به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در مراسم نکوداشت حضرت آیتالله سید مجتبی موسوی لاری با اشاره به تأثیر الگوها در مقام تربیت، به بررسی شخصیت و آثار آیت الله سید مجتبی موسوی لاری پرداخت و گفت: انتخاب این الگو به خاطر ویژگیهایی که این شخصیت ارزشمند از آنها بهرهمندند، برای طلاب و دانشپژوهان ما بسیار حائز اهمیت است و ذکر این ویژگیها میتواند توجه دانشپژوهان را به روش، منش و رفتار ایشان جلب کند.
وی ادامه داد: آنچه موجب ارادت خاص و خالصانه بنده به ایشان شده است یکی ویژگیهای شخصیتی و منش ایشان است که میبایست مورد تأسی و الگوگیری طلاب جوان قرار بگیرد و یکی ویژگیهای آثار و روش ایشان در خلق این آثار است و اگر محققان و نویسندگان و مبلغان در آثارشان این نکتهها را مورد توجه قرار دهند میتوانند آثار بهتر و خدمات ارزندهتری ارائه بدهند.
حضرت آیت الله مصباح یزدی ویژگیهای شخصیتی ایشان را همت بلند، پشتکار و جدیت و برنامهریزی برای ادامه راه، عزت نفس، اخلاص، توکل، تقوا، روح امید و خوشبینی به کار، خیرخواهی و دلسوزی، تواضع، توجه به نیاز جامعه و آیندهنگری دانست و گفت: تشکیل چنین مجالسی برای معرفی چنین الگوهایی است که روحانیان جوان و دانشپژوهان حوزههای علمیه با الگو گرفتن از چهرههای ماندگار حوزوی بدانند در سایه تحصیلات حوزوی و با رعایت شرایط خاص، چه موفقیتهایی میتوانند داشته باشند.
استاد اخلاق حوزه و دانشگاه برنامهریزی و تلاشهای مستمر و خستگیناپذیر آیتالله موسوی لاری را از نشانههای همت بلند ایشان دانست و گفت: هر کس مختصر آشنایی با شرح حال ایشان داشته باشد و به فعالیتهای ایشان در حوزه قم، و شهرستان لار و بالاخره در جهان نگاهی بیاندازد پی به همت بلند ایشان میبرد و ما باید با تأسی به ایشان همتمان را بلند کنیم و نظرمان را از یک زندگی محدود و چهارچوبه محصور فراتر ببریم و به کارهای مهمی که میشود کرد نظر بیندازیم، و به بهانه کمبودها از حرکت باز نایستیم.
وی پشتکار و جدیت را یکی دیگر از ویژگیهای ایشان برشمرد و گفت: معمولا وقتی کاری را شروع میکنیم و با مشکلات و یا کممهری دوستان روبهرو میشویم دلسرد میشویم اما این شخصیت عظیم با اینکه در هر مرحله با سختیهای فراوان روبهرو بوده است و مدتها با بیماری سختی دست و پنجه نرم میکرده است ولی همه مشکلات را به هیچ انگاشته و به راه خود ادامه داده است.
علامه مصباح یزدی این پشتکار را شایسته تقدیر وتحسین و تشکر دانست و گفت: این از چیزهایی است که جوانها و به خصوص نسل معاصر از روحانیان و طلاب و انشاءالله نسلهای آینده باید درس بگیرند و هیچگاه به واسطه موانع و مشکلات از کارهای خیری که باید انجام بدهند خسته نشوند.
این استاد حوزه و دانشگاه در توضیح عزتمندی و توکل به خدا گفت: عزت نفس ایشان باعث این شده است که از ابتدا روح استقلال خودشان را که بر اساس امید به خدا و اتکال بر اوست، حفظ کنند و خودشان را به شخص یا گروهی وابسته نکنند. خدای متعال به وسیله قرآن کریم و سیره ائمه اطهار-صلواتاللهعلیهماجمعین- همواره ما را به این منش تربیت کرده است و راه اصلی آن هم توجه به خدای متعال و معرفت روزافزون به صفات الهی و بینش توحیدی است که در هر حال و مقام و کاری به خدا توجه کنیم، و برای این کار باید دل انسان وابسته به خدا باشد و به هیچ کس دیگری اعتماد نداشته باشد.
