ارتباط یکپارچه میان معارف اسلامی تنها در آثار علامه طباطبایی دیده می شود

علامه مصباح با بیان اینکه میان آموزه های اسلامی ارتباطی یکپارچه و ارگانیک برقرار است، خاطرنشان کرد: تنها در آثار علامه طباطبایی می توان این ارتباط یکپارچه را میان معارف اسلامی مشاهده کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار آیت الله مصباح، ایشان در دیدار با میهمانان خارجی همایش اندیشه های علامه طباطبایی (ره)، که در تاریخ 24 آبان 93 در سالن تشریفات مؤسسه امام خمینی (ره) برگزار شد ضمن قدردانی از حضور میهمانان، خاطرنشان کرد: این همایش شروعی برای معرفی و بهره مندی از نظریات و اندیشه های علامه طباطبایی برای اندیشمندان و محققین علوم اسلامی به شمار می رود.

ایشان با اشاره به جایگاه علامه طباطبایی (ره) اظهار داشت: دست تقدیر الهی چنین رقم می خورد که ایشان از تبریز به قم بیایند و در ابتدا در قم ناشناخته باشند و به تدریس فقه، ‌اصول و تفسیر بپردازند، و در کمال سادگی و با امکانات اندک زندگی کنند. اما با اخلاصی که در فعالیت های خود داشتند خداوند چنان برکتی به ایشان عنایت کرد که همه کشورهای اسلامی از آثار ایشان بهره مند هستند.

وی تصریح کرد: این لطف الهی در حق حضرت علامه چنان گسترده است که هیچ محققی در امور قرآنی وجود ندارد که فعالیت قرآنی انجام دهد و بی نیاز از تفسیر گرانسگ ایشان باشد.

آیت الله مصباح با اشاره به اینکه پدیده های مادی در گذر زمان کم رنگ می شوند، یادآور شد: کتاب شریف المیزان هم از پدیده‌های مادی جدا نیست و پژوهش های مستمر در عرصه المیزان زمینه حفظ آن را فراهم می کند.

ایشان نگاه ها به اسلام و آموزه های شریعت را متفاوت برشمرد و افزود: بعضی اسلام را مانند دسته گلی تصور می‌کنند که هر گل فی نفسه هیچ ارتباطی با بقیه ندارد و حلقه وصل این گل‌ها تنها نخی است که آن ها را به‌هم وصل می کند.

وی ادامه داد: نگاه دیگری هم به اسلام وجود دارد که تمام اجزاء آن را مانند یک درخت یکپارچه و مرتبط می داند به طوری که هر بخش آن مکمل بخش دیگری از این مجموعه است.

علامه مصباح با بیان اینکه میان آموزه های اسلامی یک ارتباط یکپارچه و ارگانیک برقرار است، خاطرنشان کرد: تنها در آثار علامه طباطبایی می توان این ارتباط یکپارچه را میان معارف اسلامی مشاهده کرد.

ایشان با اشاره به اینکه، نگاه ارگانیک به آموزه های اسلامی به برکت علامه در میان شاگردان ایشان نیز مورد توجه واقع شده است، اظهار داشت: از شاگردان علامه بویژه آیت الله جوادی تشکر می کنم که تمام تلاش خود را در مسیر قرآن قرار دادند.

وی خاطرنشان کرد: در یک جمله شخصیت علامه طباطبایی و جایگاه ایشان را در این می توان فهمید که اگر علامه نبود و تفسیر المیزان و کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم نوشته نمی شد، شاگردانی مانند علامه مطهری و بزرگان دیگر در حوزه پدید نمی آمدند و حوزه از برکات بزرگی محروم می شد.

آیت الله مصباح تأکید کرد: برکاتی که در نیم قرن اخیر موجب رشد و بالندگی حوزه علمیه شده است متأثر از برکات علامه طباطبایی (ره) می باشد.

وی افزود: ما نیز باید تلاش کنیم تا حقیقت اسلام را بشناسیم و سنت های الهی را عمل کنیم و در ادای امانتی که بر دوش ما قرار داده شده همت کنیم.

ایشان در پاسخ به سوالی درباره عربی نوشته شدن تفسیر شریف المیزان، یادآور شد: پاسخگویی به شبهاتی که از طرف علمای عرب زبان به آیات و تفسیر قرآن می شد، مناسبت میان تفسیر نوشته شده با آیات و روایات، و توجه بیشتر اندیشمندان حوزوی به کتاب های عربی،‌ زمینه برای نگارش تفسیر المیزان به زبان عربی شده است.