تأکید علامه مصباح یزدی بر شبکه سازی نیروهای مؤمن در سراسر کشور

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با طرح این سئوال که چه باید كرد تا جامعه ای از نظر فرهنگی نفوذناپذیر ایجاد شود، ادامه داد: تنها راه نفوذ ناپذیر شدن، نزدیك شدن افكار و دل‌ها به یكدیگر است؛ باید از عیب‌ها و نقص‌ها چشم پوشی كرده و گذشت كرد و دنبال عیب گیری از دیگر مؤمنان نبود؛ اگر بنا بر خرده گیری و عیب جوئی باشد، هرگز این اتحاد ایجاد نمی شود. بنیان مرصوص فرهنگی در گرو نزدیكی و همگرایی فكری و قلبی افراد است. این ساختمان مستحكم با عامل فیزیكی درست نمی شود؛ لذا ابتدا باید افكار و عقائد و سپس عواطف به هم نزدیك شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در جمع تعدادی از خادمان هیئت های مذهبی با اشاره به این که یكی از برجسته ترین مفاهیم فرهنگی در منابع دینی، وحدت  و در مقابل آن تفرّق است، ادامه داد: در آیات و روایات متعددی از قرآن كریم بر وحدت و رابطه محبت‌آمیز با یكدیگر تأكید شده است. به عنوان نمونه طبق روایتی، خداوند متعال به ازای مصافحه دو مؤمن، صد رحمت شامل حال آن‌ها می كند كه 99 رحمت آن شامل حال كسی است كه دیگری را بیشتر دوست دارد!

آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این كه حتی اگر مؤمن عیب برادرش را به وی تذكر می دهد، ناشی از محبت و علاقه به اوست تا او كامل‌تر شود و نقصی نداشته باشد، ادامه داد: دلیل تأكیدات مكرر بر همگرایی و محبت بین مؤمنین این است كه خداوند انسان را به گونه ای آفریده كه رشد و تكاملش در گرو ارتباط با دیگران است؛ فرد از زمانی كه متولد می شود تا زمان مرگ، دائم نیازمند ارتباط با دیگران است؛ به عبارت بهتر هم رشد مادی و هم رشد معنوی انسان در گرو ارتباط با دیگران است. حتی انسانی كه می خواهد عبادت كند، نیازمند معلم و مربی است كه انگیزه عبادت را در او ایجاد كند.

وی با بیان این كه نیاز به ارتباط با دیگران یك سنت الهی است، ادامه داد: البته باید توجه داشت که همواره افرادی هم در جامعه انسان‌ها هستند كه فساد می كنند؛ باید برای رشد و تکامل جامعه، جلوی این فسادها را گرفت و در مقابل این مفسدان ایستاد، و از آنجا كه خدا می دانست همواره انسان های مفسدی وجود دارند كه راه رشد و كمال را بر دیگران می بندند، بر مبارزه نیز تأكید كرده است

علامه مصباح یزدی افزود: البته تأکید خدا بر مبارزه نیز نه مبارزه فردی؛ بلکه مبارزه‌ای گروهی است؛ مبارزه ای كه مؤمنان چنان در صفوف نبرد به هم پیوسته باشند كه به تعبیر قرآن مانند بنیان مرصوص و ساختمان مستحكم باشند كه دشمن نتواند در آن نفوذ كند.

وی با اشاره به مبارزه در ابعاد فرهنگی و علمی خاطر نشان كرد: مؤمنان باید در میدان های جهاد فرهنگی و علمی نیز چنان متحد باشند و دل هایشان به هم گره خورده باشد كه هیچ دشمن نفوذی نتواند بین آن‌ها نفوذ كند. لذا نباید اختلاف بین مؤمنین پیش بیاید تا راه نفوذ دشمن باز شود.

این فیلسوف و متفکر اسلامی با طرح این سئوال که چه باید كرد تا جامعه ای از نظر فرهنگی نفوذناپذیر ایجاد شود، ادامه داد: تنها راه نفوذ ناپذیر شدن، نزدیك شدن افكار و دل‌ها به یكدیگر است؛ باید از عیب‌ها و نقص‌ها چشم پوشی كرده و گذشت كرد و دنبال عیب گیری از دیگر مؤمنان نبود؛ اگر بنا بر خرده گیری و عیب جوئی باشد، هرگز این اتحاد ایجاد نمی شود. بنیان مرصوص فرهنگی در گرو نزدیكی و همگرایی فكری و قلبی افراد است. این ساختمان مستحكم با عامل فیزیكی درست نمی شود؛ لذا ابتدا باید افكار و عقائد و سپس عواطف به هم نزدیك شود.

علامه مصباح با اشاره به این که دو عامل سبب تحرک و انجام کار می‌شود، اظهار داشت: شناخت و انگیزه دو عامل مهم برای انجام کار است. لذا ابتدا باید شناختمان را تصحیح كنیم و شناخت‌ها را افزایش دهیم، و در مرحله بعد احساسات و عواطف را به روش های مختلف تقویت كنیم.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به روایاتی اظهار داشت: اهل بیت(ع) می خواهند یارانشان به هم نزدیك بوده و با هم متحد باشند. البته ارزش این وحدت در صورتی است كه منشأ آن خدا و اهل بیت (ع) باشند؛ یعنی محبت باید خالص بوده و ریشه الهی داشته باشد. محبت‌ها را باید روز به روز بیشتر كرد و گستره و عمق محبت بین مسلمین را گسترش داد.

