ارائه می‌کنند، ولی در مسائل اجتماعی نظر کارشناسی کافی نیست، بلکه مدیریت لازم است تا مصداق احکام اجتماعی در عمل، مشخص شود و این جاست که نقش ولی فقیه در کشور مشخص می‌شود،‌ زیرا رهبر تنها فتوا و نظر کارشناسی نمی‌دهد، بلکه حکم می‌کند. به عبارت دیگر همانطور که مجموعه دستورالعمل‌هایی برای حمله یا عقب نشینی در جنگ وجود دارد، اما این فرمانده است که باید دستور دهد کجا عقب نشینی و کجا حمله صورت بگیرد، در اداره نظام اسلامی هم احکام کلی اسلام مشخص است، اما تعیین این‌که در عرصه عمل، هر موقعیتی مصداق کدام حکم اسلامی است، بر عهده رهبری نظام است.

وی با اشاره به این‌که بر اساس اسلام، ولی‌فقیه باید رهبری نظام اسلامی را بر عهده گیرد، اظهار داشت: تجربه 50 ساله ملت ایران ثابت کرده که اگر چنین رهبری در جامعه نباشد، نیروها هدر می‌رود و کار به نتیجه نخواهد رسید. لذا مثلا انقلاب هایی مانند انقلاب افغانستان که تقریبا هم زمان با انقلاب اسلامی انجام شد و برای آن زحمت‌ها کشیده شد و خون دل‌ها خورده شد و حتی گاه عده ای برای زنده ماندن مجبور به خوردن پست ترین چیزها شدند، به علت نداشتن ولایت‌فقیه، به جایی نرسید و دشمن بر آن‌ها مسلط شد، در خانه آن‌ها وارد شد، اقتصادشان را به دست گرفت و آن‌ها را غارت کرد، و حتی در آنجا برادرکشی راه انداخت، که هنوز هم ادامه دارد.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به مسائل روز کشور و نقش رهبری در جلوگیری از هدر رفت نیرو‌ها، اظهار داشت: رهبری در چنین موقعیتی از لزوم همدلی و هم زبانی و جلوگیری از اختلاف سخن می‌گوید و می‌فرمایند: مذاکره کنندگان، بچه‌های خودمان و این انقلاب هستند؛ حالا ممکن است اشتباهی بکنند، اما خیانت نمی کنند. حال اگر رهبری موضع دیگری می‌گرفتند، دشمنان کشور، دولت و طرفدارانش را در مقابل رهبری قرار می‌دادند؛ درحالی که از روز اول با تدبیری حکیمانه، ضمن حمایت از تیم مذاکره کننده، اهداف انقلاب به آن‌ها یادآوری، و خطوط قرمز نظام را ترسیم و بر پیگیری آن‌ها تأکید کردند.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به وظیفه مردم در شناخت احکام اسلام اظهار داشت: در وهله اول باید در زمینه فردی و در رفتار شخصی مان، عمل به دستورات اسلام را تمرین کنیم و نیز در امور اجتماعی به آن چه از احکام اسلامی شناختیم، عمل کنیم، چرا که خداوند شاهد و ناظر اعمال ماست و عمل به احکام اسلامی، سبب نصرت الهی و پیشرفت نظام و تخلف از آن، سبب عقب ماندگی و ایجاد مشکلات می‌شود.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به این‌که در مسائل اجتماعی نیز وظیفه ما این است که نظر رهبر را بشناسیم و بر اساس آن عمل کنیم، ادامه داد: نباید در انجام تکالیف اجتماعی، نفع شخصی و حزبی و گروهی مدنظر قرار گیرد؛ بلکه باید رضای الهی در نظر گرفته شود؛ مثلا در انتخابات به دنبال انتخاب کسی نباشیم که از طرف وی سودی عائد ما شود، بلکه به دنبال این باشیم که فرد اصلح را برای رضای خدا را انتخاب کنیم، ولو این‌که در ظاهر نفعی برای شخص یا گروه ما نداشته باشد.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به لزوم اخلاص و کار برای رضای خدا اظهار داشت: گاه رضای خدا را نیز به حسب هوای نفس خود توجیه می‌کنیم؛ مثلا به فلانی چون همشهری یا هم گروهی ماست رأی می‌دهیم و می‌گوییم: چون موردتأیید شورای نگهبان بوده است، ما هم رأی داده ایم، در حالی که اگر می‌خواستیم اصلح را انتخاب کنیم، ‌باید به فرد دیگری رأی می‌دادیم. البته باید بدانیم که سر خدا، کلاه نمی‌رود و ما با این‌کارها سر خود را کلاه می‌گذاریم؛ همان‌طور که با عوض کردن اسم ربا به کار مزد، حرام خدا حلال نمی شود، و همین انجام حرام الهی، نظام اقتصادی را دچار عیب و نقص می‌کتد.

