حضرت آیت الله مصباح یزدی: چهل سال است که در راه تروج دین و پاسخ به شبهات، هم فحش‌ها و اتهامات را خریده‌ایم، هم آثار و برکاتش را دیده‌ایم.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: لازم است که در شناخت هدف، شناخت راه‌های تحقق آن هدف، شیوه‌های لازم برای اجرای آن، و در ایجاد مراکزی علمی که تامین کننده این هدف باشد، تجدید نظرها و فداکاری‌هایی بکنیم. لازم است بدگویی‌ها و تهمت‌ها را به جان بخریم تا بتوانیم آنچه وظیفه واقعی مان هست را انجام بدهیم. الحمدلله ما نیز بیش از چهل سال نمونه این کارها را تجربه کرده‌ایم، هم فحش‌ها و اتهاماتش را خریده‌ایم، هم آثار و برکاتش را دیده‌ایم. خدا را شکر می‌کنیم که به برکت رهنمودهای امام و خون شهدا، آن فحش‌ها و اتهامات مانع حرکت در این مسیر نشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت‌الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) قم در اختتامیه بیست و پنجمین همایش بین‌المللی قرآنی و حدیثی المصطفی، اظهار داشت: هر قدر انگیزه‌ها برای حقیقت جویی و کمال طلبی بیشتر شده است، عواملی برای منصرف کردن مردم از حقیقت و سرگرم کردن اوهام و خیالات به بازی‌ها و سرگرمی‌ها افزایش یافته است. در همین دهه‌ای که ما در آن زندگی می‌کنیم، از طرفی شرایط شناخت حقائق دینی از منابع و کتاب‌ها با سهولت بسیار زیادی فراهم شده است.

علامه مصباح یزدی ادامه داد: کتاب‌هایی که در گذشته به سختی مجبور بودیم از آن نسخه‌برداری کنیم، امروزه در یک تلفن همراه در اختیار می‌باشد. این یعنی صرفه جویی در عمر و مال و وقت. اما این ابزارهای جدید از طرفی هم آثار مخربی داشته است. این هم نوع دیگری از شرایط این عصر است که در پنجاه سال گذشته نبود.

ایشان افزودند: زندگی انسان‌ها از زمان حضرت آدم دائما در حال تحول بوده است. اما این تحولات معمولا خیلی کند و آرام رخ داده است. اما در قرن اخیر این تحولات خیلی با سرعت انجام می‌گیرد که نباید از آنها غافل باشیم چرا که می‌تواند در تصمیم گیری‌های ما اثر گذار باشد و اگر غفلت کنیم ممکن است دچار حسرتی شویم که دیگر قابل جبران نباشد.
 
 یکی از تحولاتی که امروزه مشاهده می‌شود تحول بزرگی در درک و فهم و شعور افراد می‌باشد. بنده تصور می‌کنم این یک تحول جهانی است که نسل بشر به گونه‌ای شده است که مطالب را زودتر می‌فهمد، همت بیشتری برای درک حقیقت دارد و دست از سوال بر نمی‌دارد. 
 
البته سنت الهی اینچنین است که هرقدر یک نعمتی افزایش پیدا کند اسباب امتحان و ابتلائش نیز افزایش می‌یابد. در نتیجه وقتی امروزه کفّه حقیقت‌جویی افراد سنگین شده است، کفّه‌های اغواء و گمراه کنندگی شیاطین هم سنگین‌تر شده است تا توازنی بین این دو وجود داشته باشد و انتخاب آزادانه معنی داشته باشد.
 
حضرت آیت الله مصباح یزدی با اشاره به شبهات رایج در جامعه، گفت: امروزه شبهاتی مطرح می شود که دانشمندان قدرتمند آن علم در پاسخ به آن، به زحمت می افتند. این شبهات دائما در حال انتشار و رسیدن به دست نوجوان های ما است و خواه نا خواه اثر خودش را در نسل آینده ما خواهد گذاشت.
 
در گذشته نه پیشرفت علم در این حد بود، نه شیوع فساد و گمراهی به این گستردگی بود، در نتیجه وظیفه ما هم محدودتر بود. تکلیف امروز ما هم در جهات اثباتی و هم در جهت مبارزه با انحرافات و شبهات، به هیچ وجه قابل مقایسه با پنجاه سال قبل نیست. بنده خودم در حدود شصت سال پیش، وقتی از جهت علمی به جایی رسیدم که دیگر نیازی به تقلید در مسائل فقهی نداشتم (مجتهد شده بودم)، در چنین شرایطی روزها و ساعت‌ها فکر و گفت‌وگو داشتیم که حالا چه خدمتی می‌توانیم به جامعه بکنیم؟
 
امروزه علاوه بر مقالات و کتاب‌ها و شبهاتی که در قالب فیلم و تئاتر عرضه می‌شود، رسانه‌های مجازی دائما اعتقادات، دین و فکر نوجوان‌های ما را بمب باران می‌کنند. از طرفی شرایط فعالیت برای ما نیز فراهم‌تر شده است.
 
