علامه مصباح: شناخت هدف خلقت، مسیر صحیح زندگی را به انسان نشان می‌هد

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اشاره به این‌که شناخت هدف خلقت، جهت حرکت و فعالیت انسان را مشخص می‌کند، ادامه داد: طبق فرمایش قرآن کریم، خداوند، مرگ و زندگی را به خاطر امتحان و آزمایش آفریده است؛ به عبارت بهتر تمام عمر ما مانند یک جلسه امتحان است؛ جلسه امتحانی که مدت آن نسبت به عمر بی نهایت آخرت، شبیه صفر است. بنابراین این عالم با این همه اسباب، زمینه امتحان بشر است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی‌(ره) در جمع تعدادی از طلاب و دانشجویان خواهر قم و تهران با اشاره به سنت الهی در وجود اختلافات بین افراد از نظر جنسیت، استعدادها، گرایش‌ها و نظایر آن افزود: انسان‌ها نیازهای مختلفی دارند؛ شاید هیچ کس در عالم نبوده است که همه خواسته‌هایش ارضا شده باشد؛ اما یک‌سری نیازهای طبیعی هست که همه احساس کرده و به دنبال تأمین آن هستند.

آیت‌الله مصباح نیاز‌های انسانی و ارزشی (و به عبارت بهتر نیازهای الهی) را نیز یک دسته از نیازهای انسان برشمرد و افزود: کسانی که برای برطرف کردن این نیاز اقدام می‌کنند، زیاد نیستند؛ درصد کمی از مردم به فکر تلاش برای برقراری عدالت، جلوگیری از ظلم و نظایر آن هستند؛ هر چند بسیاری از مردم، ظلم را دوست ندارند و چه‌بسا به عدالت نیز علاقمند باشند. در بین هفت میلیارد انسانی که روی زمین زندگی می‌کنند، تعداد کمی از آن‌ها، به دنبال این خواسته‌ها و نیازهای ارزشی هستند که تنها به دنبال ارضای خواسته‌های حیوانی و شهوانی نیستند، بلکه به دنبال ارزش‌های والاتری نیز هستند؛ البته در بین این افراد مراتبی وجود دارد؛ برخی حاضرند همه چیزشان را فدای این ارزش‌ها کنند و برخی دیگر کمتر.
وی ادامه داد: مصیبت‌ها و گرفتاری‌های بسیاری در این عالم وجود دارد. این عالم با وجود این اختلافات و مشکلات، تحت تدبیر خداوند آفریده شده است؛ اما سؤال اساسی و مهم این است که چرا خداوند متعال باید این عالم را این گونه بیافریند؟ چرا گاهی زن و بچه بی‌گناه در حال خواب، با وقوع زلزله‌ای کشته می‌شوند و یا آسیب می‌بینند؟ چرا گاهی عده‌ای که مؤمن و متدین هستند، باید در سختی‌ها و مشکلات زندگی کنند و در مقابل برخی کفار و کسانی که به دین اهمیت نمی‌دهند، باید بدون دغدغه، زندگی راحتی داشته باشند؟ چرا ما در عالمی با این وضع خلق شدیم؟ این‌ها سؤالاتی است که در ذهن بسیاری از افراد وجود دارد، اما گاهی به دنبال پاسخ آن نمی‌روند.
وی با اشاره به این‌که فهمیدن پاسخ صحیح به این سؤالات در نوع نگاه انسان نسبت به این دنیا و رفتار وی، تأثیرگذار است و جهت حرکت و فعالیت انسان را مشخص می‌کند، ادامه داد: اجمالا این که، طبق فرمایش قرآن کریم، خداوند مرگ و زندگی را به خاطر امتحان و آزمایش آفریده است؛ به عبارت بهتر تمام عمر ما مانند یک جلسه امتحان است؛ جلسه امتحانی که مدت آن نسبت به عمر بی‌نهایت آخرت، شبیه صفر است. این عالم با این همه اسباب، زمینه امتحان بشر است و البته همه این اسباب به قدری در هم تنیده است، که قابل انفکاک از یکدیگر نیستند و مثلا انتخاب شخصی به عنوان مسئول در یک کشور بر سرنوشت افراد دیگری درکشورهای مختلف، تأثیرگذار است.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با بیان این‌که خداوند متعال برای یافتن راه صحیح در آزمایش‌های الهی دو ابزار عمومی عقل و وحی را قرار داده است، افزود: هر کسی هر راهی را انتخاب می‌کند، باید برای کار خود دلیلی داشته باشد و البته می‌تواند با تکیه بر این دو ابزار، دلیل مناسبی داشته باشد.
وی با اشاره به این‌که لزوما امتحان الهی و تحولات عالم توأم با شادی‌ها و خوشی‌ها نیست، گفت: گاهی حتی عزیزترین افراد، در کربلا به شهادت می‌رسند و اهل‌بیت رسول الله‌صلی‌الله‌علیه‌وآله به اسارت می‌روند و تازیانه می‌خورند. گاهی هم ملکی به سلیمان داده می‌شود که به هیچ کسی داده نشد؛ اما نقطه اشتراک هر دو این است که همراه با امتحان الهی است.
