به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با جمعی از طلاب و اساتید مرکز تخصصی نماز، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع دغدغه مندان امر مهم نماز، به زحمات مخلصانه حجت الاسلام قرائتی در خصوص نماز اشاره کرد و افزود: خداوند متعال به قدری به نماز بها داده است که نماز، علامت دین به شمار می رود و در جامعه، نماد دین داری تلقی می شود.
علامه محمد تقی مصباح یزدی، با اشاره به اهتمام علما در خصوص تبیین نماز و اسرار آن اظهار داشت: احیا کردن همین کتابها و مطالب نیز خود نقش مؤثری در احیای نماز خواهد داشت. اما باید توجه داشت که این کار، هر چند لازم است، اما هرگز کافی نیست.
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به اهمیت فضای مجازی اظهار داشت: امروز ما با مسائلی مواجهیم که همه مسائلی که 14 قرن علما در مورد نماز انجام داده اند، در مقابل آن رنگ می بازد و آن فضای مجازی است؛ فضای مجازی یک فرصت و تهدید است؛ اما به نظر می رسد مسائل سلبی و تهدیدات در مورد نماز در فضای مجازی بسیار بیش از فرصت های آن است. امروز فضای مجازی جایگزین انواع بازی های سنتی، تعلیم و آموزش مسائل دینی و نظایر آن شده است. لذا با وجود آن، جایی برای فعالیت های دیگر نگذاشته است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: در گذشته کودکان وقتی رفتار پدر و مادر را می دیدند، تحت تأثیر قرار می گرفتند. بنده بعد از بیش از 80 سال هنوز متأثر از قرآن خواندن پدرم و حتی لحن نماز وی هستم؛ یعنی بعد از نزدیک به 80 سال هنوز اثرش موجود است؛ در گذشته کودکان تقلید از بزرگترها را دوست داشتند، اما امروز این فضای مجازی و ابزار دسترسی به آن، جای آنها را گرفته است و بچهها دوست دارند بسیاری از اوقات خود را با آن سپری کنند و میل چندانی به الگو گرفتن از والدین ندارند. لذا امروز تنها استفاده از روش های گذشتگان و کتاب های آن ها، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
وی با اشاره به این که باید راهکارهایی جدید برای جذب و بازگشت افراد به فطرت ایجاد کرد، اظهار داشت: حتی امروزه با وجود جذابیت فضای مجازی برای نوجوان، نمی توان با تشویق، چندان جذابیتی برای او ایجاد کرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که پدیده های دنیا، دو رو دارد و همین تهدید می تواند به فرصت تبدیل شود، اظهار داشت: باید راه هایی که می تواند نسل های مختلف را به نماز دعوت کند، یافت. باید توجه داشت حرکت جامعه، هم در بعد ترقی و هم در بعد سقوط، سریعتر شده است؛ لذا زمینه برای رشد سریعتر نیز به وسیله عوامل و وسایل موجود فراهم است.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم ادامه داد: اگر عوامل رشد جامعه به خوبی شناخته شود و برنامه ریزی مناسبی صورت بگیرد، جامعه به سرعت می تواند رشد کند که در گذشته هرگز چنین چیزی امکان نداشت و در عین حال، نقطه مقابل آن هم ممکن خواهد بود؛ یعنی اگر دشمنان برای سقوط جامعه برنامه ریزی و آن را اجرا کنند، سقوط به سرعت صورت می گیرد. از این جهت باید بتوانیم از این زمینه برای رشد استفاده کنیم.
وی با اشاره به این که حکمت الهی اقتضا دارد که همواره زمینه و فرصت رشد و سقوط به صورت متعادل وجود داشته باشد، افزود: باید ما از سرعت حرکت جامعه بهره برداری کنیم تا هم از لحاظ کمیت، افراد بیشتری جذب شوند و هم از لحاظ کیفیت، افراد با نماز به مراتب عالی تری برسند.
وی خاطر نشان کرد: این که گفته می شود بچه های امروز باهوشتر هستند، نشان دهنده سرعت بیشتر جامعه و رشد سریعتر آن است؛ لذا باید عوامل رشد را شناخته و از آن استفاده کرد؛ پس فضای مجازی از سویی پدیده ای شوم است و از سوی دیگر می توان از آن بالاترین بهره برداری را کرد.
آیت الله مصباح یزدی افزود: در عین لزوم حفظ شیوههای گذشته و تبیین آنها برای مردم، نمی توانیم به همانها اکتفا کنیم؛ بلکه باید با سرعت هم میراث گذشتگان را به مردم برسانیم و هم راه های دیگری را که بتواند در مقابل عوامل فساد مقاومت کند طراحی کنیم.
وی خطاب به حاضران جلسه اظهار داشت: کار شما، کار جدیدی است و زحمت دارد و نباید مشکلات مسیر، شما را از تصمیم خود منصرف سازد.
آیت الله مصباح ادامه داد: با صرف امر و نهی به کودک و نوجوان نمی توان انتظار داشت که تهدیدها از بین برود؛ بلکه باید راه های ایجابی و سلبی متعددی طراحی شود.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به پایین بودن کیفیت برخی نمازها اظهار داشت: متأسفانه اکثریت متدینین و نمازخوان ها، در هنگام نماز به آنچه انجام می دهند توجه کافی ندارند! در این زمینه نیز باید راهکارهای روانشناسانه متناسب همراه با آگاهی بخشی صورت گیرد تا کیفیت نمازها بهتر شود.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به نقل قولی از آیت الله قاضی خاطر نشان کرد: ایشان می گوید در بهشتی که نماز در آن نباشد، پا نمی گذارم! یعنی لذتی که در نماز وجود دارد، بالاتر از لذت های بهشتی است.
وی در پایان اظهار داشت: گاهی انسان برای دیدار با یک مسئول و رئیس فلان اداره، لحظه شماری کرده و چندین نفر را واسطه می کند تا این دیدار صورت بگیرد، اما خدایی که خالق همه است و او را به دیدار خود دعوت کرده، نادیده می گیرد.
گفتنی است این دیدار سیزدهم آذرماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.