 

وی با بیان این‌که امام زمان (عج) با وجود همه بدی هایمان ما را رها نمی کند ادامه داد: باید در کارهای خود ببینیم چه چیزی سبب خشنودی او می‌شود؛ او که با بدی ها، ما را رها نمی کند، اگر به دنبال خشنودی او باشیم، قطعا ما را یاری خواهد داد. لذا هرگز کمبودها و نقص‌ها را برای عمل نکردن به تکلیف و عمل مورد رضای الهی بهانه نکنیم، چرا که خدا همان خدایی است که در جنگ بدر تعداد اندک مسلمانان را بر تعداد زیاد مشرکان برتری داد، و همان خدایی است که در هشت سال دفاع مقدس، نصرت‌های او را به چشم دیدیم؛ پس با خدا صادق و رو راست باشیم و بدانیم که ما را یاری خواهد داد.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به آیاتی از قرآن کریم ادامه داد: از طرفی اگر هم به خودتان مغرور شوید و خدا را فراموش کنید، باید بدانید که خدا، همان خدای جنگ حنین است و وقتی مسلمانان به تجهیزات و تعداد نفرات خود مغرور شدند، در مقابل دشمن با مشکل مواجه شدند.

وی با اشاره به این‌که با داشتن خدا، نباید احساس ضعف کرد، ادامه داد: داستان‌های قرآن برای عبرت و بیان سنت‌های الهی است؛ باید باور داشته باشیم خدای جبهه، خدای بازار و اقتصاد هم هست و همان کسی که مؤمنان با دست خالی را در برابر دنیا، پیروز کرد، امروز هم می‌تواند، اقتصاد را کمک کند، به شرطی که ما همان رزمنده‌های جبهه باشیم و احکام الهی را رعایت کنیم؛ همان‌گونه که زمانی هیچ کس باور نمی کرد که بتوانیم در صنعت و تکنولوژی پیشرفت کنیم و اتفاقا با دلایل و محاسبات علمی نیز آن را اثبات می‌کردند، اما وقتی بچه‌های انقلابی و مؤمن بر خدا توکل کردند، در زمینه غنی سازی به نقطه ای رسیدند که دنیا را متعجب کرد.

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این‌که هرکس بخواهد با دین خدا، بازی کند، قطعا شکست می‌خورد، ادامه داد: گاه فردی سخنانی بیان می‌کند تا مردم خوششان بیاید و خودش هم فکر می‌کند که خیلی زرنگی کرده است، اما در واقع، او در همان لحظه شکست خورده ولی خودش نمی داند، و کم کم آثار شکست برای او ظاهر می‌شود.

وی در ادامه اظهار داشت: باید به خداوند اعتماد کنیم؛ همان خدایی ما را از ذلت بردگی آمریکا رهانید و به عزتی رسانید که امروز آمریکا به مذاکره با ما نیاز پیدا کند؛ این‌که آمریکا با آن همه ادعا، وزیر خارجه اش چندین مرتبه باید با چند دیپلمات ما بحث کند، نشان از عزت ما و نیاز آن‌ها به مذاکره دارد؛ لذا این‌که امام نیز فرمودند قطع رابطه با آمریکا برای ما ضرری نداشت، امروز کاملا قابل لمس است.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع بندی سخنانش اظهار داشت: باور کنیم که خدا هست، خدا می‌داند، خدا می‌تواند و خدا کمک می‌کند؛ اگر شرایطش را ما داشته باشیم؛ آن شرایط هم چیزی جز اطاعت و بندگی خدا نیست. لذا اگر این را در مسائل فردی و اجتماعی‌مان رعایت کنیم، پیروزی قطعی برای ماست و اگر هم نقصی در کشور وجود دارد، از همین جاست که باور نکرده ایم.

گفتنی است این مراسم هفتم خردادماه سال جاری در تالار مؤسسه آموزشی و پژوهی امام خمینی (ره) برگزار شد.

برای دریافت متن و صوت این جلسه اینجا را کلیک کنید!

آخرین محتوای سایت

تحصیلات دینی خواهران؛ ضرورت‌ها و موانع
بسم الله الرّحمن الرّحیم الحمد لله ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطّاهرین...
القرآن الكريم دواء أصعب الأمراض
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين وصلّى الله على سيّدنا محمّد وآله الطاهرين. اللهُمّ...
کتاب صوتی «بدرود بهار» منتشر شد.
در واپسین روزهای ماه مبارک رمضان، کتاب صوتی «بدرود بهار» در پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت‌آیت‌الله...