مقدمه معاونت پژوهش

 

مقدمه معاونت پژوهش

حقیقت اصیل‌ترین، جاودانه‌ترین و زیباترین راز هستی و نیاز آدمی است که سلسله مؤمنان و عالمان صادق، چه جان‌ها که در راه آن نباخته‌اند و جاهلان و باطل‌پرستان، چه توطئه‌‌ها و ترفندهاکه برای محو و مسخ آن، نساخته‌اند. چه تلخ ‌واقعیتی است مظلومیت حقیقت و چه شیرین حقیقتی است این وا‌‌‌‌قعیت که در مصاف همیشگی حق و باطل، حق سربلند و سرفراز است و باطل از بین‌رفتنی و نگونسار. این والا و بالانشینیِ حقیقت، گذشته از سرشت حق، وام‌دار کوشش‌های خالصانه و پایان‌ناپذیر حقیقت‌جویانی است که در عرصه نظر و عمل، کمر همت محکم بسته و از دام و دانه دنیا رسته‌اند و در این میان، نقش و تأثیر ادیان و پیامبران الهی، به‌ویژه اسلام و پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) و جانشینان برحق و گرامی او(علیهم السلام)، برجسته‌ترین است.

دانشمندان نام‌آور شیعه رسالت خطیر و بی‌نظیر خویش را بهره‌گیری از عقل و نقل و غوص در دریای معارف قرآن و برگرفتن گوهر ناب حقیقت از سیره آن پیشوایان و عرضه آن به عالم بشری و دفاع جانانه در برابر هجوم ظلمت‌پرستان حقیقت‌گریز، دانسته‌اند و در این راه، دیده‌ها سوده و جان‌ها فرسوده‌اند. اکنون، در عصر بحران معنویت که دشمنان حقیقت و آدمیت، هر دم با تولید و انتشارِ فزون از شمارِ آثار نوشتاری و دیداری و به‌کارگیری انواع ابزارهای پیشرفته سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، در عرصه‌های گوناگون، برای سیطره بر جهان می‌کوشند، رسالت حقیقت‌خواهان

و دانشمندان حوزوی و دانشگاهی، به‌ویژه عالمان دین، بس عظیم‌تر و سخت دشوارتر است.

در جهان تشیع، پژوهشگران حوزوی در علوم فلسفی و کلامی، تفسیری و حدیثی، فقهی و اصولی و مانند آن، از کارنامه‌ای درخشان برخوردارند و تأملات ایشان بر تارک پژوهش‌های اسلامی می‌درخشد. اینان در زمینه علوم طبیعی و تجربی و فناوری‌های جدید نیز تلاش‌هایی چشمگیر کرده‌ و گام‌هایی نویدبخش برداشته‌اند و به جایگاه درخور خویش در جهان، نزدیک شده‌اند و با فعالیت‌های روزافزون، می‌روند تا مقام شایسته خویش را در صحنه علمی بین‌المللی، بازیابند؛ ولی در قلمرو پژوهش‌های علوم اجتماعی و انسانی، تلاش‌های دانشمندان این مرز و بوم، آن‌گونه که شایسته نظام اسلامی است، به بار ننشسته و آنان، بیشتر به ترجمه و اقتباس دیدگاه‌های دیگران بسنده کرده‌اند. در این زمینه، کمتر می‌توان ردپای ابتکارات و به‌ویژه خلاقیت‌های برخاسته از مبانی اسلامی را یافت و تا رسیدن به منزلت مطلوب، راهی طولانی و پرچالش در پیش است. از این روی، افزون بر استنباط، استخراج، تفسیر و تبیین آموزه‌های دینی و سازماندهی معارف اسلامی، کاوش در مسائل علوم انسانی و اجتماعی از دیدگاه اسلامی و تبیین آنها، از مهم‌ترین اهداف و اولویت‌های مؤسسات علمی، به‌ویژه مراکز پژوهشی حوزه‌های علمیه است.

مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(رحمه الله)، در پرتو تأییدات رهبر کبیر انقلاب اسلامی و حمایت‌های بی‌دریغ خلف صالح وی، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای «مدظله‌‌العالی»، از آغازِ تأسیس، براساس سیاست‌ها و اهداف ترسیم شده از سوی حضرت آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی «دامت برکاته»، به امر پژوهش‌های علمی و دینی اهتمام داشته و در مسیر برآوردن نیازهای فکری و دینی جامعه، به پژوهش‌های بنیادی، راهبردی و کاربردی پرداخته است. معاونت پژوهش مؤسسه برای تحقق این مهم، افزون بر

برنامه‌ریزی و هدایت دانش‌پژوهان و پژوهشگران، در زمینه نشر آثار محققان نیز کوشیده و بحمدالله تاکنون، آثار ارزنده‌ای را در حد توان خود، به جامعه اسلامی تقدیم کرده است.

کتابِ پیش روی، بخشی از مباحث گوناگون استاد فرزانه، حضرت آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی «دامت برکاته» بوده، که با تلاش پژوهشگر ارجمند، آقای غلامرضا گلی‌زواره، تدوین و نگارش یافته است. هدف اصلی کتاب ارائه گوشه‌هایی از زندگی، اندیشه و تلاش‌های علمی و فرهنگی شهید مطهری(رحمه الله) برای عموم خوانندگان و علاقه‌مندان است. معاونت پژوهش، دوام عمر پربرکت معظم‌له و توفیق روزافزون پژوهشگر محترم این اثر را از خداوند متعال خواستار است.

 

معاونت پژوهش

مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(رحمه الله)