آیت‌الله مصباح: یکی از ریشه‌های اصلی اختلافات میان احزاب، مسأله قلمرو دین و سکولاریسم است

عضو خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: مسائل بنیادی‌ای که هر مسلمانی باید برای پاسخ به سؤالات مربوط به قلمرو دین بداند، به شش دسته کلی تقسیم می‌شود که اولین آن‌ها معرفت‌شناسی و آخرین آن‌ها حکومت اسلامی است، که این مجموعه مباحث امروز به نام «طرح ولایت» معروف شده است و امسال نوزدهمین دوره دانشجویی آن نیز برگزار شد.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع تعدادی از بانوان فعال در امر به معروف و نهی از منكر و تعدادی از دانشجویان رشتة‌ هنر، با اشاره به فرازی از صحیفه سجادیه اظهار داشت: خدا را شکر می‌کنیم که در زمانی به دنیا آمدیم که زمان حکومت کافران و مشرکان نیست و خداوند متعال نعمت عظیم برقراری نظام اسلامی را به ما عطا کرده است که در رأس آن ولی‌فقیه قرار دارد.

آیت‌الله محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به این‌که در پرتو نظام اسلامی، زمینه برای کسانی که علاقه مند به رشد معنوی و الهی و کسب رضای خداوند هستند فراهم شده است، اظهار داشت: زمانی بود که دانشجوی مسلمان جرأت نمی‌کرد در محیط دانشگاه نماز بخواند، چرا که مورد تمسخر دیگران قرار می‌گرفت.

وی با بیان این‌که بر خلاف پندار افراد کوته نظر، دین محدود به مسائل فردی و رابطه قلبی انسان با خدا نیست، خاطرنشان کرد: «دین» آیین فراگیری است که از رابطه قلبی، اخلاق، منش و رفتار‌های فردی تا مسائل اجتماعی، سیاسی و حتی بین‌المللی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در واقع دین برنامة زندگی سعادتمندانه است، و در همه ابعاد آن دخالت دارد.

عضو خبرگان رهبری افزود: با توجه به وسعت قلمرو دین، فعالیت‌های دینی نیز از شاخه‌های متعددی برخوردار است، و لازمه فعالیت در عرصه دینی، تقسیم کار، تربیت نیروی متخصص، و هماهنگی بین افراد است.

وی ضمن تقدیر از دغدغه دینی دانشجویان رشتة هنر حاضر در جلسه که تشکلی را به وجود آورده‌اند، اظهار داشت: در زمینه هنر که تنها یکی از بخش‌های بسیار زیادی است که عرصه نیاز به دین را تشکیل می‌دهند، سؤالات و ابهام‌هایی وجود دارد، از جمله این‌که آیا اصلا باید فعالیت هنری داشت؟ آیا فعالیت‌های هنری هدفی دارد؟ آیا هدف هنر باید همان چیزی باشد که مردم می‌پسندند، یا باید خودمان دارای فکر و اندیشه باشیم و هنر را جهت دار عرضه کنیم؟

آیت‌الله مصباح یزدی افزود: چه بسا عده‌ای در پاسخ بگویند هنر خوب و بد ندارد، بلکه باید دید مردم چه چیزی را می‌پسندند، چرا که هنر ذوقی و سلیقه‌ای است و چیزی است که مطابق طبع و میل مخاطبان باشد، و لذا هنر انقلابی و اسلامی معنا ندارد. بر اساس همین تفکر است که امروز می‌بینیم کسانی که سابقه خوبی ندارند و ضد انقلاب بوده یا هستند، مورد تشویق قرار گرفته یا به بهانه این‌که آن‌ها متخصص هستند، اموری به دستشان سپرده می‌شود؛ چرا که معتقدند هنر ربطی به دین ندارد تا دین را در آن دخالت بدهیم!

عضو خبرگان رهبری اظهار داشت: همین استدلال، در دیگر ابعاد نیز وجود دارد. مثلا عده‌ای در اعتراض به این نظر اسلام که نباید ربا در اقتصاد وجود داشته باشد، می‌گویند امروزه همه موسسات مالی جهان بر اساس ربا بنا شده است و اقتصاد بدون ربا معنایی ندارد. از این رو بانک‌ها در نظام اسلامی نیز، نه تنها بر اساس ربا بنا شده‌اند، بلکه وام را با بهره 30 در صد به افراد می‌دهند که در هیچ جای جهان سابقه ندارد! غافل از این‌که همین اقتصادِ مبتنی بر ربا، آمریکا را به زانو درآورده و ریشه اعتراضات وال استریت نیز همین اقتصاد بر مبنای ربا بود.

آیت‌الله مصباح با بیان این‌که این نوع سخنان ناشی از تفکر سکولاریستی و اعتقاد به مسأله جدایی دین از مسائل زندگی است، ادامه داد: بر اساس این تفکر، دین تنها ابزار شناخت و رابطه با خداست و ربطی به مسائل زندگی ندارد، و این افراد برای توجیه نظر خود از تشبیه استفاده می‌کنند و می‌گویند: همان‌طور که دین نمی‌تواند پزشکی، هواپیما سازی، فن آوری هسته‌ای و... را به ما یاد دهد، در حقوق، سیاست، تعلیم و تربیت و اقتصاد هم نمی‌تواند حرفی برای زدن داشته باشد!

