در مسیر تكامل انسانى، داشتن مربى و راهنماى آگاه، صادق و دلسوز، شرطى لازم و اساسى است. آن كس كه مىخواهد دیگران را هدایت كند خود باید رهیافته باشد. علاوه بر آن، باید با صداقت و دلسوزى، تنها با در نظر گرفتن مصالح واقعى رهرو، او را در نیل به كمال حقیقى هدایت و دستگیرى كند.
یافتن چنین استاد، راهبر و رهنمایى، همیشه یكى از دغدغههاى مهم رهروان راه حقیقت و جویندگان طریقت بوده است. بسیارند كسانى كه در اثر گرفتار آمدن در دام راهبران گمراه و شیادان رهزن این راه، به جاى رسیدن به كمال و سعادت و كامیابى، نصیبى جز سقوط و هلاكت و تلخكامى عاید ایشان نگردیده است. از اینرو، سالكان حقیقت و عاشقان فضیلت را بایسته است كه در این مهم، بسیار حساس و موشكاف، و پیوسته مددخواه حق متعال باشند.
در این میان، دو ثقل اكبر و اصغر، راهنمایان صادقى هستند كه با تمسك به آنان مىتوان امواج سهمگین فتنهها را پشت سر نهاد و از وادى حیرت و ضلالت به سلامت عبور كرد؛ كه ختم رسالت و سرسلسله پرچمداران هدایت فرمود: اِنّى تارِكٌ فیكُمُ الثَّقْلَیْنْ ما اِنْ تمسكتُم بِهِما لَنْ تَضِلّوا بَعْدى كتابَ اللّهِ وَعِتْرَتى اَهْلَ بَیْتى ... .(1)
بر این اساس، قرآن صامت بىهمراهى قرآن ناطق هرگز ره به جایى نخواهد برد و چراغ هدایت و ضمانت سلامت از ضلالت نخواهد شد؛ چراكه فرمود: ما اِنْ تمسكتُم «بِهِما» لَنْ تَضِلّوا.
بدینروى، ما در اینجا رهروان شایق را به همراهى با قرآنى ناطق و امامى صادق از سلاله اهل بیت(علیهم السلام) فرامىخوانیم و همراه با عبدالله بن جندب خوشهچین این شجره طیبه مىشویم. آنچه در كتاب حاضر در پى خواهد آمد، درسهاى اخلاق استاد فرزانه، حضرت آیتالله استاد محمدتقى مصباح یزدى است كه در جمع گروهى از طلاب و علاقهمندان به مكتب اهل بیت(علیهم السلام)، در حوزه علمیه قم و طىّ سالهاى 1376 تا 1378 ایراد گردیده است.
1. بحارالانوار، ج 2، باب 14، روایت 59.
حضرت استاد، محور این سلسله از مباحث خود را روایتى از امام صادق(علیه السلام) قرار دادهاند. مخاطب آن حضرت در این روایت، یكى از اصحاب ایشان به نام عبدالله بن جندب است و حضرت در آن، مطالبى بسیار مفید و ارزنده را بیان فرمودهاند كه قطعاً براى كسانى كه در مسیر خودسازى و سیر و سلوك و تقرب الى الله گام برمىدارند، مىتواند بسیار راهگشا باشد.
لازم مىدانیم از كلیه عزیزانى كه ما را در چاپ و انتشار این اثر یارى رساندهاند، به ویژه جناب حجتالاسلام محمدمهدى نادرى كه كار تدوین نهایى و ویرایش آن را انجام دادهاند، تقدیر و تشكر نموده، مزید توفیقات ایشان را از خداى متعال درخواست نماییم.
انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(رحمه الله)