علامه مصباح: تنها عامل تأثیرگذار در حرکت امام(ره)، ‌احساس وظیفه ایشان بود

استاد تفسیر و علوم قرآنی حوزه علمیه قم با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم ، مردم قدرشناس و شکرگزار را عامل مهم دیگری در بهره‌مندی از نعمت‌های خاص الهی عنوان کرد و گفت: اگر کسانی قدر این نعمت را دانستند، خدا این نعمت را از ایشان نمی‌گیرد و بهترش را هم به آن‌ها می‌دهد. اما اگر کفران نعمت شد، حرکت اسلام به خطر می‌افتد. هر چند هیچ وقت این نور خاموش نمی‌شود اما برکاتش کم می‌شود. هم چنان که در طول تاریخ این چنین رخدادهایی وجود داشته است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جمع تعدادی از طلاب و روحانیون در مدرسه علمیه نواب مشهد با اشاره به این‌که نعمت اسلام، بزرگ‌ترین نعمت برای ماست که به سادگی به دست ما رسیده است، گفت: تاریخ نشان داده که انبیای الهی همواره مخالفانی داشته‌اند که ایشان را آزار و اذیت کرده و حتی به شهادت رسانده‌اند. از این‌رو این‌که افرادی با اسلام دشمنی کنند، مسئله دور از انتظاری نبود، اما باید دید که چرا برخی از مسلمانان با ادعای پیروی از اسلام، چالش‌هایی را برای اسلام به وجود آوردند و با آن مقابله کردند.

وی ناسازگاری برخی از امور با منافع شخصی افراد را یکی از عمده دلایلی دانست که سبب شد عده‌ای با نام اسلام در مقابل اسلام بایستند و با روح اسلام مخالفت کنند  و ادامه داد: از صدر اسلام هیچ گروهی از مسلمانان عَلَم مخالفت با نماز و روزه برنداشتند؛ اما وقتی صحبت به احکام اجتماعی اسلام می‌رسید، اختلافات اوج می‌گرفت. از رحلت پیامبر اعظم ‌صلی‌الله‌علیه‌وآله این اختلافات آغاز شد تا به داستان کربلا و شهادت محبوب‌ترین انسان روی زمین منجر شد. دلیل اصلی هم این بود که اگر به اطاعت امام‌علیه‌السلام تن می‌دادند باید از برخی پست‌ها و منافع مادی صرف‌نظر می‌کردند و همین سبب شد که اصل مسئله را نپذیرند تا کار به جایی رسید که روی تاریخ بشریت را سیاه کردند.

آیت‌الله مصباح ادامه داد: عامل دیگری که به اسلام و رواج آن و بهره‌مند شدن مردم جهان از این دین آسیب وارد کرد، فراموشی یا به فراموشی سپردن افکار صحیح اسلامی بود؛ معاویه گفت من با شما نجنگیدم که شما را به نماز و روزه وادار کنم، بلکه جنگیدم تا بر شما حکومت کنم!

وی با بیان این که چه بسا کسانی با حسن نیت هم رفتار کنند، اما در دام شیطان بیفتند، خاطر نشان کرد: اگر – همان‌طور که امام(ره) فرمود- بخش اعظم اسلام که همان امور اجتماعی است به فراموشی سپرده شود، چنین آسیب‌هایی دور از انتظار نیست. از این‌رو شیاطین در صددند القا کنند  که دین تنها نماز و روزه است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که بیش از 500 سال از ظهور پیامبر‌صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌گذشت در حالی که در عالم اسلام، حتی در یک گوشه کوچکی هم حکومتی به نام شیعه تحقق پیدا نکرد، افزود: به‌خصوص بعد از غیبت صغری که دیگر نواب خاص نبودند مردم کم کم به عدم حضور امام عادت کردند. تا این‌که در اواخر حکومت بنی‌عباس حادثه ای تلخ حمله مغول به ایران اتفاق افتاد. این حادثه اگرچه بسیار تلخ بود، اما زمینه‌ساز جهشی عظیم را فراهم کرد؛ خواجه نصیرالدین طوسی با فراست خدادادی به وزارت هلاکوخان مغول رسید؛ همان هلاکوخانی که کافر بود. کم‌کم اداره امور کشور به خواجه نصیرالدین سپرده شد و هلاکوخان به همان سلطنت خود و لذت‌هایش مشغول بود. با اقدامات خواجه نصیر، کم کم زمینه برای تشکیل یک حکومت بزرگ شیعی یعنی صفویه فراهم شد؛ صفویه‌ای که در کنار دولت عثمانی دو تا از حکومت‌های بزرگ عالم بودند.

