علامه مصباح یزدی: جدا کردن اخلاق از پزشکی یکی از آفت‌های پزشکی است

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به لزوم رعایت انصاف و اعتدال در برخورد با طب سنتی و کلاسیک اظهار داشت: برخی تا اسم طب کلاسیک آورده می‌شود، قاطعانه رد می‌کنند و آن را بی ارزش قلمداد می‌کنند؛ این برخورد نوعی افراط است و شنونده نیز آن را خالصانه و دلسوزانه نخواهد دید؛ چرا که بسیاری از مردم از طب کلاسیک استفاده کرده و منافع آن را هم دیده اند؛ لذا باید به صورت معتدل، فرهنگ و مقبولیت طب سنتی را در جامعه بالا برد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع تعدادی از اعضای هیئت اطباء طب اسلامی ایرانی، با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر بهداشت و درمان و طب سنتی، اظهار داشت:‌ هر چند ظاهرا طب سنتی متروک شده بود، اما بعد از چند قرن، دوباره ظهور کرده و حتی بسیاری اعتراف کرده اند که سلامت در گرو طب سنتی است.

علامه محمد تقی مصباح یزدی ادامه داد: متأسفانه هر مسأله جدیدی در دنیا مطرح می‌شود، کشورهای به اصطلاح در حال توسعه، بیشتر در صدد تقلید بر می‌آیند؛ لذا همین مسأله طب سنتی اگر دوباره در غرب رواج نیافته بود، توجه به این بحث‌ها در کشور ما نیز بعید بود؛ در واقع حتی از این جهت هم عقب هستیم که ابتدا آن‌ها باید طب سنتی را مطرح کنند و بعد ما یادمان بیفتد که باید دباره طب سنتی کار کنیم.

وی با اشاره به برخی سئوال‌ها که پاسخ به آن‌ها برای ورود به بحث و کار ریشه ای و عمیق ضرورت دارد، اظهار داشت: برخی از این سئوال‌ها عبارت اند از این که تفاوت طب سنتی با طب کلاسیک چیست؟ اصول آن‌ها کدامند؟ طب اسلامی چیست و آیا با طب سنتی یکی است؟! آیا طب اسلامی داریم، و اگر وجود دارد، وجه استناد آن طب به اسلام چیست؟ آیا به خاطر این است که در منابع اسلام آمده است، یا به خاطر نوعی گرایش فکری است که در مسلمانان و اعتقادشان وجود دارد؟ آیا طب سنتی می‌تواند کاملا جانشین طب جدید شود یا بخش‌هایی وجود دارد که طب سنتی ما را از طب جدید بی نیاز نمی کند؟

آیت الله مصباح با اشاره به این که قطعا در بخش‌هایی، از جمله آزمایشات و عکس برداری‌ها و نظایر آن، طب سنتی نمی تواند ما را از طب کلاسیک بی نیاز کند، ادامه داد: اگر پذیرفتیم که در برخی موارد طب سنتی می‌تواند با طب جدید جمع شود، باید ببینیم چه کسانی باید متصدی کار شوند؛ آیا کسانی که با طب سنتی سروکار دارند، یا کسانی که با طب جدید آشنا هستند و یا گروهی از هر دو؟

وی یکی از آفت‌های کار در زمینه طب سنتی را افراط و تفریط در این زمینه دانست که سبب بدبینی مردم می‌شود، و ادامه داد: با توجه به مسائل اقتصادی کشور و سایه سیاست بر سر طب، باید پذیرفت که در زمان کوتاه نمی توان یک تحول عظیم ایجاد کرد؛ هم چنین منافع بنگاه‌های اقتصادی که برای طب جدید وجود دارد مانع مهمی در این مسیر است.

استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به این که برای کار در این زمینه، فقط نباید به مادیات توجه کرد، ادامه داد: باید تحول اخلاقی در فرد پدید آمده تا در خود احساس مسئولیت کند و برای انجام مسئولیت – و نه مادیات – کار کند؛ لذا این مسأله مرهون کار ریشه ای است و باید از دانش آموزان شروع شود تا در کنار آموزش، امر پرورش نیز اتفاق بیفتد و افرادی که تربیت می‌شوند صرفا نگاه مادی نداشته باشند.

وی با اشاره به سخنان برخی دانشمندان مبنی بر این که یکی از آفت‌های پزشکی امروز، جدا کردن مسأله روانشناسی از پزشکی است، ادامه داد: به عقیده ما به عنوان مسلمان، حتی جدا کردن اخلاق از پزشکی نیزیکی از آفت‌ها به شمار می‌رود.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به نیاز به تکیه گاهی محکم و اصیل برای شروع کار و سپس گسترش آن، ادامه داد: خوب است یک انجمن علمی از متخصصان طب کلاسیک و سنتی تشکیل شود و منصفانه بررسی شود که طب سنتی چه نقشی می‌تواند درسلامت جامعه داشته باشد و نتایج آن بحث‌ها در قالب مقالات، سخنرانی ها، و پیشنهاد‌های علمی درجامعه مطرح شود تا زمینه آماده شود.

وی با اشاره به لزوم اعتدال و انصاف در برخورد با طب سنتی و کلاسیک اظهار داشت: برخی تا اسم طب کلاسیک آورده می‌شود، قاطعانه رد می‌کنند و آن را بی ارزش قلمداد می‌کنند؛ این برخورد نوعی افراط است، و شنونده نیز آن را خالصانه و دلسوزانه نخواهد دید؛ چرا که بسیاری از مردم از طب کلاسیک استفاده کرده و منافع آن را هم دیده اند؛ لذا باید به صورت معتدل، فرهنگ و مقبولیت طب سنتی را در جامعه بالا برد.

علامه مصباح یزدی با اشاره به لزوم ارتقای سطح فرهنگ عمومی مردم در خصوص طب سنتی، تعصب در طب سنتی را آفت کار دانست و افزود: انصاف و اعتدال در مرحله آموزش نیز سبب پیشرفت بیشتر در این زمینه می‌شود.

وی ارتباط با مراکز علمی دیگر را از جمله فعالیت‌های مهم برای ترویج طب سنتی در جامعه برشمرد و افزود: شرکت در همایش‌های علمی و بررسی طب سنتی از ابعاد مختلف مانند رابطه روح و بدن، جایگاه طب در اسلام، نقش طب در سبک زندگی و نظایر آن، می‌تواند نقش مهمی در نشان دادن ارزش طب سنتی در مراکز علمی داشته باشد.

گفتنی است دیدار هیئت اطباء طب اسلامی – ایرانی با علامه مصباح یزدی 19 اسفندماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.