به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در دیدار با جمعی از اساتید جامعه المصطفی با بیان این که امروز شاهد گرایش بی سابقه مردم جهان به اسلام هستیم، به نمونههایی در این زمینه اشاره کرد و ادامه داد: مردم دنیا در پی ناامیدی از فرهنگها و تمدنهای بشری، تشنه بهره مندی از معارف دین اسلام هستند؛ لذا این عطش مردم، تکلیف ما را بیشتر میکند.
علامه محمد تقی مصباح یزدی با اشاره به نمونه هایی، از فرانسه به عنوان یکی از کشورهایی یاد کرد که گرایش به اسلام در آن شدت یافته است و ادامه داد: جایگاه کشور فرانسه در تمدن جدید به عنوان کشوری که از یک سو دارای علم و صنعت و تکونولوژی است و از سوی دیگر در آزادی و دموکراسی در عرصه سیاسی شهرت دارد، جایگاهی مهم است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به نمونه هایی از آمادگی مردم کشور فرانسه برای شناخت حقیقت و التزام به آن، ادامه داد: علیرغم میل فطری انسانها به شناخت حقیقت به خصوص در کشورهایی که مردم شان به بعد فرهنگی اهتمام بیشتری میورزند، موانعی نیز بر سر راه شناخت حقیقت ایجاد شده است،.
وی افزود: تاریخ نشان میدهد در هر منطقه و زمانی که عوامل خیر زیاد شده، در مقابل آن عوامل شر وجود دارد؛ حتی با آمدن اسلام نیز هر چند برکات زیادی شامل حال مردم شد، اما در همان عالم اسلام کسانی یافت شدند که فجایعی به بار آوردند که در تاریخ بی نظیر است. لذا همیشه و همه جا افراد غیر منصف با نظرهایی سوء وجود دارند.
وی با بیان این که با شناختی که از فرانسه داشتیم هرگز فکر نمی کردیم در این کشور به عنوان مهد تمدن و دموکراسی، عده ای مانع تراشی کنند و اجازه آگاه شدن مردم از حقایق و دین را ندهند، افزود: لذا اگر قصد انجام وظیفه را داریم، باید شرایط را درک کرده و واقعیتهای موجود را بشناسیم، و توجه داشته باشیم که از طرفی توده مردم، عطش شناخت معارف اسلام را دارند و از طرفی موانع دیگری که بیشتر به سیاست بر میگردد و به صهیونیسم هم بی ارتباط نیست، سبب محروم شدن مردم از این حقایق و حتی موجب برداشتی کاملا متضاد با حقیقت از اسلام میشود.
وی داعش را مثال زد و افزود: داعش به وسیله غربیها تأسیس شد تا سبب شود مردم برداشتی کاملا متفاوت از اسلام داشته باشند؛ اما با این کار، هم به رشد حقیقت، بلکه به انسانیت خیانت کردند و هم این که آتش داعش امروز، دامن خودشان را نیز گرفته است و منافع آنها را به خطر انداخته است.
استاد تفسیر و فلسفه حوزه علمیه قم با بیان این که با توجه به اختلاف شرایط مناطق، نمی توان برنامه واحدی برای همه جا پیشنهاد کرد، ادامه داد: باید بررسی شود که شرایط هر منطقه چه اقتضائاتی دارد و تا چه حدی و از چه راهی میشود از موقعیت برای آشنا کردن مردم با حقایق اسلام استفاده کرد؛ لذا اگر برنامه ای در یک کشور، موفق بود، دلیلی بر موفقیت آن در کشور دیگر نیست، بلکه باید شرایط سنجیده شود.
وی با اشاره به دشمنی استکبار علیه اسلام ادامه داد: امروز سران قدرتهای شیطانی دنیا، علیرغم اختلافاتی که در فرهنگ و منافع خودشان دارند، در این جهت با هم توافق دارند که باید با تمام توان علیه اسلام، فعالیت کنند. برنامههای مختلفی که دشمنان اسلام، در جنبههای گوناگون علمی و هنری به کار میگیرند که بتوانند اسلام هراسی کنند، مؤید همین معناست.