وی کمکگرفتن از بندگان خدا و استفاده کردن از نعمتهای او را مرتبهای از شکر دانست و گفت: نباید غفلت کرد که وقتی امکاناتی برای توسعه و پیشرفت کار فراهم میشود باید استفاده کرد چون این نظام را خداوند فراهم کرده است. عمده این است که اعتماد انسان به کیست و دل انسان به اسباب بسته است یا به خدای مسببالاسباب، و علامت آن هم این است که وقتی اسباب فراهم نیست سرخورده و ناامید نشویم و بود و نبود اسباب چندان تاثیری در امید و رفتار و فعالیتهایمان نداشته باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به فرمایش امام علیهالسلام به جابر جعفی گفت: امام علیهالسلام در این روایت فرموده است ای جابر به ولایت ما نمیرسی و با ما پیوند نداری مگر اینکه از زندهباد مردم شاد نشوی و از مردهباد آنها ناراحت نشوی، بلکه کارهایت را بر قرآن عرضه کنی اگر موافق قرآن است شکر آن را به جا آوری و اگر مخالف است توبه کنی.
وی ویژگی دیگر را تقوا دانست و گفت: لازمه تقوا اخلاص است که کارها را فقط برای رضای خدا انجام بدهیم. البته کارهای بسیاری انجام میدهیم که رضای خدا در آن ملحوظ است اما در کنار آن اهداف دیگری هم موثر است و اخلاص آن است که تدریجا اهداف ضمیمه را حذف کنیم و این کار مشکلی است و به همان اندازه نزد خدا عزیز و برای ما موثر و کارساز است.
استاد اخلاق حوزه و دانشگاه برکت را از دیگر نتایج اخلاص معرفی کرد و در باره آیتالله سید مجتبی موسوی لاری گفت: طلبهای از لارستان، یکی از گرمترین مناطق ایران، در قم مشغول تحصیل میشود؛ وظیفهای احساس می کند؛ مشغول کار میشود؛ نه به کسی عرض حاجت میکند و نه کسی از او حمایت میکند؛ نه مقام و منصبی، ارگانی، نهادی -دولتی یا غیردولتی- متصدی کمک به او میشود. مگر یک طلبه چه قدر کار میتواند بکند؟ امروز شما ببینید که ایشان با بیش از یکصد کشور در دنیا ارتباط علمی دارد، مردم سؤال می کنند، بحث میکنند، نامه مینویسند. و آیا این کافی نیست که انسان دست کم با تجربه دریابد که کار برای خدا چه قدر برکت دارد؟
عضو مجلس خبرگان رهبری عامل موفقیت بیشتر ایشان در کارها و برنامه زندگیشان را اندیشه در نیازمندیهای جامعه و آیندهنگری دانست و گفت: ما غالبا نظرمان پیش پایمان است، فکر ابتکار نیستیم، دنبال کار نو نیستیم. ایشان فکر می کرد این جامعه و این شرایط به چه نیاز دارد. سعی میکرد تا پاسخی برای این نیازها تهیه شود و یک قدم جلوتر را ببیند. در فکر شناخت نیازهای نسل فردا و فراهم کردن مقدمات پاسخگویی به آن نیازها بود تا اگر از نیازها جلوتر نیستیم لااقل عقب نمانیم.
وی ادامه داد: گاهی چیزهایی مطرح و تحقیق میشود که اصلا مسألهاش از اذهان محو شده و دیگر سؤالش مطرح نیست، اما به نیاز جوانان و شبهاتی که دشمنان القا میکنند توجه نمیشود. طبعا وقتی هم توجه پیدا میکنیم جواب قابل فهم آن را حاضر نداریم.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) قلم رسا و بیان و نگارش شیوا و دلنشین را از ویژگیهای آثار آیت الله موسوی لاری دانست و ادامه داد: توجه به شیوه و چگونگی بیان و داشتن زبان مشترک با مخاطب از ویژگیهای آثار ایشان است که این را هم باید یاد گرفت.
وی ویژگی دیگر آثار ایشان را تهیه فهرستی از نیازهای جامعه دانست و گفت: ایشان سعی کردند در همه این نیازها آثاری را ارائه بدهند. این هنر بزرگی است که البته هزینه سنگینی هم میطلبد و آن این است که انسان در همه اینها مطالعات کافی داشته باشد و بتواند در هر زمینهای مطلب قابل ارائهای داشته باشد.
علامه آیتالله مصباح یزدی با اشاره به طیف وسیع مخاطبان آثار ایشان گفت: ایشان سعی کرده است که قشر بسیار وسیعی از مخاطبین را جذب کند و نیازهای علمی و دینیشان را با بیانات سازنده و حسابشده و زیبا پوشش بدهد.
گفتنی است این مراسم هشتم مهرماه 1389 در تالار قدس مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.