وی افزود: در حکومت صفویه نیز دومین پادشاه یعنی شاه طهماسب حکومت علما را پذیرفت و از طرف محقق ثانی اجازه حکومت گرفت. اما این نوسانات و جریانات با اندکی پیشرفت و پسرفت ادامه پیدا کرد و در دوره ای به قدری به عقب بازگشت که حتی مدارس علمیه به تعطیلی کشانده شد، لباس روحانیت قاچاق شد و برخی از مدارس در شهرهایی مثل یزد به انبار کالای بازاری‌ها تبدیل شد!

علامه مصباح یزدی ادامه داد: اما خدا بار دیگر عامل جهشی برای حرکت اسلام و جهانی شدن اسلام فراهم کرد؛ آن زمان به دست خواجه نصیر بود و این زمان به دست امام خمینی (ره).

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که یکی از پیچیده‌ترین حیله‌های شیطان این بود که طرحی ریخت تا مردم ولایت‌فقیه را فراموش کنند، افزود: به دیگر مسائل اسلام، مثل طهارت و نجاست پرداخته شد، اما مسئله‌ای که مهم‌ترین رکن جامعه اسلامی بوده و هستی جامعه اسلامی به آن بستگی دارد فراموش شد. لذا ما که در زمان تأثیرگذاری ولایت فقیه زندگی کرده‌ایم، باید وظیفه خود را در قبال آن بدانیم.

آیت‌الله مصباح با اشاره به ذلت دوران شاهنشاهی و عزت و اقتدار نظام اسلامی در پرتو ولایت‌فقیه، اظهار داشت: در زمان شاه، برخی از سربازان کشور به دستور آمریکا به جنگ با گروهی معترض در عمان رفتند. یعنی سربازهای ایرانی را با اسلحه‌های خودشان، مجبور کردند تا به منطقه‌ای حمله کنند که هیچ ارتباطی با آنها نداشت.

وی با اشاره به این که حتی انتخاب نمایندگان مجلس ما بستگی به تأیید سفارت انگلیس و آمریکا داشت افزود:  اما امروز ایران به قدری عزتمند شده است که آمریکا در زمینه سلاح هم ایران را رقیب خودش می‌داند و جرات نمی‌کند دست از پا خطا کند. مگر این همان ایران نیست؟ چه چیزی عوض شده؟ آری، اسلام به دست ولی‌فقیه فعال شد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با بیان این‌که خدای متعال گاهی نعمت‌هایی می‌دهد که برکاتش قابل پیش‌بینی نیست، افزود: چه کسی می‌توانست پیش‌بینی کند که وقتی یک روحانی علیه شاه حرف بزند، چه برکاتی خواهد داشت و تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد؟ این کار، فقط از خدا برمی‌آید.

وی افزود: مهم‌ترین عاملی که در حرکت امام (ره) مؤثر بود، احساس وظیفه امام (ره) بود. برای امام فرقی نداشت که مردم به او بد بگویند یا خوب. او فقط به دنبال کسب رضایت الهی بود.

استاد تفسیر و علوم قرآنی حوزه علمیه قم با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم ، مردم قدرشناس و شکرگزار را عامل مهم دیگری در بهره‌مندی از نعمت‌های خاص الهی عنوان کرد و گفت: اگر کسانی قدر این نعمت را دانستند، خدا این نعمت را از ایشان نمی‌گیرد و بهترش را هم به آن‌ها می‌دهد. اما اگر کفران نعمت شد، حرکت اسلام به خطر می‌افتد. هر چند هیچ وقت این نور خاموش نمی‌شود اما برکاتش کم می‌شود. هم چنان که در طول تاریخ این چنین رخدادهایی وجود داشته است.

گفتنی است این جلسه در تاریخ بیست‌وهشتم بهمن‌ماه سال جاری در محل مدرسه علمیه نواب مشهد مقدس برگزار شد.


 

آخرین محتوای سایت

کتاب صوتی «رساترین دادخواهی و روشنگری جلد دوم» منتشر شد
همزمان با سال‌روز شهادت صديقه كبري، فاطمه زهرا ـ‌سلام‌الله‌عليها‌ـ کتاب صوتی «رساترین دادخواهی و...
بهترین درس برای سعادت بشر
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
بال‌های پرواز (2)؛ کشش محبوب
بال‌های پرواز (2)؛ کشش محبوب - مجموعه «پرواز تا بی‌نهایت» وزیری، شومیز، 264 صفحه، چاپ اول...
ضرورت مقابله پیشگیرانه با نفوذ فکری و فرهنگی دشمن
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی اللهُ عَلَی...
اهمیت مشارکت در انتخابات و انتخاب اصلح
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
نقش ما در تحقق وعده‌های الهی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
خانواده؛ مؤثرترین نهاد اجتماعی در سعادت بشر
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی اللهُ عَلَی...