آیت الله مصباح ادامه داد: شما با فرهنگ مردم منطقه خویش آشنا هستید و میتوانید بفهمید که از چه زبانی و چه راهی میتوان با مردم سخن گفت تا تأثیر آن بیشتر باشد و زمینه آشنایی مردم با حقیقت اسلام بیشتر فراهم شود.
وی در ادامه با بیان این که تبلیغ اسلام مانند هر دین دیگری در دو بخش کلی صورت میگیرد، افزود: بخش ایجابی و اثباتی برای بیان حقایق، استدلال برای صحت اعتقادات و ارزشمندی ارزشهایی است که عرضه میشود؛ که باید در این بخش باورها و ارزشها به شیوه قابل فهم و قابل قبول ارائه شود؛ و بخش سلبی پاسخ دادن به شبهاتی است که دشمنان اسلام مطرح و مردم را منحرف میکنند و وظیفه ما این است که راه مقابله با آنها را یاد گرفته و پاسخ دهیم.
این فیلسوف و متفکر اسلامی ادامه داد: برای انجام وظیفه در بخش اول، باید توجه داشت که سطح فرهنگ مردم نسبت به گذشته بالاتر است و بیشترین چیزی که فرهیختگان جامعه به دنبال یافتن پاسخی برای آن هستند، و دوست دارند ببینند کدام مکتب پاسخ بهتری میدهد، این است که ببینند آیا خالقی وجود دارد و اگر دارد، هدف خلقت چیست؟ و چرا در این عالم از طرفی شرور، فقرها، بلاها، و از طرف دیگر، تعدیها و ظلمها وجود دارد؟ اینها سؤالاتی است که در همه جای جهان، حتی در مسلمان ترین کشورها نیز رواج دارد.
وی افزود: لذا یکی از مهم ترین شبهاتی که رسانههای ملحد به طرق گوناگون، مطرح میکنند، این است که اگر دین حق است، پس چرا فسادها وجود دارد و چرا خدا جلوی آن را نمی گیرد؟ لذا اقامه براهین اثبات وجود خدا بدون پاسخ دادن به چنین شبهاتی، اثر خود را نخواهد گذاشت.
وی در ادامه به برخی دیگر از شبهههای اساسی بین مردم اشاره کرد و گفت: شبهه دیگر این که اگر اسلام دین صحیحی است، چرا مسلمانان دنیا جزء پیشرفته ترین کشورها نیستند و بین خودشان این همه فقر و فساد و حتی برادرکشی وجود دارد؛ آیا این نشان از ناکارآمدی اسلام نیست؟
آیت الله مصباح یزدی افزود: البته امروزه با رواج یافتن برخی اصطلاح ها، شبهات جدیدی نیز علیه اسلام ایجاد شده است؛ به عنوان نمونه شبهاتی در مورد حقوق بشر، حقوق زنان، احکام تجارت و معاملات ربوی رواج یافته است که باید نظر اسلام در این موارد برای مردم تبیین شود.
وی ادامه داد: مخصوصا با توجه به وجود جنگهای مذهبی در اسلام، این تفکرات منفی نسبت به اسلام بیشتر شده است؛ لذا هر چند در همه ادیان، اختلاف مسلک وجود داشته و گاه سبب بروز جنگهای مذهبی شده است، اما این نحو اختلافی که بین گروههای تکفیری وجود دارد، کم نظیر است؛ این که افرادی به راحتی سر کودک و زن را جلوی خانوادهاش بریده و بدنش را قطعه قطعه کنند و حتی عضو بدن فرد را به دندان بکشند، آن هم به نام دین و اطاعت از حکم خدا، کمتر وجود داشته است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که تبیین مسأله وحدت مسلمین، از جمله مسائلی است که باید بر آن تأکید شود، افزود: حتی در یک خانواده نیز گاه اعضای خانواده با هم اختلاف دارند، اما این مسأله نباید سبب بروز جنگ شود؛ لذا باید با تبیین اهمیت مسأله وحدت، اجازه نداد تا اختلافات مذهبی، سبب وقوع جنگ شود.
گفتنی است دیدار علامه مصباح یزدی با جمعی از اساتید جامعه المصطفی، 12 دی ماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.