فهرست مطالب

مقدمه

«بسم الله الرحمن الرحیم»

 

الحمد لله ربّ العالمین. و الصلوة و السّلام على خیر خلقه محمد و آله الطاهرین. لاسیّما بقیّة الله فى الارضین عجل الله تعالى فرجه و جعلنا من اعوانه و انصاره.

عقاید و اندیشه هاى بنیادى، پایه و اساس هر نظام ارزشى و هر ایدئولوژى منسجم را تشكیل مى‌دهد و آگاهانه یا نیمه آگاهانه در شكل گیرى رفتار انسانها اثر مى‌گذارد. از اینروى، براى برقرارى و تحكیم نظام ارزشى و رفتارى اسلام باید مبانى عقیدتى آن‌كه ریشه هاى این درخت تنومند و پربركت بشمار مى‌رود در دل ها پابرجا گردد تا همواره میوه هاى شیرین و گوارایش را ببار آورد و سعادت خوشبختى دو جهان را تأمین كند.

بهمین جهت، دانشمندان اسلامى از نخستین قرن ظهور اسلام به تبیین عقاید اسلامى در شكلهاى گوناگون و با شیوه هاى مختلف پرداختند و از جمله، علماء كلام، كتابهاى كلامى را در سطحهاى متفاوت، تدوین كردند. در عصر جدید هم با توجه به شبهات نوظهور، كتابهاى عقیدتى مختلفى نوشته و در دسترس همگان قرار داده شده است. اما غالباً اینگونه كتابها در دو سطح كاملا متفاوت، نگارش یافته است. یكى در سطح عمومى با بیانات ساده و توضیحات فراوان، و دیگرى در سطح تخصّصى با بیانات پیچیده و عبارات سنگین و اصطلاحات علمى. و در این میان، جاى كتابهایى كه براى تدریس در سطح متوسط، مناسب باشد خالى مانده، و سالهاست كه مدارس دینى احساس نیاز شدید به چنین متون درسى مى‌كنند.

از اینروى، به پیشنهاد مسئولین محترم سازمان تبلیغات اسلامى و با كمك گروهى از فضلاء مؤسسه در راه حق، اقدام به تهیه این كتاب كردیم كه ویژگیهاى آن از این قرار است:

1- سعى شده مطالب كتاب با ترتیب منطقى تنظیم گردد و در حد امكان، براى تبیین مسائل به مطالب آینده حواله داده نشود.

2- كوشیده‌ایم تا مى‌توانیم از عبارات روشن و ساده استفاده كنیم و از بكار گرفتن اصطلاحات پیچیده و عبارات دشوار پرهیز نماییم و نیز زودیابى معانى را فداى پیرایه هاى ادبى نسازیم.

3- سعى كرده‌ایم براى اثبات مطالب، از دلیلهاى متقن و نسبتاً روشن، بهره بگیریم و از انباشتن دلایل متعدد و احیاناً سست بپرهیزیم.

4- نیز كوشیده‌ایم از توضیحات زائدى كه موجب خستگى دانشجویان مى‌شود پرهیز كرده، ایجاز مطلوب را رعایت كنیم.

5- چون این كتاب براى تدریس در یك سطح متوسط در نظر گرفته شده و از آوردن استدلالات عمیق و پیچیده كه نیاز به آشنایى با فلسفه یا تفسیر یا فقه الحدیث دارد خوددارى، و در مورد ضرورت، به تبیین مقدمات لازم، بسنده كرده‌ایم و تكمیل و بررسى دیگر ابعاد مسائل را به كتب دیگر حواله داده‌ایم تا شوق ادامه تحصیل و تحقیق را در دانشجو برانگیزد.

6- محتواى كتاب بصورت درسهاى جداگانه، تقسیم و بطور متوسط، خوراك یك جلسه در یك درس، گنجانیده شده است.

7- نكات مهم بعضى از دروس، در درسهاى آینده، مورد تأكید و گاهى مورد تكرار، واقع شده تا بهتر در ذهن دانشجو جایگزین شود.

8- در پایان هر درسى سؤالاتى طرح شده كه كمك شایانى به بهتر آموختن مى‌كند.

9- بى شك، این كتاب نیز خالى از نقاط ضعف نخواهد بود و امیدواریم با استفاده از انتقادات و پیشنهادهاى اساتید محترم، برخى از آنها در چاپهاى بعد، اصلاح شود.

به امید آنكه این خدمت كوچك در پیشگاه مقدس حضرت ولى ارواحنا فداه و عجل اللّه فرجه الشریف مورد قبول واقع شود و بعنوان اداء بخشى از دیون ما به حوزه علمیه و به شهداء والامقام، پذیرفته گردد.

قم محمدتقى مصباح یزدى

شهریور 1365 شمسى

بعض الأسئلة

كیف یمكن الحصول على ملكة التقوى و ما هی السبل العملیة للحصول علیها؟
اقرأ أكثر...
لا زال بعض المؤمنین یرى فی الأخباریة منهجاً فكریاً أصیلاً ومغایراً عن المنهجیة الأُصولیة، ویقول: «إنه لا یمتلك القناعة والحجة التامة بینه وبین الله عزّوجلّ فی سلامة وحجیة الاستنباط الأُصولی». ویفند رأی أحد الفقهاء العظام: «الأُصولیة المعاصرة أُصولیة نظریة فقط، ولكنها عملیاً...
اقرأ أكثر...
بعد سیاحة ممتعة فی رحاب رسائل بعض علمائنا الأعلام المتعلقة بتاثیر الزمان والمكان على الأحكام الشرعیة... اتسائل هل یسمى هذا التاثیر المطروح تاثیرا حقیقیا على الاحكام ام انه كنائی؟ واذا كان كنائیانخلص بذلك الى نتیجة واضحة هی أن ما كان كنائیا وعلى سبیل المجاز فهو لیس بحقیقی.. فما أطلق علیه تأثیر هو فی...
اقرأ أكثر...
السلام علیكم ورحمة الله وبركاته ما رأی سماحتكم بوجوب تقلید الأعلم ؟ وماالدلیل ؟ الرجاء التوضیح بشیء من التفصیل ﻋلاء حسن الجامعة العالمیة للعلوم الإسلامیة
اقرأ أكثر...
سماحة آیة الله مصباح الیزدی دام ظله الوارف السلام علیكم ورحمة الله وبركاته . السؤال: البعض یدعو إلی ترك ممارسة التطبیر بصورة علنیة أمام مرأی العالم لا لأنهم یعارضون حكم الفقیه ولكن من باب أن التطبیر لا یصلح أن یكون وسیلة دعویة إلی الإمام الحسین وإلی مذهب الحق . لذلك ینبغی علی من یمارس التطبیر...
اقرأ أكثر...
هل یقول سماحتكم دام ظلكم بإجتهاد السید علی الخامنئی دام ظله ؟
اقرأ أكثر...