آیت‌الله مصباح با اشاره به اختیار انسان گفت: خداوند موجودی آفریده است که خودش سرنوشت خود را تعیین کند؛ انسان مختار می‌تواند از هر فاسدی، فاسدتر و یا از ملائکه بالاتر برود و به نزدیک بی‌نهایت برسد. این صعود یا تنزل، تنها در همین جلسه امتحان (دنیا) صورت می‌گیرد؛ جلسه‌ای که حتی اگر صدها سال هم طول بکشد در مقایسه با زمان بی نهایت پس از مرگ، چیزی شبیه صفر است؛ یعنی نسبت آن حتی کمتر از یک چشم بر هم زدن در عمر انسان است.
وی افزود: توجه داشته باشیم که خداوند نسبت به همه بلاها، مشکلات، خونریزی‌ها و سختی‌ها،  آگاه است و چنین نیست که این امور ناخواسته اتفاق افتاده باشد و یا وقتی خدا این مشکلات، ظلم‌ها و مصائب را می‌بیند، از کارش پشیمان شود. خدا همین الآن نیز می‌تواند جهان را زیر و رو کند، اما همین جهان با این ویژگی‌ها را می‌خواهد؛ خواست الهی بر این است که انسان در تلاطم زندگی، مسیر حرکت خودش را انتخاب کند.
وی با اشاره به آیه‌ای از قرآن اظهار داشت: چنین نیست که خداوند به کمک من و شما، نیازمند باشد؛ خداوند می‌خواهد شما رشد و صعود کنید، البته با اختیار خودتان. لذا خداوند چارچوبی را انتخاب کرده است که شما در انتخاب آن چارچوب، اختیاری نداشتید؛ این‌که پدر و مادرتان چه‌کسانی باشند و در چه زمانی به دنیا بیایید و نظایر آن؛ اما در این چارچوب، در موارد متعددی قدرت انتخاب دارید و این همان امتحان شماست.
آیت‌الله مصباح با اشاره به وظیفه طلاب اظهار داشت: یکی از وظایف قشر طلبه و روحانی این است که علاوه بر این‌که خودش باید نیازهای انسانی و الهی را بفهمد و به دستورات الهی عمل کند، باید دیگران را نیز آگاه کند؛ بلکه این وظیفه به کشور خودمان محدود نمی‌شود، بلکه باید تا جایی که امکان دارد، آن را نشر داد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: جا دارد با خودمان بیندیشیم در رابطه با هدفی که به خاطر آن، خلق شده ایم، چه مقدار فکر کرده و چه کاری انجام داده‌ایم؟ چند دقیقه از روزمان را صرف این هدف کرده‌ایم؟ متأسفانه گاهی آن قدر توجه ما به امور مادی جلب شده است که فرصتی برای تفکر در این مسائل برای‌مان نمی‌ماند.
این استاد اخلاق حوزه علمیه بیا بیان این‌که بنا بگذاریم در مورد هدف خلقت خودمان و وظیفه‌مان بیشتر بیندیشیم و آن را به نتیجه عملی برسانیم، اظهار داشت: یکی از نتایج عملی این تفکر، این است که به دنبال این باشیم تا قرآن را بهتر بفهمیم؛ چرا که قرآن است که مسیر را مشخص کرده است و می‌تواند به ما بفهماند کدام مسیر بهتر است؛ بعد از قرآن نیز  از کلمات و سیره اهل‌بیت‌علیهم‌السلام و در این عصر، از فرامین امام خمینی‌(ره) و جانشین شایسته‌شان استفاده کنیم و خود را مطیع آن‌ها بدانیم. مبادا انسان، به قدری توجهش به نیازهای مادی جلب شود که طبق فرمایش قرآن، حتی از چارپایان نیز پست‌تر شود!
آیت الله مصباح یزدی در پایان خطاب به طلاب خواهر گفت: توفیقی را که خداوند بین میلیاردها انسان به شما داده است، قدر بدانید و ابتدا خودتان راه را بشناسید و در این مسیر قدم بردارید و سپس دیگران را نیز در این مسیر یاری دهید.
گفتنی است دیدار طلاب و دانشجویان خواهر از قم و تهران، پنجشنبه ششم دی ماه سال جاری در سالن همایش‌های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.

برای دریافت فایل صوتی این‌ جلسه این‌جا را کلیک کنید!

آخرین محتوای سایت

تحصیلات دینی خواهران؛ ضرورت‌ها و موانع
بسم الله الرّحمن الرّحیم الحمد لله ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطّاهرین...
القرآن الكريم دواء أصعب الأمراض
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين وصلّى الله على سيّدنا محمّد وآله الطاهرين. اللهُمّ...
کتاب صوتی «بدرود بهار» منتشر شد.
در واپسین روزهای ماه مبارک رمضان، کتاب صوتی «بدرود بهار» در پایگاه اطلاع‌رسانی آثار حضرت‌آیت‌الله...