مقدمه ناشر

 

 

مقدمه ناشر

نیل به لقای الهی غایت قصوی و مقصد اعلای آدمی و سرآمد آمال‌های سالكان طریق حق و رهیدگان از دام دل و دان دنیاست. آنان كه محبت به اغیار را از دل بركندند و تنها جان و كام خویش را با  شراب طهور عشق به معبود سیراب ساختند. دل به آن دلدار یگانه سپردند و پروانه‌وار، پر و بال خویش را با شعله‌های آتش عشق او سوختند. آنان كه جز جوار معشوق تمنایی ندارند و تنها با وصال اوست كه شراره درونشان خاموش می‌گردد، حدیث دلدادگی خویش را چنین می‌سرایند:

از در خـویش خـدایـا بـه بـهشتـم نفرسـت  ***‌  كـه سر كوی تو از كـون و مكـان ما را بـس

خاك درت بهشت من مهر رخت سرشت من  ***‌  عشـق تو سرنوشت من راحت من رضـای تو

برای مشتاقان كوی معبود كه به مشاهده جلوات  محبوب نشسته‌اند و او دل‌هایشان را ربوده است، دردی كشنده‌تر و عذابی سوزنده تر از فراق معشوق نیست كه به آن سخت ناشكیبا هستند. از این روی، امیر مؤمنان(علیه السلام)، آن انسان كامل و واصل به عالی‌ترین درجات قرب حضرت

حق، از درد فراق یار شكوه می‌كند و سوگمندانه می‌فرماید: «فَهَبْنی یا إِلهیِ وَسَیِّدی وَمَوْلایَ وَربّی صبرتُ علی عَذابِك، فَكَیْفَ أصْبِرُ عَلی فَراقِك».(1) آری، اگر دمی بر دلداده معبود بگذرد كه دیده دل از معبود فروبندد، خواهد كه از تأسفْ قالب‏‎‏ تن رها كند. راستی ما چگونه می‌توانیم شوق اینان به خدای و بلکه شوق خدا  را به ایشان درك كنیم و به بیان آوریم كه آن محبوب ازلی و ابدی، در حدیث قدسی، خطاب به حضرت داود فرمود: «لَو یَعلم المُدْبِرُون عنّی كیف انتِظاری لَهُم ورِفْقی بهم وشَوقی إِلی ترك معاصیهم، لماتوا شوقاً إِلَیِّ وتقطّعتْ أوْصالُهم من محبتی».(2)

نوشتار فرا روی شما گردآمده از مباحث حكیم فرزانه، فقیه وارسته و سنگربان مقاوم و استوار فكر و فرهنگ اسلامی، حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدتقی مصباح یزدی ادام الله ظله العالی  است كه به وسیله جناب آقای كریم سبحانی، تدوین و نگارش یافته است. در این نوشتار، حضرت استاد چون دیگر آثار گرانسنگ خویش،‌ عالی‌ترین معارف و ناب‌ترین مطالب عرفانی را در اختیار جویندگان معرفت قرار داده‌اند.

امید آن‌كه این اثر مرضی خداوند متعال و مقبول حضرت ولی عصر و خوانندگان عزیز و گرامی قرار گیرد.

انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(رحمه الله)


1. شیخ عباس قمی، مفاتیح الجنان، دعای كمیل.

2.محمد محمدی ری شهری، میزان الحكمه، ج 4، ص 2797.