وی با تأکید بر آن که این گرایش فکری در اکثر تحصیل‌کرده‌های غرب، و به خصوص تحصیل کردگان آمریکا و اروپا مشهود است، ادامه داد: عده‌ای جرأت کرده، نظر خود را صریحا ابراز می‌کنند، اما عده‌ای نیز منافقانه رفتار کرده و به قول خودشان، سیاست را رعایت می‌کنند، و بر اساس همین طرز تفکر است که اگر کسی بگوید در اداره تحت نظر من باید مردان از زنان جدا شوند، چون نظر دین این مسأله را تأیید می‌کند، چنان بر وی فشار می‌آورند که مجبور به عقب نشینی شود و بپذیرد که این کار مخالف آزادی است!

عضو خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: به همین ترتیب سؤالات اساسی‌تری مطرح می‌شود مبنی بر این‌که اگر دین برای بیان رابطه انسان با خداست،‌ مسائل زندگی چه ربطی به دین می‌تواند داشته باشد؟ و همچنین به سؤالات دیگری می‌رسد مثل این‌که چرا باید خداوند بهشت و جهنم را بیافریند؛ مگر خداوند خوشحال می‌شود از این‌که عده‌ای را برای انتقام در آتش بسوزاند؟ و با این سؤالات کم‌کم اصل دین را زیر سؤال می‌برند، همان گونه که برخی اساتید دانشگاه این سؤالات را صریحا مطرح کرده‌اند.

وی افزود: مسئله به اینجا ختم نمی‌شود و کم‌کم این مطلب مطرح می‌شود که اصلاً خوب و بد واقعیت خارجی ندارد، بلکه «خوب» همان چیزی است که مردم می‌پسندند و «بد» همانی است که مردم آن را نمی‌پسندند، و بر اساس این منطق، بهترین رئیس‌جمهور، رئیس‌جمهوری است که نه دین، بلکه خواست مردم را ملاک عمل قرار دهد؛ و حتی اگر کسی هم صحبتی در باب دین داشته باشد، به وی پاسخ می‌دهند که شما لازم نیست دغدغة آخرت مردم را داشته باشید!

آیت‌الله مصباح یزدی ادامه داد: لذا یکی از نویسندگان مسلمان! (که مورد تکریم برخی از رؤسای جمهور نیز واقع شده است) فرق انسان مدرن و انسان گذشته را در حق‌مداری و تکلیف‌مداری دانسته، می‌گوید انسان مدرن حق‌محور است و به دنبال حقوق خود است و حتی اگر خدا را می‌خواهد، برای مطالبه حق خویش از خداوند است، بر خلاف انسان کهن که تکلیف‌مدار بوده است!

عضو خبرگان رهبری افزود: البته امروز چنین سؤالاتی تنها در ذهن نخبگان و تحصیل‌کردگان وجود دارد، اما دیری نخواهد گذشت که مردم عادی نیز با چنین سؤالاتی مواجه خواهند شد و نیازمند پاسخ هستند.

وی با بیان این‌که امروز یکی از ریشه‌های اصلی اختلافات میان احزاب همین مسأله سکولاریسم است، خاطر نشان کرد: ریشه این اختلافات نحوه پاسخ به این سؤال است که آیا دین باید در عرصه زندگی فردی و اجتماعی دخالت کند یا خیر، و اگر باید دخالت کند، به چه دلیل؟ و تا این مسائل بنیادی حل نشود، نمی‌توان از دین دفاع کرد.

وی اظهار داشت: حاصل فهم بنده در طول قریب به 70 سال حضور در حوزه‌های علمیه، این است که مسائل بنیادی‌ای که هر مسلمانی باید بداند، به شش دسته کلی تقسیم می‌شود که اولین آن‌ها معرفت‌شناسی و آخرین آن‌ها حکومت اسلامی است، که این مجموعه مباحث امروز به نام «طرح ولایت» معروف شده است و امسال نوزدهمین دوره دانشجویی آن نیز برگزار شد.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به این‌که این طرح تاکنون برای دانشجویان دختر و پسر، اساتید دانشگاه، و دیگر اقشار برگزار شده است، اظهار داشت: در طول نوزده سال گذشته، بیش از سی هزار دانشجو با کمترین مؤونه در این طرح تربیت شده‌اند و کسانی که در این دوره‌ها شرکت کرده‌اند، در زندگی، هم از لحاظ فردی، هم اجتماعی و هم سیاسی، پیشرفت چشمگیری داشته‌اند و این مسأله از تماس‌های مکرر و تشکر آن‌ها بعد از گذشت سالها، مشهود است.

علامه مصباح یزدی ضمن اشاره به این‌که هنوز نتوانسته‌ایم آن گونه که باید و شاید برای تأمین اساتید خواهران از میان خودشان اقدام کنیم، خاطر نشان کرد: اگر بتوان قدمی جدید برای تربیت اساتید خواهر برداشت، بسیار مطلوب خواهد بود، چرا که تدریس استاد خواهر برای خواهران ثمربخش‌تر خواهد بود، و لذا پیشنهاد می‌کنم خواهران در راستای تأمین اساتید خواهر برای این دروس همت کنند.

 

گفتنی است این مراسم 9 شهریور ماه در سالن تشریفات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.

انتهای پیام/

آخرین محتوای سایت

کتاب صوتی «آیین پرواز» منتشر شد.
کتاب صوتی «آیین پرواز» در پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت‌آیت‌الله مصباح یزدی رضوان‌الله علیه بارگذاری...
راهکارهایی برای تهذیب و خودسازی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
اقسام خدمات ممکنِ پزشکان به جامعه بشریت
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
ارزش واقعی لحظات زندگی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...
تحصیلات دینی خواهران؛ ضرورت‌ها و موانع
بسم الله الرّحمن الرّحیم الحمد لله ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطّاهرین...
القرآن الكريم دواء أصعب الأمراض
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين وصلّى الله على سيّدنا محمّد وآله الطاهرين. اللهُمّ...