یاد او

این كتاب در موضوع «یاد خدا» است كه مباحث مربوط به آن را با محوریت خطبه‌اى از امیرالمؤمنین(علیه السلام) شرح و بسط داده است. این نوشتار حاصل سلسله گفتارى است از حكیمِ فرزانه و دانشمند ژرف‌اندیش و روشن‌ضمیر، حضرت آیت‌اللّه مصباح یزدى(ادام‌الله‌ظلّه‌العالى)، كه به‌عنوان درآمد و شرحى بر آن خطبه بیان شده است. این اثر توسط حجت‌الاسلام والمسلمین کریم سبحانی تدوین و نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(رحمه الله) در سال 1382 منتشر شده است.

در پیش‌گفتار این كتاب می‌خوانیم:

انسان این موجود بی‌نهایت كوچك و ضعیف و سرتاپا نیاز، در صورتى می‌تواند بر نابسامانی‌هاى روحى و روانى خویش فایق آید كه همسو با نظام تكوین، در ساحت هشیارى، پیوندى دقیق با خداوند برقرار كند و با ارتباط قلبى با سرچشمه همه خوبی‌ها، پاكی‌ها و آفریدگار محبت و صفا و با حضور در محفل انس خالق یكتا، روانش را آرامش بخشد: أَلا بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ.

یاد خداوند، موجب اطمینان، آرامش و نشاط درون آدمى است و نمی‌گذارد اندوه‌هاى برخاسته از كاستی‌هاى حیات مادّى موجودیت انسان را به خطر افكند؛ همان‌گونه كه نمی‌گذارد سرمستى غرقه شدن در كامجویی‌ها، راز نهایى شخصیت آدمى را از بین ببرد. یاد خداوند، دل را صفا و جلا می‌دهد و زنگار غفلت‌ها و از خودفراموشی‌ها را می‌زداید.

در جاى جاى قرآن و سنتِ بر جاى مانده از میراث‌داران وحى الهى و از جمله نهج‌البلاغه كه دریایى است بی‌كران از گوهرهاى ناب معرفت الهى، برگ‌هاى زرینى از عظمت و شكوه یاد خداوند ورق خورده؛ از این شمار، امیرالمؤمنین(علیه السلام) در خطبه 222 نهج‌البلاغه در عالی‌ترین مضامین مقام اهل ذكر را معرفى می‌كنند.

در این كتاب، استاد پس از بیان مفهوم، انواع، حقیقت، مراتب، اهمیت، شرایط، آثار و فوائد ذكر، به مقام اهل ذكر در كلام امیرالمؤمنین(علیه السلام) اشاره نموده و سپس به شرح خطبه آن حضرت پرداخته‌اند.

گفتنی است، این كتاب ارزشمند از سال 1386 همراه با کتاب «بر درگاه دوست» در یک مجلد از مجموعه آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی با عنوان «مشكات» نیز انتشار یافته و تاكنون 5 نوبت تجدید چاپ شده است.

درضمن، این کتاب توسط آقای «عباس نورالدین» به زبان عربی ترجمه و در سال 1396 به‌همت انتشارات «دارالمعارف الحکمیه» بیروت چاپ و منتشر شده است.

بعض الأسئلة

كیف یمكن الحصول على ملكة التقوى و ما هی السبل العملیة للحصول علیها؟
اقرأ أكثر...
لا زال بعض المؤمنین یرى فی الأخباریة منهجاً فكریاً أصیلاً ومغایراً عن المنهجیة الأُصولیة، ویقول: «إنه لا یمتلك القناعة والحجة التامة بینه وبین الله عزّوجلّ فی سلامة وحجیة الاستنباط الأُصولی». ویفند رأی أحد الفقهاء العظام: «الأُصولیة المعاصرة أُصولیة نظریة فقط، ولكنها عملیاً...
اقرأ أكثر...
بعد سیاحة ممتعة فی رحاب رسائل بعض علمائنا الأعلام المتعلقة بتاثیر الزمان والمكان على الأحكام الشرعیة... اتسائل هل یسمى هذا التاثیر المطروح تاثیرا حقیقیا على الاحكام ام انه كنائی؟ واذا كان كنائیانخلص بذلك الى نتیجة واضحة هی أن ما كان كنائیا وعلى سبیل المجاز فهو لیس بحقیقی.. فما أطلق علیه تأثیر هو فی...
اقرأ أكثر...
السلام علیكم ورحمة الله وبركاته ما رأی سماحتكم بوجوب تقلید الأعلم ؟ وماالدلیل ؟ الرجاء التوضیح بشیء من التفصیل ﻋلاء حسن الجامعة العالمیة للعلوم الإسلامیة
اقرأ أكثر...
سماحة آیة الله مصباح الیزدی دام ظله الوارف السلام علیكم ورحمة الله وبركاته . السؤال: البعض یدعو إلی ترك ممارسة التطبیر بصورة علنیة أمام مرأی العالم لا لأنهم یعارضون حكم الفقیه ولكن من باب أن التطبیر لا یصلح أن یكون وسیلة دعویة إلی الإمام الحسین وإلی مذهب الحق . لذلك ینبغی علی من یمارس التطبیر...
اقرأ أكثر...
هل یقول سماحتكم دام ظلكم بإجتهاد السید علی الخامنئی دام ظله ؟
اقرأ أكثر...