ایشان با اشاره به مسئولیت سنگین پاسخگویی به شبهات افزودند: لازم است که در شناخت هدف، شناخت راه‌های تحقق آن هدف، شیوه‌های لازم برای اجرای آن، و در ایجاد مراکزی علمی که تامین کننده این هدف باشد، تجدیدنظرها و فداکاری‌هایی بکنیم. لازم است بد گویی‌ها و تهمت‌ها را به جان بخریم تا بتوانیم آنچه وظیفه واقعی‌مان هست را انجام بدهیم. الحمدلله ما نیز بیش از چهل سال نمونه این کارها را تجربه کرده‌ایم، هم فحش‌ها و اتهاماتش را خریده‌ایم، هم آثار و برکاتش را دیده‌ایم. خدا را شکر می‌کنیم که به برکت رهنمودهای امام و خون شهدا، آن فحش‌ها و اتهامات مانع حرکت در این مسیر نشد.
 
روز به روز تکالیف سخت‌تر و راه انجام وظیفه پیچیده‌تر می‌شود اما پیشرفت جامعه حوزوی تناسبی با این افزایش نیازها نداشته است. اینطور نیست که پیشرفتی نداشته باشیم، نه! خیلی پیشرفت کرده‌ایم. تا پیش از این، چه زمانی میسر بود افرادی از سراسر جهان بیایند در جایی مانند «جامعة المصطفی» درس بخوانند و مجتهد شوند؟ این  تحولات رخ داده اما نسبت به نیاز جامعه و خطرهای پیش رو پاسخگو نیست. باید بیشتر تلاش کرد، فکر کرد، مشورت کرد، طرح داد، تجربه کرد، اشکالاتش را برطرف کرد، توسعه داد، از فکر دیگران استفاده کرد، فداکاری کرد، از خود گذشتگی کرد تا این طرح‌ها قابل اجرا شده و کم کم پاسخ نیازهای جامعه را بدهد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به شرایط سخت زمان طاغوت، ادامه داد: زمان شاه چنین امکاناتی برای عمل کردن نبود، چنین تکالیفی هم برای ما منجز نمی‌شد، اما حالا هم امکان عمل کردن هست، هم التماس می‌کنند که بیاییم و حضور داشته باشیم. بنده به دانشگاهی در سانتیاگوی شیلی رفته بودم که چهل هزار دانشجو داشت، متصدیان دانشگاه گفتند ما حاضریم این دانشگاه را در اختیار شما قرار بدهیم تا هر برنامه تربیتی ای دارید اجرا کنید و ما را از فرهنگ فاسد امریکا نجات بدهید، اما آن زمان ما حتی یک نفر نداشتیم که به آنجا بفرستیم. آیا ما هیچ وظیفه‌ای نداریم؟ همین که حمد و سوره مردم را اصلاح کنیم و مدّ و لا الضالین را یاد بدهیم تکلیف تمام است؟ حالا اگر آن خارجی‌ها را مسلمان نکردیم هیچ، اما به احتمال قوی نسل آینده خودمان در معرض فسادهای عقیدتی و اخلاقی فراوانی هستند که الان درست نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم. تنها همین قدر می‌بینیم که طلیعه‌اش خیلی خطرناک جلوه کرده است.

حضرت آیت الله مصباح یزدی، در ابتدای این دیدار با اشاره به نعمت بزرگ انقلاب، افزودند: یک سلسله نعمت‌های خیلی برجسته‌ای هست که اختصاص به یک فرد و یک گروه و یک شهر ندارد؛ نعمتهایی است جهانگیر که شامل میلیاردها انسان می‌شود. در میان این نعمت‌ها - بعد از نعمت عقل که خدا ما را با خودش به وسیله‌ی عقل آشنا کرده است و نعمت وحی که به وسیله انبیاء عظام (سلام الله علیهم اجمعین) در اختیار ما قرار داده است و نعمت وجود انبیاء که تعلیم و تربیت انسان‌ها را عملا به عهده گرفته‌اند و آثار و برکات بیشماری در جهان به وجود آورده‌اند- ما نعمتی را در این نیم قرن اخیر شاهد هستیم که بنده نمونه‌ش را در دنیا سراغ ندارم؛ چیزی شبیه اعجاز است و اگر کسی بگوید اعجاز هم شاید خیلی بی جا نگفته باشد و آن پدیده‌ای است که به دست مبارک حضرت امام (ره) شروع شد و با عنایت حضرت ولی عصر (عج) و حضرت معصومه (س) امری شبیه محال تحقق پیدا کرد.
 
 می‌گویم: «شبیه محال»، چرا که زمانی این حرکت شروع شد که هیچ کس امیدی به پیروزی کامل آن نداشت و غالب کسانی که صاحب نظر بودند، با تردید به آن نگاه می‌کردند و چندان امیدی به موفقیتش نداشتند. ولی خدای متعال همانطور که در اعصار گذشته پدیده‌های اعجاز آمیزی را به دست انبیاء و اولیاء خدا ایجاد فرموده، این پدیده را هم به دست مبارک فرزندی از فرزندان رسول الله ص محقق کرد.

گفتنی است این مراسم در سالن اجتماعات مدرسه عالی امام خمینی (ره) در چهاردهم بهمن ماه امسال برگزار گردید.