سخن ناشر

سخن ناشر

واقعه عاشورا و كربلاى حضرت ابى‌عبد‌الله الحسین(علیه السلام) گرچه از نگاهى سیاه‌ترین و ننگین‌ترین برگ تاریخ است، اما از زاویه‌اى دیگر، دانشگاهى است كه درس‌هاى مهم و فراوانى را مى‌توان از آن آموخت. به تعبیرى، یك سوى حادثه عاشورا آینه تمام‌نماى پستى و رذالت، و سوى دیگر آن، اوج تعالى و فضیلت است. عاشورا در یك چهره، مظهر نامردمى، فریب و خدعه، بى‌رحمى و قساوت، پیمان‌شكنى و خیانت، و درندگى و حیوانیت است، اما سیماى دیگر آن، جلوه‌اى تام و تمام از آزادگى، ایثار، وفا، جوانمردى، شجاعت، فداكارى، عدالت، و خداپرستى است.

درباره كربلا و عاشورا این نكته نیز قابل توجه است كه دانش‌آموختگان این مكتب، تنها مسلمانان و شیعیان نیستند. امام حسین(علیه السلام) گرچه به ظاهر فقط امام سوم شیعیان است، اما به واقع رهبر تمام آزادگان جهان است و عاشورا و كربلا آن حضرت را از مرزهاى ملّى و جغرافیایى فراتر برده و به چهره و الگویى فراملیتى و فرانژادى تبدیل ساخته است.

گستردگى ابعاد گوناگون این واقعه چنان عظمتى به آن داده كه با وجود گذشت نزدیك به 1400 سال از آن و تحلیل‌ها و بررسى‌هاى فراوانى كه پیرامون آن صورت گرفته، هنوز ناگفته‌هاى بسیارى در مورد آن وجود دارد.

طى صدها سال، عالمان، اندیشمندان، محققان و سخنوران بسیارى پیرامون این حادثه به مطالعه و بحث و ایراد سخن پرداخته‌اند، اما برگ‌هاى كتاب شرح و تفسیر و تحلیل این ماجرا هم‌چنان رو به فزونى است و گویا پایانى بر آن نیست.

رهروان مكتب عاشورا و پیروان و محبان حضرت ابى‌عبد‌الله الحسین(علیه السلام) پیوسته باید این نكته را مد نظر داشته باشند كه كربلا و عاشورا را نباید صِرفاً در گریه و روضه و دسته و سینه‌زنى خلاصه كرد. گرچه یك بُعد لازم در پاسداشت این حركت، بعد مربوط به «شور» است كه در گریه و نوحه و عزادارى تبلور مى‌یابد، اما بعد مهم‌تر آن، بعد «شعور» است كه با تحلیل و بررسى این واقعه و دریافتن و آموختن درس‌هاى آن حاصل مى‌شود. عالمان و اندیشمندان آگاه و هوشیار شیعه در طول تاریخ، پیوسته در تلفیق این دو بعد تلاش كرده‌اند و وجهه همتشان این بوده كه درس‌ها و عبرت‌هاى عاشورا و كربلا را براى مردم بیان و آنان را بر عمل به این درس‌ها ترغیب نمایند.

آنچه پیش رو دارید، برگى دیگر از تحلیل تاریخ الهام‌بخش و انسان‌ساز كربلا و عاشورا است. كتاب حاضر ویراسته‌اى است از سه سخنرانى استاد فرزانه، حضرت آیت‌الله مصباح یزدى ـ دام ظله ـ كه در محرّم سال 1383 شمسى (1426 قمرى) ایراد گردیده و توسط حجت‌الاسلام والمسلمین آقاى محمدمهدى نادرى‌قمى نگارش و تدوین شده است. امید آن داریم كه نشر این اثر گامى باشد، هرچند كوچك، در راستاى تعمیق و گسترش فرهنگ عاشورا و مورد قبول حضرت احدیت و خشنودى حضرت ولىّ‌عصر(علیه السلام) قرار گیرد.

 

انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(قدس سره)

 

بعض الأسئلة

كیف یمكن الحصول على ملكة التقوى و ما هی السبل العملیة للحصول علیها؟
اقرأ أكثر...
لا زال بعض المؤمنین یرى فی الأخباریة منهجاً فكریاً أصیلاً ومغایراً عن المنهجیة الأُصولیة، ویقول: «إنه لا یمتلك القناعة والحجة التامة بینه وبین الله عزّوجلّ فی سلامة وحجیة الاستنباط الأُصولی». ویفند رأی أحد الفقهاء العظام: «الأُصولیة المعاصرة أُصولیة نظریة فقط، ولكنها عملیاً...
اقرأ أكثر...
بعد سیاحة ممتعة فی رحاب رسائل بعض علمائنا الأعلام المتعلقة بتاثیر الزمان والمكان على الأحكام الشرعیة... اتسائل هل یسمى هذا التاثیر المطروح تاثیرا حقیقیا على الاحكام ام انه كنائی؟ واذا كان كنائیانخلص بذلك الى نتیجة واضحة هی أن ما كان كنائیا وعلى سبیل المجاز فهو لیس بحقیقی.. فما أطلق علیه تأثیر هو فی...
اقرأ أكثر...
السلام علیكم ورحمة الله وبركاته ما رأی سماحتكم بوجوب تقلید الأعلم ؟ وماالدلیل ؟ الرجاء التوضیح بشیء من التفصیل ﻋلاء حسن الجامعة العالمیة للعلوم الإسلامیة
اقرأ أكثر...
سماحة آیة الله مصباح الیزدی دام ظله الوارف السلام علیكم ورحمة الله وبركاته . السؤال: البعض یدعو إلی ترك ممارسة التطبیر بصورة علنیة أمام مرأی العالم لا لأنهم یعارضون حكم الفقیه ولكن من باب أن التطبیر لا یصلح أن یكون وسیلة دعویة إلی الإمام الحسین وإلی مذهب الحق . لذلك ینبغی علی من یمارس التطبیر...
اقرأ أكثر...
هل یقول سماحتكم دام ظلكم بإجتهاد السید علی الخامنئی دام ظله ؟
اقرأ أكثر...