این كتاب قسمت ششم از درس تفسیر موضوعى قرآن کریم است كه به قلم استاد ارجمند حجتالاسلام والمسلمین آقای محمود رجبى تحقیق و نگارش یافته، و به همت انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(رحمه الله) برای سومینبار در سال 1384 با شمارگان 3000 نسخه چاپ شده است.
این كتاب در چهار فصل تنظیم شده است:
فصل اول به عناوین و اوصاف قرآن مىپردازد. این عناوین و اوصاف به دو دسته «اصلى» و «تبعى» تقسیم شدهاند. در قسمت اول، عنوانهایى از ایندست مورد توجه قرار گرفته است: كتاب، كتب، صحف، بیان، تبیان، علم، حدیث، احسنالحدیث، صدق، حق، حقالیقین، بلاغ، حكمت، فرقان و...
در قسمت عناوین و اوصاف تبعى، عنوانهایى از قبیل: على، حكیم، عظیم، ثقیل، كریم، مجید، مبارك، عزیز و... بررسى شده است؛
عنوان فصل دوم «نزول قرآن» است. در این فصل از معناى نزول، نازلكننده قرآن، كسى كه قرآن بر او نازل شده، كیفیت نزول، انواع نزول، زمان و دفعات نزول بحث شده است؛
در فصل سوم «دلایلِ از سوى خدا بودن قرآن» آیات بیانگر دلیل عقلى، وجوه اعجاز قرآن، حل چند شبهه، امّىبودن آورنده قرآن و حل چند شبهه در اینباره، آیات بیانگر دلیل نقلى و نوید انبیاى پیشین به نزول قرآن مورد بحث قرار گرفته است؛
فصل چهارم به بررسی «مصونیت قرآن از تحریف» میپرازد. شواهد تاریخى، دلیل عقلى، دلیل روایى و دلایل قرآنى بر عدم تحریف قرآن، و دلایل معتقدان به تحریف قرآن و نقد آنها، عمدهترین مطالب این فصل را تشكیل مىدهند. انواع تحریف نیز در مقدمه این فصل ذكر گردیده است.
با توجه به اهمیت این کتاب، ترجمه عربی آن با عنوان «معارف القرآن فی مفاهیم القرآن» كه توسط آقای ماجد الخاقانی انجام شده، به همت انتشارات دارالولاء در بیروت به چاپ رسیده است. همچنین، ترجمة اردوی این کتاب نیز با عنوان «شناخت قرآن» توسط حجتالاسلام و المسلمین سید ضیغم عباس نقوی به پایان رسیده است.
ترجمة انگلیسی این کتاب نیز با عنوان"The Learning Of The glorious Qoran" توسط م.ج. خلیلی انجام و به همت سازمان تبلیغات اسلامی چاپ شده است.
گفتنی است این کتاب در سال 1387 پس از تصحیح و ویرایش توسط حجتالاسلام والمسلمین حمید آریان، در قالب مجموعه کتب آموزشی با عنوان «قرآنشناسى جلد 1» نیز به چاپ رسیده است.