وی با بیان این که افزایش این محبت‌ها در گرو نزدیك شدن شناخت‌ها و جهت دهی عواطف به سمت نقاط مشترک است، ادامه داد: بحمدالله عوامل وحدت زا بین نیروهای مؤمن فراوان است؛ اهل بیت (ع) و وجود سیدالشهدا (ع) از جمله نقاط مشترکی است که همه عواطف را به سمت خود جلب می‌کنند و می‌تواند عامل دوستی و وحدت باشند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که باید عامل وحدت بخش در زمینه های عقلی و فکری نیز ایجاد شود، اظهار داشت: به عنوان نمونه داشتن نشریات عقیدتی و فکری برای نزدیك كردن شناخت‌های همه مسلمانان امری مطلوب است.

وی ادامه داد: تا یكدیگر را نشناسیم، ارتباط عاطفی هم برقرار نمی شود تا وحدت دل‌ها حاصل شود؛ لذا باید شبكه‌هایی از انسان‌های مؤمن در کشور ایجاد شود كه به وسیله آن انسان های همفكر و مؤمن با هم متصل باشند و افرادی به عنوان رابط این شبکه‌ها فعالیت کنند تا ارتباط ها حفظ و همگرایی فکری و قلبی بیشتر و بهتر محقق شود.

وی با اشاره به این که امکان دیدار حضوری بین همه نیروهای همفکر در سراسر کشور همیشه وجود ندارد و لذا وجود رابط‌ها برای نزدیکی فکری و قلبی نیاز است، ادامه داد: در عین حال باید افرادی که برایشان امکان دیدار حضوری وجود دارد و مثلا در یک استان هستند، برنامه‌ای برای دیدار منظم داشته باشند.

این فیلسوف اسلامی با اشاره به ویژگی‌های ضروری رابطین در این شبکه ها، اظهار داشت: رابط‌ باید كسی باشد كه نوعی برتری فكری داشته، توانایی بر حل مشكلات فكری و علمی داشته باشد تا بتواند مخاطبین خود را اقناع و شبهات و اشتباهات ذهنی آنها را رفع کند؛ و مراد از برتری فکری و علمی این است که دین و مكتب اهل بیت (ع) را بهتر از دیگران بشناسد.

آیت الله مصباح با تأکید بر ایجاد شبکه‌ها و گروه‌ها در شهر‌ها و کشورها و حفظ ارتباط آن‌ها به وسیله رابطین، خاطر نشان کرد: هم چنین ملاقات‌ها بین نیروهای مؤمن و نزدیک سازی تفکرات و عقائد به وسیله نشریات یا امور دیگر، می‌تواند در قرابت فکری و قلبی نیروهای مؤمن کشور و ایجاد بنیان مرصوص فرهنگی نقش مؤثری داشته باشد.

وی ارتباط با مؤمنان ازطریق شبکه سازی را شیوه اهل بیت (ع) دانست و خاطر نشان کرد: اهل بیت (ع) به وسیله همین شبکه‌ها ارتباط شان را با شیعیانشان در سخت‌ترین شرایط و در دورترین نقاط حفظ کردند؛ لذا این شبکه می‌تواند تحت هر عنوان و نامی ایجاد شود.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ادامه داد: تشكیل این سازمان و گروه به معنای طرد دیگران نیست، بلكه به معنای ارتباط بیشتر و هم فكر بودن و هم سلیقه بودن اعضای گروه است، و البته باید سعی شود که دیگران را هم جذب و همراه کرد.

وی با اشاره به اهمیت پایه‌های فکری در چنین گروه‌هایی، و لزوم تعمیق شناخت اعضا اظهار داشت: احزابی با حضور بهترین افراد در کشور به وجود آمدند، اما دوام نیاوردند؛ لذا از روز اول باید پایه‌ها مستحكم بنا شود؛ در این صورت روز به روز قدرتمند‌تر می شود و مانند درخت تنومندی می شود كه هر روز ثمره اش بیشتر می‌شود.

آیت الله مصباح در پایان به اشاره به اهمیت نعمت ولایت فقیه اظهار داشت: این تشکل‌ها با محوریت ولایت فقیه و جهت دهی افکار و عواطف به سمت آن، می‌توانند نقش مهمی در تأمین ویژگی نفوذناپذیری در جامعه ایفا کنند.

گفتنی است دیدار جمعی ازخادمان هیئات مذهبی ( جامعه ایمانی مشعر ) 22 تیرماه سال جاری در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.

برای دریافت صوت این جلسه اینجا را کلیک کنید!

آخرین محتوای سایت

خطر يهدد أجيالنا القادمة
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله ربّ العالمين والصلاة والسلام على سيّد الأنبياء والمرسلين حبيب إله...
نقش زیارت در تقویت باورهای دینی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم الْحَمْدُللهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلامُ...
رسالت جهانی روحانیت
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الرَّحیمْ اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمین وَالصَّلاةُ وَالسَّلامُ...
جدایی از اهل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بیت؛ عامل انحراف از ایمان
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الرَّحیمْ اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمین وَالصَّلاةُ وَالسَّلامُ...
اهمیت اخلاص و نگاه جهانی داشتن در فعالیت‌‌‌‌‌های دینی
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الرَّحیمْ اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمین وَالصَّلاةُ وَالسَّلامُ...
شرایط و موانع تحقق ایمان
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الرَّحیمْ الْحَمْدُ للهِ رَبِّ العَالَمِین وَ صَلَّی اللهُ عَلَی...
وظیفه حوزه علمیه در خنثی‌سازی توطئه‌های فرهنگی دشمن
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الرَّحیمْ اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمین وَالصَّلاةُ وَالسَّلامُ...
ارزش واقعی شهادت در راه خدا
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَالصَّلَوةُ وَالسَّلامُ...