سیمای پیامبر اعظم صلیالله علیه وآله در آینه نهجالبلاغه
رقعی، شومیز، 220 صفحه، چاپ اول 1390.
این کتاب، حاصل گفتارهای حضرت استاد درباره پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله است که با هدف ارایه تفسیری بر بخشهایی از سخنان امیرمؤمنان، حضرت علی علیه السلام درباره نبوت و پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله و پاسخگویی به بخشی از عقاید شبههافکنان درباره گستره دعوت انبیا سامان یافته است. نوشتار حاضر در 3 فصل توسط حجتالاسلام والمسلمین غلامعلی عزیزیکیا نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) منتشر شده است.
فصل نخست این کتاب با پرسش درباره راز بعثت انبیا آغاز میشود و در ادامه میکوشد با توجه به سخنان گرانبار امیرمؤمنان حکمت بعثت پیامبران را واکاوی کند. فراخوان مردم به یادآوری میثاق فطری با خدا، پیوند حکمت بعثت باحکمت آفرینش، راز بعثت پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله ضرورت استمرار دعوت پیامبران و راز ناکامی عقل دردستیابی به برنامهای سعادتبخش از موضوعات مطرح شده در این فصل است.
همچنین، در این فصل شبهاتی چون: نیازمندی جامعه به پیامبر یا امام جدید، محدودیت دعوت پیامبران و گمراه ماندن انسانها و نادرستی دعوت پیامبران به دلیل ناکامی آنان در تحقق اهداف خود، مطرح و به آنها پاسخداده شده است.
در فصل دوم این کتاب به گستره موضوعی دعوت انبیا پرداخته شده است. توصیفی از جهان پیش از بعثت پیامبر و بیان رهآوردهای دنیوی بعثت آن بزرگوار، رابطه سعادت دنیا و سعادت آخرت و تبیین هدف نهایی پیامبران از مباحث این فصل است. شبهه حداقلی و حداکثری بودن دین، شبهه ناسازگاری نکوهش دنیا در مکتب انبیا با مسأله سعادت دنیا و شبهه خارج بودن مسایل اجتماعی از حوزه مأموریت انبیا با توجه به ماهیت دعوت آنان (خداپرستی و توحید) در این فصل مطرح و پاسخ داده شده است.
فصل سوم و پایانی این کتاب به مسأله اسوهبودن پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله اشاره دارد. تبیین معنای اسوه بودن پیامبر صلیاللهعلیهوآله بیان روش اقتدا به آن حضرت با تأکید بر پرهیز از تکلف در زندگی، بررسی شکایت حضرت علی علیهالسلام از انحراف مردم از سنت نبوی، تشریح راز امتحانات دشوار الهی برای بندگان، بیان راز نکوهش دنیا در متون دینی و نیز پاسخ به شبهه ناکارآمدی دین در حل مشکلات جوامع، در این فصل آمده است.